Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Оформлення права власності на землю, отриманого дитиною у спадок
2020-06-16

Дитина отримала у спадок землю. Як оформити право власності?

У сім’ї 13-річної дівчинки сталося непоправне – раптово помер батько. І дівчинка разом з рідним братом змушені були відразу подорослішати і відчути на собі всю міць бюрократії. Адже дівчинці відмовили в оформленні права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, оскільки батько при житті не отримав державний акт на землю.

Дівчинка зі своїм опікуном звернулася до бюро правової допомоги. Адвокат системи БПД Марина Руль допомогла малолітній клієнтці у судовому порядку визнати своє право на частку земельного паю в порядку спадкування.

«Спори про визнання права власності на земельну ділянку чи пай в порядку спадкування розглядаються судами. Зокрема у випадках, якщо спадкодавець не отримав державний акт про право власності на землю або в цьому акті є неточності, які підлягають виправленню», – зазначила Марина Руль.          

Адвокат склала позовну заяву та клопотання. Суд розглянув матеріали справи та виніс рішення на користь дівчинки навіть без її участі. Тобто дитині та її опікуну не довелося брати участь у судових засіданнях.   

Коментує адвокат системи БПД Марина Руль:     

Діти – спадкоємці першої черги. Дівчинка та її брат є спадкоємцями першої черги після смерті батька. Статтею 1261 Цивільного кодексу України встановлено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

         Які документи посвідчують право на земельну частку (пай)?

Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Отримати безоплатну юридичну консультацію з цього та інших питань, а також допомогу у складанні позовної заяви до суду  можна у Хорольському бюро правової допомоги за адресою: місто Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел. (05362) 33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

 

В.о. начальника відділу "Хорольське бюро

правової допомоги" Лубенського місцевого центру   

з надання безоплатної вторинної правової допомоги                                Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]