Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Відпустка за власний рахунок на період карантину
2020-04-07

Відпустка без збереження  заробітної плати на період карантину та відповідальність за порушення порядку її надання

    У зв’язку із запровадженням карантину через коронавірус перед багатьма громадянами постало питання, з ким залишити дітей під час карантину. Як оформити відпустку без збереження заробітної плати в консультації Хорольського бюро правової допомоги. Стаття 2 Закону України «Про відпустки» визначає, що право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Відповідно до статті 25 вищезазначеного Закону відпустка без збереження заробітної плати надається матері або іншій особі, яка доглядає за дитиною до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Така відпустка на період оголошення  карантину може бути надана  матері, батьку, бабі, діду, іншому родичу, який фактично доглядає за дитиною, особі, яка усиновила дитину,особі, яка взяла під опіку дитину, одному із прийомних батьків, одному із батьків-вихователів.

Період, на який оголошено карантин, має бути підтверджений документально. На практиці документами,що підтверджують оголошення карантину, для працівників, які хочуть оформити відпустку без збереження заробітної плати, можуть бути довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.

Звертаємо увагу, що якщо працівник бажає отримати відпустку в період карантину, потрібно подати заяву про надання такої відпустки, до якої додати копію свідоцтва про народження дитини та документ, який посвідчує відповідний статус працівника.

У свою чергу роботодавець ознайомившись із заявою про відпустку та документами, долученими до неї, зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання відпустки. Відпустка без збереження заробітної плати надається на період оголошення карантину на відповідній території.

Ще один із способів отримати відпустку, щоб побути з дитиною є використання свого права, яке визначене у статті 26 Закону України» Про відпустки» і полягає у наданні відпустки за сімейними обставинами та з інших причин працівнику. Така відпустка надається без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів у рік.

Увага! Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширення корона вірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до ст.84 КЗпП України, відповідно до яких у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною другою цієї статті (не більше 15 календарних днів на рік).

Роботодавцеві слід мати на увазі, що відпустка без збереження заробітної плати може бути надана лише за згодою працівника. Ні в якому разі не можна відправляти працівника у відпустку «за свій рахунок» примусово без його згоди.

У разі примусового направлення працівників у відпустку за власний рахунок такі дії роботодавця є грубим порушенням законодавства про працю.

Відповідальність про грубе порушення законодавства про працю передбачена ст.172 Кримінального кодексу України – штраф від двох тисяч до трьох тисяч НМДГ (від 34 тис. грн. до 51 тис. грн.) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.

Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або щодо неповнолітнього, вагітної жінки,одинокого батька, матері або особи, яка їх  змінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю,- караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч НМДГ (від 51 тис. грн.. до 85 тис. грн.) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

Отримавши безоплатну юридичну консультацію з цього та інших питань можна зателефонувавши до Хорольського бюро правової допомоги за номером (05362)33-2-20 або на номер гарячої лінії 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                       Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]