Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

«Одна війна, друга війна, а між ними – ціле життя»
2024-03-16

Так почала розповідь про своє життя довгожителька Хорольської громади – Віра Павлівна Теренько. Тільки уявіть, серед нас живуть люди, тривалість життя яких охоплює ціле століття, історичну епоху із незліченних подій. 16 березня 2024 року мешканка міста Хорола Віра Павлівна відзначила 100-річний ювілей у колі найближчих і найрідніших людей.

Міський голова Сергій Волошин доручив своєму заступнику з питань діяльності виконавчих органів ради Валентину Місніченку та начальнику загального відділу Ніні Гвоздик почесну місію – привітати ювілярку з поважною датою. Суботнього дня ювілярка радо зустрічала гостей у скромній оселі, де панує чистота, затишок і щира гостинність сивочолої господині. Сидячи на дивані, з мудрим спокійним поглядом Віра Павлівна зустріла гостей, не приховуючи емоцій радості та вдячності за увагу в цей особливий день. Її долоні й обличчя покрилися зморшками, але очі все ще сяяли живим вогнем від минулих перемог, поразок і випробувань лихоліттями Другої світової війни.

Іменинниця народилася у с.Шишаки (нині Клепачівського старостату). Мама померла рано, а тато створив другу сімʼю, де виховувалося четверо дітей разом з Вірою. У юному віці на рідній землі пережила окупацію нацистами та відчула всю ту жорстокість, викликану ідеалістичною агресією Третього Рейху. У тлі масштабних кровопролитних подій і військового хаосу 17-річну дівчину фашисти насильно відірвали від рідного дому й відправили остарбайтерку на тяжкі примусові роботи у фашистську Німеччину. Ці спогади змінили посмішку на смуток, а затяжна пауза і мовчання розповіли більше, ніж можна гучно сказати… Віра Павлівна з болем, який не вщухає, доторкнулася до спогадів юності й промовила напутні слова: «Ніколи не могла б подумати, що вдруге переживу війну. Ніколи не могла б припустити, що всі ті жахи повторяться. Мир – найцінніше, що може бути, тож так хочеться щоб наступні покоління жили в мирі та спокої».

Після повернення в Україну з неволі, Віра Павлівна довгий час працювала в місці Дніпропетровську (нині Дніпро) на засекреченому військовому промисловому обʼєкті. З метою забезпечення національної безпеки та захисту від потенційних загроз на той час вона підписала документ про нерозголошення таємниці. З серйозним виразом обличчя сказала, що не порушує обітницю мовчання по цей день.

Вийшла заміж і прожила щасливе подружнє життя з Борисом Васильовичем Тереньком. Бувало різного в житті, як у всіх людей, але сімейна пара зберегла теплі стосунки впродовж 57 років. На жаль, доля не подарувала їм діток. Подружжя деякий час жило й працювало на Донбасі. Чоловік видобував вугілля в шахті, а після повернення в Хорол працював на механічному заводі. Віра Павлівна в Хоролі трудилася спочатку в промкомбінаті (фабриці господарських виробів «Промінь»), а згодом – у горторзі.

Дожити до 100-річного благословенного віку – це велике досягнення, яке свідчить про міцну силу духу, мудрість та непохитну віру. Віра Павлівна є прикладом для всіх нас, надихаючи своєю життєвою енергією, мудрістю та оптимізмом.

Побажаємо нашій дорогій, шановній ювілярці міцного здоровʼя, сил, уваги та турботи від оточуючих її людей. Нехай для неї прийде і розквітне не одна весна, щоб вона дочекалася ще однієї великої Перемоги. Хай кожен новий світанок буде наповнений таким же запалом до життя, як і раніше.

 
Автор: Ірина ГРИГОРАШ
 
Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]