Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Ботулізм – смертельно небезпечне захворювання
2019-06-19

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, пов’язане з вживанням харчових продуктів, що містять ботулотоксин та може привести до смерті захворілого.

Переважна кількість осіб, які захворювали на ботулізм, вживали в’ялену чи сушену рибу. Часто захворювання на ботулізм пов’язують з вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса, консервованих грибів.

Збудник хвороби розмножується в харчових продуктах без доступу кисню, що зумовлено порушенням технології виготовлення продукції.

Основними клінічними ознаками ботулізму є неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). Першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, боль в животі. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності .

Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

Ботулізм є смертельним захворюванням у разі відсутності своєчасного специфічного лікування.

З метою уникнення захворювання на ботулізм необхідно дотримуватись наступних правил:

  • не вживати в їжу підозрілі продукти харчування;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках та у невідомих осіб;
  • не вживати продукти харчування невідомого походження та виробництва;
  • не вживати в їжу рибу в’ялену та сушену домашнього приготування та придбану у невідомих осіб в несанкціонованих місцях торгівлі;
  • у домашніх умовах не рекомендується консервувати гриби, м’ясо, рибу, зелень;
  • при виникненні будь-яких ознак захворювання на ботулізм слід не зволікати, не займатися самолікуванням, а терміново звертатися за медичною допомогою.

 

 

Начальник Хорольського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                                        Г.М.Бурлака

Оголошення
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
     
До уваги землекористувачів та землевласників Хорольської міської територіальної громади!

До уваги землекористувачів та землевласників, фізичних та юридичних осіб різних форм власності! До вашої уваги пропонується до розгляду Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Хорольської міської територіальної громади.

     
     
Повідомлення про скликання чергового виконкому

16 липня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте чергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]