За результатами досліджень Регіональної державної лабораторіяї Держпродспоживслужби в Полтавській області біологічного матеріалу від свиней, що загинули у господарстві ДП «ДГ імені 9 Січня» Інституту свинарства і АПВ НААН» с. Ялосовецьке, Лубенського району, Полтавської області, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней, що є ризиком для господарств сусідніх районів та областей.
Наразі з метою ліквідації і недопущення розповсюдження вірусу АЧС, забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в області фахівцями структурних підрозділів Головного управління в Полтавській області проводиться комплекс заходів відповідно до затвердженого рішенням ДНПК при РДА Плану та Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 року №111.
Африканська чума свиней (АЧС) — інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней.
Треба знати, що:
– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині;
– смертність свиней може сягати 100%;
– вилікувати АЧС неможливо — вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням — умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
– у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення!
– ознаки захворювання проявляються у свиней через 3–12 діб після зараження;
– вірус хвороби може зберігатися в:
• у трупах свиней — до 2,5 місяців;
• у замороженому м’ясі (–20 °C) — безкінечно;
• у копченій ковбасі та м’ясопродуктах — упродовж 5 місяців і більше;
• у солонині — до року;
• у гною та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців;
– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).
В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина — власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.
Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС:
• Перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями. Вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!
• Якщо ходите до лісу, у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус поширюється через диких кабанів.
• Не впускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.
• Не випускайте свиней з хліва — їх не можна вигулювати.
• Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.
• Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.
• Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, — обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів.
• Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!
Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.
Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області