Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

медицини громади первинної хорольська лікарів закладів лікарні міська представники охорони здоровʼя надання життя бюджету здоров’я медичного галузі вторинної території
Здоров’я людини – найбільше багатство, а життя – найвища цінність
2024-07-11

У рамках навчальної програми «U-LEAD з Європою» «Кроки для спеціалістів. Управління охороною здоров’я в громаді» представники первинної та спеціалізованої ланок медицини Хорольської громади переймали та ділилися досвідом з колегами, які прибули з робочим візитом 11 липня 2024 року.

У складі делегації були керівники закладів охорони здоров’я та представники органів місцевого самоврядування з 9 областей України. Хорольська громада – одна із 5 в Полтавській області, де відбувся практичний захід з вивчення досвіду управління охороною здоров’я з метою спільного пошуку розв’язання проблем функціонування галузі в період воєнного стану. Полтавський регіон обраний для вивчення досвіду організації надання медичних послуг, адже є пілотним у впровадженні медичної реформи на всіх ланках.

У рамках робочого візиту представники місцевої влади спільно з представниками КНП «Хорольська міська лікарня», КНП «Хорольський центр ПМСД» та делегацією поважних гостей здійснили огляд реконструйованого нежитлового приміщення під житло для лікарів, відділень міської лікарні та благоустрою прилеглої території. Відвідали Алею Героїв, вшанувавши подвиг полеглих 80 Героїв і офіцера-медикині з Хорольщини хвилиною мовчання. Провели екскурсію на території ботанічного саду – дорогоцінної перлини нашого краю.

В умовах непростого сьогодення лише дієвий менеджмент може стати запорукою успішного функціонування та сталого розвитку медицини. Хорольщина має ефективних управлінців, висококваліфікованих лікарів та працівників середньої ланки, яким вдається забезпечувати пацієнтів якісними і доступними медичними послугами. Саме це – незмінний пріоритет і вимога сучасності, адже здоровʼя і життя людини були, є і будуть найвищою цінністю громади, суспільства і держави.

У Хорольській громаді мережа закладів первинної ланки медицини включає 31 ФАП та 10 АЗПСМ. Попри непрості часи у структурі КНП «Хорольський центр ПМСД», який очолює Леонід Соболь, вдалося зберегти всі ФАПи на селі. У минулому році за кошти бюджету громади в сумі понад 1,5 млн.грн для медзакладів первинки придбано матеріали, обладнання, інвентар, проведено капремонт приміщень, забезпечено безкоштовний та пільговий відпуск лікарських засобів. У поточному році передано в користування електрокар від МОЗ України в межах спільного проекту зі світовим банком зміцнення системи охорони здоровʼя та збереження життя.

Вторинна ланка медицини в громаді включає спеціалізовану меддопомогу, більш глибший рівень обстеження, консультування, діагностики, профілактики та лікування в умовах стаціонару чи денного стаціонару, які забезпечує КНП «Хорольська міська лікарня». У межах сформованої спроможної мережі закладів охорони здоровʼя наша міська лікарня з 01.08.2023 стала однією з 8 кластерних лікарень госпітального округу. Престижний статус кластерної лікарні вдалося відстояти за підтримки місцевої влади, депутатів різних рівнів, керівників провідних місцевих підприємств та меценатів. Вирішальна заслуга – в наполегливій праці головного лікаря Михайла Винограда, медичного та технічного персоналу лікарні.
  Завдяки модернізації медичного простору з відремонтованими приміщеннями та сучасним медичним обладнанням на належному рівні проводиться діагностика, профілактика захворювань та лікування пацієнтів не лише Хорольської, а й сусідніх громад. Для прикладу – оснащене повним комплексом необхідного сучасного медобладнання відділення невідкладних станів з травматологічними ліжками. Застосування комп’ютерного томографу, ангіографу, мультифункціонального портативного рентген апарату та ін. дають можливість проводити високоточну цифрову діагностику. Оглянули умови для надання медичних послуг населенню у хірургічному відділенні, де успішно проводяться по 2-3 лапароскопічні операції щоденно. Завітали у пологове відділення, що є символом надії та відродження української нації.
  Важлива увага приділяється створенню сприятливих умов для залучення до роботи в лікарні молодих лікарів та укомплектуванню новими кадрами. Для цього за кошти з бюджету громади проводиться реконструкція нежитлової будівлі під 8 квартир з окремими входами для сімей лікарів. Проектна вартість обʼєкту капітального будівництво в понад 5 млн.грн. – це необхідна інвестиція в оновлення лікарських кадрів.
  Загалом на утримання галузі медицини з бюджету громади в минулому році спрямовано 19,5 млн.грн, що становить 5,6% від загальної суми видатків. Реальний стан установ первинної та вторинної ланок медицини все ближче наближається до взірцевого і Хорольська міська рада продовжує забезпечувати їх утримання та сприяти всебічному розвитку.
  Матимемо надію, що створені спільними зусиллями умови для надання якісної комплексної медичної допомоги, орієнтованої на пацієнта, дозволять в подальшому тримати високий статус та позитивну репутацію закладів первинної і вторинної медицини. За професійною, доступною і якісною медициною – наше майбутнє!

 

Автор і фото: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
     
До уваги землекористувачів та землевласників Хорольської міської територіальної громади!

До уваги землекористувачів та землевласників, фізичних та юридичних осіб різних форм власності! До вашої уваги пропонується до розгляду Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Хорольської міської територіальної громади.

     
     
Повідомлення про скликання чергового виконкому

16 липня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте чергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]