Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

міста хорол місто історії хорола хорольців життя вітаю мирне мирного містом бачило добрі містечко покоління російської історією донині добробуту
З ювілейним 940-м Днем народження, славетний наш Хороле!
2023-09-19

Головною подією цієї вересневої пори є ювілейна річниця з Дня заснування міста Хорола. Поряд з цим ми відзначаємо і 80-ту річницю визволення Хорольщини від нацистських окупантів. З кожним роком ми все ближче наближаємося до його тисячоліття і, як вдячні нащадки, прагнемо зберегти, захистити від зовнішніх загроз, примножити й передати наступним поколінням усю нашу любов, прихильність і пошану до одного з найдавніших міст Полтавського краю.

Через збройну агресію російської армії ми порушуємо старі добрі традиції і не можемо відзначати такі важливі свята з гучними урочистостями та пишним святкуванням. Найголовніше сьогодні – це спокій і безпека мешканців та вимушено переміщених осіб Хорола, мирне небо над головами. За це ми всі в неокупному боргу перед новітніми Героями, які поклали свої життя на вівтар жертовності війни життя та тими, хто продовжує тримати лінію оборони й стримувати ворожу навалу.

Мальовниче містечко Хорол з майже тисячолітньою історією розташоване в самому серці Полтавщини. Його унікальність – у походженні з глибини віків, в різноманітності культури та багатій історії, оповитій легендами й таємничими переказами наших славних пращурів. Назву місто має від однойменної річки Хорол, що в буквальному розумінні означає «швидкий». Самобутність прадавнього Хорола живиться соками родючої землі, подихом історії, життям хорольців. Невеличке містечко України розташоване у південній частині Придніпровської низовини на березі річки Рудка, яка впадає в річку Хорол. Місто повністю зберегло свій історичний ареал з об'єктами культурної спадщини, тому отримало статус історичного населеного місця.

Декілька разів у своїй історії місто згорало від рук завойовників, але як фенікс, знову й знову повставало з попелу. Перші поселення тут були ще з часів Трипілля, про що свідчать знайдені артифакти доби мідно-кам'яного віку та початку бронзового віку (близько 5400 — 2750 до н. е.). Однак перша згадка про місто Хорол з’явилася у 1083 році в духовній Володимира ІІ Мономаха. Місто було справжнім форпостом русичів, тому не раз ставало свідком кривавих сутичок слов’ян. Саме з тих часів залишилися таємничі підземні ходи, якими й донині пересічена та достеменно не вивчена підземна частина міста. У різні часи ці землі входили до складу Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, а згодом – Російської імперії. Основна символіка міста – герб із зображеними перехрещеними стрілою та мечем, а також малиновий стяг, перейшли нам у спадок із козацької доби.

Кривавою сторінкою у пам’яті хорольців закарбувалася Друга світова війна. Відразу після окупації міста, гітлерівці створили один з найбільших таборів смерті – концтабір «Хорольська яма». За різними даними, за два роки його існування тут загинуло від 55 до 91 тисячі в’язнів. Унікальні експонати різних епох, які мають велику історико-етнографічну цінність для міста, зібрані у фондах Хорольського краєзнавчого музею. Він заснований у 1917 році відомим уральським письменником, фольклористом і діалектологом Володимиром Бірюковим. Ще однією перлиною міста є Хорольський ботанічний сад, створений на базі пам’ятки природи місцевого значення «Дубовий гай» згідно з Указом Президента України від 11.12.2009 №1041.

Побутує давня чудова приказка: «У Хоролі – всього доволі». Це прислів’я було опубліковане у журналі «Основа», у липні 1861 року, діячем народної освіти, журналістом Модестом Димським і є актуальним донині. Хорол – неповторне унікальне місто, яке бачило своїми очима яскраві та трагічні сторінки історії, бачило долі багатьох людей, від князів до поетів і нових поколінь. Хоролу є про що розказати і є чим здивувати! Воно маленьке, але тихе і затишне, маленькими кроками рухається у напрямку європейського розвитку, який обрала наша воююча країна і обов’язково виборе право на мирне і гідне життя.

Щиросердно вітаю зі святом тих, хто народився і виріс у Хоролі, хто колись приїхав і залишився тут назавжди, хто пов’язав свою долю з цим містом – містом з особливим колоритом, багатими традиціями і славною історією. Дякую всім хорольцям, а особливо представникам старшого покоління, мудрим наставникам, які стали гідним прикладом безкорисного служінню малій Батьківщині та зробили своєю працею наш Хорол кращим. Вітаю також і молоде покоління, яке визначить долю нашого міста в майбутньому й покладаю великі надії на їхні старання, прагнення вершити добрі справи, великі успіхи й досягнення.

У День міста нехай кожен відчує себе його частинкою, невід’ємною складовою, представником великої родини. Закликаю об’єднатися у любові до нашого міста, працювати і жити для його добробуту й процвітання, допомагати тим, хто цього потребує. Лише від нас залежить доля Хорола, його благополуччя і щасливе майбутнє. Тож з нагоди Дня народження рідного міста від усієї душі вітаю всіх хорольців та бажаю мирного неба над головою, спокою, злагоди і незгасимої віри у добро. Міцного здоров’я усім, родинного затишку, добробуту і всіляких життєвих гараздів. Зичу всім жителям міста Божого благословення, щастя та благополуччя, а головне – мирного буття!

 

З повагою – міський голова Сергій ВОЛОШИН

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]