Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Прийняття спадщини в умовах карантину
2020-04-07

Загальний строк для прийняття спадщини дорівнює шести місяцям і починає вираховуватися з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця. Що робити, якщо шестимісячний строк спливає під час карантину, а заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори не подано? Фахівці Хорольського бюро правової допомоги відповідають на декілька питань, що стосуються прийняття спадщини в умовах карантину.

Чи від терміновано дату отримання спадщини у зв’язку із введенням карантину?

Норма Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19)» не стосується вчинення нотаріальних дій, у тому числі і тих, що пов’язані з можливим пропуском передбачених законодавством строків (наприклад оформлення спадщини). Тобто – не від терміновано!

Яким чином можна подати заяву про прийняття спадщини?

Заяву про прийняття спадщини можна подати нотаріусу двома хляхами:

1.Заява про прийняття спадщини спадкоємцем подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини;

2.Заява про прийняття спадщини надсилається нотаріусу поштою з підписом спадкоємця, який засвідчується нотаріусом.

Тобто, якщо місце відкриття спадщини – це, наприклад, Котелевський район Полтавської області, а Ви фактично мешкаєте у місті Хоролі, то під час карантину Ви маєте право засвідчити заяву про прийняття спадщини у будь-якого нотаріуса міста Хорола, а вже посвідчену заяву надіслати до нотаріуса за місцем відкриття спадщини у Котелевський район.

Важливо! Кому не потрібно протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини подавати заяву про прийняття спадщини:

- спадкоємцю, який постійно проживав разом із померлою особою на час відкриття спадщини і який вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6 місяців він не заявив про відмову від неї;

- малолітнім, неповнолітнім, недієздатним особам, а також тим, дієздатність яких обмежена.

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, які прийняли спадщину, після спливу 6 місяців з дня відкриття спадщини. При цьому слід мати на увазі, що строк для звернення спадкоємця за отриманням свідоцтва про право на спадщину законодавством не обмежено.

Отримати безоплатну юридичну консультацію з цього та інших питань можна, зателефонувавши до Хорольського бюро правової допомоги за номером: (05362) 33-2-20 або на номер гарячої лінії: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Необхідні документи також можна залишити у скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: м.Хорол, вул.Незалежності, 78а.

Пам’ятайте, що карантин – це не перешкода для отримання правової допомоги від держави!

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                       Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
     
До уваги землекористувачів та землевласників Хорольської міської територіальної громади!

До уваги землекористувачів та землевласників, фізичних та юридичних осіб різних форм власності! До вашої уваги пропонується до розгляду Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Хорольської міської територіальної громади.

     
     
Повідомлення про скликання чергового виконкому

16 липня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте чергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]