Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

жовтня війни жертв світової події мирних жителів україни представники хоролі другої німеччини рівно років річниці нагоди інших євреїв вигнання
Горе і біль народу
2019-10-28

У Хоролі, 28 жовтня 2019 року, відбулися урочистості з нагоди двох важливих історичних подій – 75-ої річниці вигнання нацистських загарбників із України та 78-ої річниці з дня розстрілу мирних жителів єврейської національності в урочищі "Козацький яр". Ці дві події розділяють рівно три роки. За збігом обставин, і вигнання окупантів з України, і кривава розправа нацистів над єврейським народом у Хоролі, припали на 28 жовтня. Деякі історики схиляються до думки, що розстріл мирних жителів відбувся 23 жовтня, але не виключено, що ця страшна подія сталася саме 28 жовтня 1941 року.

Зранку, 28 жовтня 2019 року, у рамках затверджених урядом заходів з нагоди відзначення 75-ої річниці вигнання нацистів з України та в знак вшанування пам’яті загиблих у роки Другої світової війни, невмирущого подвигу наших славних ветеранів, відбулося урочисте покладання квітів біля Меморіального комплексу «Вічний вогонь». Міський голова Сергій Волошин, представники виконавчого апарату міської ради та ГО «Ветеран Хорола» долучилися до патріотичного заходу, поклавши живі квіти до підніжжя Братської могили радянських воїнів та військовополонених.  

Уперше на Хорольщині відбулося багаточисленне зібрання з нагоди увічнення пам’яті розстріляних у жовтні 1941 року мирних жителів в урочистому, міжнародному форматі. Година-реквієм відбулася біля братської могили єврейського народу, у якій покояться тіла пів тисячі страчених мучеників. Знаходиться масове захоронення хорольських жертв геноциду в урочищі «Козацький яр» (на 233 км автошляху М-03 «Київ – Харків – кпп Довжанський», за 1 км від кафе «У сестер»). Участь у поминальній церемонії взяли представники місцевої влади, учнівські й педагогічні колективи, представники державних установ, організацій, єврейських общин із Хорола, Миргорода, Білоцерковки, громадські активісти Хорольщини, зокрема ГО «Ініціатива Хорольщини» та багато інших. У складі делегації іноземних гостей були представники Ізраїлю, Нідерландів, США та Німеччини, зокрема: другий секретар Посольства держави Ізраїлю в Україні, голова представництва «Натів» в м. Харків – Марк Гольдман; керівник громадської організації «Remember Us» із м. Бостон (США) – Ігор Корсунський; Пастор Йоханнес Цинк із Німеччини; равин Еліягу Гергель та інші.

Найбільш емоційною була проповідь пастора Йоханнеса. Як нащадок колишнього службовця фашистського карального охоронного органу (есесівця), він став перед присутніми на коліна, щоб попросити пробачення за злодіяння своїх предків у часи Другої світової війни. У зверненнях до присутніх на заході всі виступаючі були єдиними у думці, що не можна у сучасному цивілізованому суспільстві допускати знущання над людьми через їхню приналежність до будь-якої національності, етногрупи, раси чи маючи віросповідання, власне світобачення, яке відрізняється від інших. Потрібно докласти максимум зусиль, щоб Голокост не мав повторення у ХХІ столітті і намагатися утвердити фундаментальну істину – усі люди рівні! Ми повинні бути взаємоввічливими, толерантними і намагатися берегти мир у всьому світі.

Равин Еліягу прочитав молитву за загублені душі, які 78 років не знаходили вічний спокій в «Небесному Царстві», бо були неоспівані. Після єврейської поминальної молитви на івриті він пояснив цю прадавню єврейську традицію присутнім. Відтепер душі загиблих євреїв будуть упокоєні та стануть нашими заступниками й адвокатами на небесах.

Дві нерозривні, взаємопов’язані однією датою роковини історичних подій ожили цього дня у пам’яті, огорнули щемом душі та серця. Рівно 75 років тому в цей день було остаточно вигнано війська нацистської Німеччини і її союзників за межі сучасної території нашої держави. 27 жовтня 1944 року ворожі німецькі та угорські війська були повністю витіснені за межі Закарпаття, а вже 28 жовтня було закріплено і зміцнено позиції сучасних кордонів України.

І рівно 78 років тому в Хоролі жертвами тотального знищення «неповноцінних» народів та етнічних груп Гітлерівської Німеччини стали невинні мирні мешканці – маленькі діти, жінки, літні люди… Не було пощади нікому. 460 мирних жителів гітлерівці безжально і цинічно розстріляли й скидали людські трупи в яму. Моторошно стає від однієї лише згадки очевидців, які переповідали, що земля над розстріляними євреями ворушилася три доби, доносилися мученицькі стогони і кров текла яром. Спочатку, на окупованій нацистами та їхніми союзниками території, євреї були ізольовані від іншого цивільного населення і відокремлені у всіх сферах життя. Але й таких расистських принижень і дикої дискримінації за національною приналежністю для гітлерівського терору виявилося замало. Механізм кривавої машини смерті «Третього Райху» був задіяний для тотального винищення євреїв, ромів та представників інших етногруп. Безупинно, без краплі милосердя і гуманності ця машина забирала людські життя, калічила і нівечила долі. Усього на Сході Європи у часи Другої світової війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, із яких 1,5 мільйона дітей – це ¼ або 25,0% від загальної кількості жертв, що говорить про нелюдські риси війни.

Для Хорола обидві історичні події мають досить трагічне скорботне забарвленням, з гірким болем, тугою і жалобою у серцях. Визволення хорольських земель від кровожерливих загарбників дісталося надто дорогою ціною – багатотисячних людських жертв і розрухи.

У різні часи на долю хорольців припадали тяжкі кровопролитні події, які масштабами втрат, кількістю загублених душ, зламаних людських доль вражають, бентежать уяву і наганяють жаху. Із кожним роком ми все далі віддаляємося від тих буремних часів війни. Але не можна допустити, щоб історичні події нашого краю відійшли у забуття.

Дорогі хорольці! Давайте передавати із покоління в покоління пам’ять про жертви того злочину і застерігати нащадків не допустити повторення геноциду! Будемо жити, будемо пам’ятати, цінувати історію і людське життя.

__________________

*Сумна статистика жертв Другої світової війни у Хоролі (динаміка скорочення чисельності населення).

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]