Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Благодійний концерт до 75-річного ювілею зіркового маестро Хорольщини Василя Симулика
2023-07-30

У яскравий день літа, 30 липня, у Хорольському базовому будинку культури відбувся ювілейний концерт, приурочений 75-річчю з Дня народження легендарної постаті Хорольщини – Василя Васильовича Симулика. У глядацькому залі зібралися не лише шанувальники багатогранної творчості Василя Васильовича, а й широке коло людей, для яких він став духовним пастором, мудрим вчителем і наставником.

Наш славний ювіляр плекає в своєму серці велику любов до України і має стійку патріотичну позицію. Тож, благодійний концерт він вирішив провести передусім для збору коштів нашим захисникам і зробити свій особистий вклад у наближення омріяної перемоги.

Про цю унікальну Людину мало сказати словами, про нього та його духовні, наукові, творчі, культурно-мистецькі досягнення можна писати багатотомні книги.
  Глядачі милували душі та гріли серця музичними композиціями, авторство яких належить нашому дорогому, талановитому й неперевершеному маестро. У скарбниці його музичної творчості – понад 500 написаних у різний період життя естрадних композицій та пісень. Окрім музичних здібностей, наш хорольський Леонардо да Вінчі має неабиякий художній хист, який проявився дивовижними витворами на 30-ти полотнах. А за духовним покликанням Василь Васильович знайшов свою головну місію – богослужіння у сані священнослужителя, щоб навчати людей через християнську віру благочестю, доброти помислів та вчинків.

Калейдоскоп пісень на слова і музику Василя Симулика виконали Ігор і Марина Мілевські, Олександр Юхименко, Володимир Одинець, Анатолій Крутько, Володимир та Валентина Олійники, Анатолій Гаража, Ольга Бондаренко, Василь Прокопенко та народний самодіяльний ансамбль «Хорольські козаки», у витоків історії створення якого стоїть Володимир Горб.

Ведучі музично-пісенного святкового дійства Оксана та Микола Левіни, Юрій Базіль розповіли глядачам про життєвий шлях людини енциклопедичних знань і таланту. Вони розповіли про Василя Симулика як унікальну постать сучасної епохи. В одній особі ціла низка суспільних статусів і призвань – священнослужитель, митрофорний протоієрей, настоятель Петро-Павлівського храму Полтавської єпархії ПЦУ, літератор, публіцист, художник, поет та активний громадський діяч Хорольської міської територіальної громади.

Народився Василь Симулик 29 липня 1948 року в селі Іза Хустського району Закарпатської області в родині столяра. Після закінчення середньої школи в 1965 році, вступив до Київського інституту іноземних мов на факультет англійської мови та літератури. Отримав диплом про вищу освіту з відзнакою у 1971 році. Працював викладачем англійської мови в школі. Очолював вокально-інструментальний ансамбль місцевого будинку культури, для якого писав авторські пісні. Неодноразово брав участь у музичних конкурсах і фестивалях.

Служив у лавах радянської армії. У 1979 році вступив до Московської духовної семінарії та академії у місті Загорськ (Сергіїв Посад), яку з відзнакою закінчив у 1981 році. Під час навчання в духовній семінарії висвячений у сан диякона. 08 лютого 1981 року рукопокладений у сан священика і призначений штатним священиком Троїцького кафедрального собору. У 1982 році призначений настоятелем Михайло-Архангельської церкви м.Торжок Калінінської єпархії. 04 січня 1984 року призначений настоятелем Успенської церкви м.Хорол, де служив до 1992 року, а з 31 серпня цього року виведений поза штат у зв’язку з хворобою. 04 лютого 1997 року призначений настоятелем церкви святих апостолів Петра і Павла у місті Хоролі. Під керівництвом Василя Васильовича та за його безпосередньої участі збудовано новий Петро-Павлівський храм, який розпочав діяльність у 2008 році.

За видатну релігійно-просвітницьку діяльність має найвищі церковні нагороди – Кавалер ордену Святого Рівноапостольного князя Володимира та Кавалер ордену Святого Миколая. У 2014 році став лауреатом премії імені преподобного Паїсія Величковського Полтавської єпархії Української православної Церкви Київського патріархату.

Як людина високої освіченості і енциклопедичних знань, поряд із релігійною діяльністю займається науковими дослідженнями. Як автор-науковець працював у напрямку запобігання глобальному потеплінню та виготовленню технологій з енергозбереження. Друкував свої праці в наукових журналах України та в британському виданні, яке було написане англійською мовою. У 2007 році був учасником міжнародного конкурсу EARTH CHALLENGE з питань глобального потепління, організований британцем Річардом Бренсоном та американським віце-прем'єром Річардом Гором. Як визнаний науковець,  у 2009 році був учасником міжнародної наукової конференції «Фізична економія: методологія дослідження та глобальна місія України» в Київському національному університеті імені Вадима Гетьмана. Ось основні, але далеко не всі видатні заслуги в біографічному описі нашого славного земляка.

Завжди був чесним і принциповим, чим викликав довіру у свого земляцтва. У період військових дій на Сході України в 2014-2018 роках здійснював активну волонтерську роботу по збору коштів для військовослужбовців Збройних Сил України та учасників АТО/ООС. За активну творчу та громадську діяльність присвоєно звання Почесного громадянина міста Хорола рішенням 58-ої сесії Хорольської міської ради 6 скликання від 22 серпня 2014 року. Обирався депутатом Хорольської міської ради кількох скликань.

З теплими, зворушливими словами, нагородами, квітами і символічними подарунками привітали Василя Симулика запрошені на ювілейний концерт гості: міський голова Сергій Волошин, голова правління ПрАТ «Хорольський механічний завод» Михайло Міщенко, голова відокремленого підрозділу Організації ветеранів України у Хорольській міській територіальній громаді Олександр Козирод. Перед початком свята народного улюбленця і священника, який був і залишається в авангарді релігійно-просвітницької діяльності нашого рідного краю, привітала голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко.

Привітали ювіляра своїми авторськими ліричними присвятами представники літературно-мистецького обʼєднання при Хорольській центральній публічній бібліотеці «Хорольські дивоцвіти» Любов Новак і Людмила Ревека.

До організації та проведення творчого вечору долучилися благодійники: міський голова Сергій Волошин, голова правління ПрАТ «Хорольський механічний завод» Михайло Міщенко, голова правління СВК «Перемога» Анатолій Пасюта та директор КП «Комунсервіс» Олександр Лозенко.

Бурхливими аплодисментами, стоячи перед лицем легендарної видатної постаті, люди не приховували свою щиросердну любов, глибоку повагу і прихильність. Сьогодні був зірковий час для маестро. Він потопав у морі квітів і сонячних посмішках широкої аудиторії його шанувальників.

З ювілеєм, дорогий наш Василю Васильовичу! Безмежна Вам вдячність і шана за особистий вклад у примноження духовної і культурної спадщини Хорольщини. Нехай Господь дарує Вам ще багато років життя, благословляє на нові звершення та добрі справи для людей.

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]