Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

дорогу дитина тільки переходити можна дитині безпеки поясніть пішохідному повинна вулиці автомобіль завжди небезпечно безпеку правил переході велосипеді перед автомобілі
Безпека дітей на дорогах: 12 основних правил!
2023-09-01

Батьки відповідають за безпеку дітей, але не можуть бути поруч з ними абсолютно весь час. У школі це завдання лягає на плечі вчителів. Але хто несе відповідальність за безпеку дитини на дорогах? Кожна дитина повинна знати правила дорожнього руху і безпеки. Зібрали найважливіші.

До того часу, коли дитина підросте настільки, що зможе сама виходити з дому, ви повинні навчити її правил. Під час прогулянок з дитиною перевіряйте на практиці, чи правильно вона їх зрозуміла.

1. Звертай увагу на сигнали світлофора.

Переходити дорогу можна тільки тоді, коли він світиться зеленим. Але перед цим потрібно подивитися праворуч і ліворуч, щоб переконатися, що не наближається автомобіль.У жодному випадку не можна переходити дорогу, якщо зображення з чоловічком горить червоним кольором.

2. Зупинися, подивись і переходь дорогу.

Поясніть дитині, що переходити дорогу можна тільки на пішохідному переході. До шести років дитина повинна переходити дорогу тільки разом з дорослими, тримаючись за руку.

3. Будь уважний. Не тільки дивись навкруги, а й слухай

Поясніть дитині, що вона не завжди може побачити зустрічний автомобіль. Тому перед тим, як переходити дорогу, вона повинна прислухатися, чи не наближається автомобіль.

4. Не можна вибігати на дорогу.

Діти бувають нетерплячі, іноді вони перебігають дорогу, щоб швидше дістатися до іншої сторони вулиці. Поясніть дитині, що не можна переходити дорогу в непризначеному для цього місці або ходити по ній. Дитина може легко відволіктися і випустити вашу руку, коли ви переходите дорогу, або просто втекти від вас. Навчіть дитину завжди зберігати спокій, коли ви йдете вулицею, і не тікати від вас.

5. Гуляй по тротуарах.

Навчіть дитину ходити тільки по тротуарах, коли вона йде по вулиці. Покажіть їй хороший приклад: переходите дорогу тільки на пішохідному переході. Неважливо, якою вулицею ви йдете, людною чи ні — ходіть тільки по тротуару, щоб залишатися в безпеці.

6. Переходь дорогу тільки по пішохідному переходу.

Діти часто бігають по вулиці де завгодно. Це може бути небезпечно: машини не знижують швидкість, якщо поруч немає світлофора або попереджувального знака. Поясніть дитині, що переходити дорогу можна тільки на пішохідному переході. 

7. Коли їдеш в автомобілі, не висувай руки з вікна.

Діти часто висувають руки з вікна, коли їдуть у машині. Старші діти можуть навіть висунути голову, щоб помахати зустрічним автомобілям або закричати щось. Діти вважають це кумедним, але насправді це може бути дуже небезпечно. Дитину може травмувати автомобіль, який їде назустріч.

8. Ніколи не переходь дорогу на поворотах.

Повороти — це «сліпі плями» для водіїв. Якщо дитина переходить дорогу на повороті, у водія немає достатньо часу, щоб помітити її та пригальмувати. Поясніть дитині, що не можна переходити дорогу на повороті, бо це небезпечно.

9. Дотримуйся правил безпеки, коли катаєшся на велосипеді.

Якщо ваша дитина вже настільки доросла, що сама катається на велосипеді, переконайтеся, що вона знає правила безпеки:

  • дитина завжди повинна одягати шолом перед тим, як сісти на велосипед;
  • перевіряйте справність велосипеда, коли дитина збирається покататися. Особливу увагу зверніть на те, чи справні гальма. Якщо дитина катається ввечері, перевірте, чи працює фара і чи встановлені світловідбивні деталі.

Не дозволяйте дитині кататися на велосипеді на багатолюдних вулицях без вашого супроводу.

10. Дотримуйся правил безпеки, коли їдеш в автомобілі.

Ви можете забезпечити безпеку дитини в автомобілі, встановивши автокрісло або переконавшись, що дитина пристібнута паском безпеки, щоб дитина залишалася в безпеці в транспорті.

11. Будь завжди видимим.

Якщо дитина збирається гуляти ввечері, одягти чорний одяг — погана ідея. Дитина буде в безпеці, якщо водії будуть добре бачити її навіть у сутінках.

12. Не поспішай.

Дитина може поспішати, щоб наздогнати когось на вулиці або потрапити кудись вчасно. Це може бути небезпечно для неї.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]