Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Бактеріальний опік плодових – небезпечне карантинне захворювання плодових насаджень
2022-05-12

Серед хвороб рослин, що занесені до «Переліку регульованих шкідливих організмів, обмежено поширених в Україні», бактеріальний опік плодових (збудник – бактерія Erwіnia amylovora) без перебільшення можна вважати найнебезпечнішою, адже господарями збудника бактеріального опіку є понад 170 видів рослин. 

Найчутливіші є: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня, персик, з декоративних та дикорослих: глід, горобина, китайська айва, спірея, троянда.

Крім цього, цей патоген за короткий проміжок часу здатен знищувати плодові насадження на значних площах, що становить реальну загрозу для великих промислових яблуневих і грушевих садів, а також плодорозсадників.

Опік квітів – перша типова ознака прояву бактеріального опіку, що зазвичай з’являється навесні в період цвітіння плодових дерев. Квіти в’януть, засихають, змінюють забарвлення від коричневого до чорного. Уражені квіти можуть опадати, але частіше залишаються на рослині. Інфекція від квітів передається на сусідні листки і гілки. Інколи ураження квітів може призвести до втрати цілої гілки чи дерева.

Протягом декількох днів інфекція поширюється пагонами на 15-30 см. Інфіковані пагони змінюють забарвлення. Уражені листки залишаються на гілках, окремі гілки або цілі дерева виглядають ніби обпалені вогнем.

Недозрілі плоди також можуть інфікуватись через природні пори, ранки або плодоніжки сусідніх плодів чи квіток. Захворювання плодів особливо інтенсивно розвивається після дощів з градом. Часто з ураженого плоду виділяється липка рідина від молочного до бурштинового кольору (бактеріальний ексудат).

Збудник бактеріального опіку  може бути перенесений рослинами-живителями (садивним, прищепним матеріалом), поширюється  комахами (бджоли, оси, мухи, попелиці), птахами. Дощ та вітер також сприяють перенесенню його на нові території. Вірогідність ураження зростає під час недотримання правил дезінфекції і неякісного догляду, в процесі обрізування, інших технологічних заходів у результаті яких утворюються рани на рослинах.

У захисті плодових культур від бактеріального опіку плодових найбільше значення мають вчасне виявлення, прогнозування появи та розвитку інфекції у зонах підвищеного ризику. Для вчасного виявлення хвороби потрібно проводити моніторинг плодових насаджень. Встановлено, що симптоми захворювання можуть проявлятися в трьох періодах вегетації рослин: цвітіння, інтенсивного росту молодих пагонів та осіннього посиленого сокоруху. Ці періоди фітосанітарні інспектори обов’язково враховують під час планування проведення обстежень плодових насаджень.

Для запобігання поширенню бактеріального опіку плодових запроваджена інтегрована програма хімічних заходів у поєднанні з поліпшенням санітарного стану садів, підрізуванням, викорчовуванням, підживленням дерев і використанням стійких або толерантних сортів.

З профілактичною метою рекомендується обприскування насаджень препаратами групи міді з інтервалом у 5 днів. Також можна використовувати такі хімічні препарати як Фламеквін, Касугаміцин, Фосетил.

Опік являє собою серйозну загрозу для нових та існуючих садів яблуні і груші. Ця хвороба має тенденцію з’являтися  в несподіваних місцях. 

Якщо ви підозрюєте чи виявили уражені рослини дерев, звертаємося до спеціалістів відділу фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, м. Лубни, вул. Горького, 11, або E-mail: [email protected]

 

Начальник відділу фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Наталія МАЗНЯК,

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]