Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

тваринами поводження тварин років пікало дружок» вдалося жорстоке україни відповідальності районі false захисту організації суспільства немає валентина відповідальність minor-latin
За межами всього людського...
2019-04-12

Неприємна історія поводження з безпритульними тваринами, яка нещодавно трапилася у нашому місті, набула суспільного резонансу в соціальних мережах і не на жарт сколихнула хвилю громадського обурення. Поблизу приміщення загальновідомої мережі продуктових магазинів АТБ прижилося семеро кошенят. Тваринки знайшли для себе притулок і від голоду й холоду їх рятували співробітники супермаркету. Але ж, на жаль, не надовго прихисток став безпечним для їх життя.

Доросла кішка, яка найбільше постраждала, потрапила до рук живодерів. Ті страшні наслідки знущань над бідолахою неможливо описати без жалю і крику душі. Нелюди відрубали їй хвоста, по живому здерли на деяких ділянках тіла шкіру, підрізали вушка, підпалили мордочку… Видовище моторошне.

Світлини постраждалої кішечки облетіли через світову мережу Інтернет і не залишили користувачів соціальних мереж байдужими. Найбільш активні хорольці, зокрема Олександр Бова, Наталія Коблик, керівник неприбуткової добровільної громадської організації по захисту тварин «Дружок» Валентина Пікало почали бити на сполох, підіймати громадськість до дій і привертати увагу до проблеми жорстокого поводження з тваринами.

За непідтвердженими даними познущалися над тваринами підлітки років 15-16, які вирішили урізноманітнити своє дозвілля такими «забавками». Щовечора на прилеглій території АТБ збирається молодь. І нічого б поганого в цьому не було, якби такі молодіжні зібрання не супроводжувалися розпиттям алкогольних напоїв, неадекватною поведінкою з гучними вигуками й вживанням ненормативної лексики. Але ж розваги у такий ненормальний, неприйнятний для людської свідомості та уяви спосіб, знущаннями над беззахисними тваринами, – верх цинізму й жорстокості. Сьогодні це знущання над котами й собаками, а завтра коло жертв може розширитися і немає жодних гарантій, що до рук таких катюг не потраплять перехожі – діти, люди похилого віку. Межі людяності то вже перетнули, а безкарність розв’язує злочинцям руки. Дивує і обурює, що в XXI столітті ще й досі трапляються епізоди, які наче вирвані з епохи Середньовіччя, з часів жорстокої та негуманної інквізиції.

На жаль, такі прикрі кричущі випадки у нашому місті непоодинокі. У мікрорайоні молококонсервного комбінату у сміттєвих баках виявлено моторошну знахідку – двох напівживих котів у мішку. На тілі одного з них був слід пострілу з пневматичної зброї. 

На противагу звірству, мали місце і вчинки людей, які гідні високих похвал. Завдяки небайдужості прибічників гуманного поводження з братами нашими меншими і всім живим вдалося врятувати постраждалих і в районі АТБ, і в районі МКК. Волонтерам вдалося вчасно доставити поранених і замучених чотирилапих друзів до спеціалізованих ветлікарень. Гідний вчинок зробила мешканка вулиці Молодіжної Неля Давиденко, яка викликала ветлікаря і оплачувала лікування тварин за власний рахунок. Як же добре, що світ цей не без добрих людей…

Окрім того, активно проведено роботу в напрямку співпраці з Всеукраїнською благодійною громадською організацією захисту тварин м. Дніпро. Керівнику хорольської ГО «Дружок» Валентині Пікало вдалося залучити підтримку цієї організації, яка готова надавати щомісячно адресну матеріальну допомогу добродійникам, котрі візьмуть під свою опіку постраждалих тваринок. Основна їх вимога – щомісячний відео звіт стану підопічних, щоб переконатися у дбайливому догляді й цільовому використанні коштів. Зацікавлених осіб прохання звертатися до голови ГО «Дружок» Валентини Пікало (8(095)424-13-39). Валентина Миколаївна особисто намагалася провести власне розслідування, щоб знайти живодерів і притягнути їх до відповідальності за ті страшні наслідки жорстокого поводження, очевидцями яких стали і самі містяни, і користувачі соцмереж. Разом з Наталією Коблик звернулися до Хорольського відділу головного управління національної поліції в Полтавській області з письмовими заявами, однак результатів їх розгляду поки що немає. Але ж все-таки жевріє надія, що винні знайдуться й будуть покарані, адже в сусідньому Глобинському районі мав місце подібний прецедент. У листопада минулого року Глобинським районним судом винесено й приведено до виконання вирок громадянину, якого визнано винним у жорстокому поводженні з сусідським котом і засуджено до покарання у виді шести років позбавлення років.

В Україні на законодавчому рівні – статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтею 229 Кримінального кодексу України, за жорстоке поводження з тваринами передбачена кримінальна і адміністративна відповідальність. 4 серпня 2017 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин». Цим законом заборонено жорстоке поводження з тваринами: їх мордування, каліцтво, залишення напризволяще, порушення правил утримання, нацьковування тварин одна на одну, вбивство чи пропаганда цього в суспільстві. Насильницькі дії стосовно тварин караються  накладенням штрафу (від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – від 183 до 8500 грн.), а в особливо жорстокій формі – позбавленням волі строком від п’яти до восьми років. До цього за жорстоке поводження з тваринами існували штрафи (від 9 до 21 неоподатковуваного мінімуму – від 153 до 357 гривень). Знущання та цькування каралося штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн.) або арештом на строк до шести місяців. Розміри штрафів були неадекватно низькими і в принципі кримінальна відповідальність була відсутня. Механізм посилення кримінальної та адміністративної відповідальності запущено, але ж справа за більш важливим – притягненням до відповідальності винних.

З метою надання консультацій і допомоги для порятунку тварин в Україні запущено телефонну гарячу лінію, яка працює щодня з 09:00 до 21:00 год.: 0-800-302-303.

Для укріплення моральних і гуманних цінностей суспільства кожному з нас потрібно просто не бути байдужим. Якщо хтось володіє будь-якою інформацією, яка допоможе у розкритті вчиненого злочину над тваринами, прохання повідомити поліцію. Не зволікайте і не стійте осторонь тих проблем, які, мов міна уповільненої дії, запускають механізм руйнування нашого цивілізованого суспільства і перетворюють його у дике середовище.

 

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]