Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

трудових громадян зайнятість відносин відсутність права працю роботодавець працівників договорів роботодавцем кодексу тіньова» праці україни) кримінального відповідальність працевлаштування пенсії зві
Легальна зайнятість: захист соціальних, трудових прав та гарантій громадян
2020-06-26

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, тобто – можливість заробляти собі на життя роботою, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю.

«Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») – явища, що, на жаль, міцно увійшли в наше життя та набули значних масштабів.

Нелегальна зайнятість користується на сьогоднішній день величезним попитом. Оскільки дуже часто в умовах дефіциту вільних для працевлаштування вакансій, громадяни від «безвиході» погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. І тому відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи. За таких умов роботодавець не в змозі буде притягнути найманого працівника як до матеріальної відповідальності, так  і застосувати до нього дисциплінарне стягнення. Тобто «нелегалізована» зайнятість має для роботодавців безліч негативних наслідків.

А для найманих працівників відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє захисту від незаконного звільнення, можливості отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток , передбачених Законом України «Про відпустки», можливості користування державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям. Нелегальні працівники не мають права на оплату листка непрацездатності, втрачають трудовий стаж. Відсутність  страхового стажу для отримання пенсії призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком.

Легальна зайнятість – це захист соціальних та трудових прав та гарантій громадян.

Потрібно застерегти і роботодавців від протиправних дій. Адже використання нелегальної робочої сили, відсутність чи несвоєчасне реєстрація трудових договорів між роботодавцем та найманим працівником є порушенням законодавства про працю і передбачає адміністративну відповідальність – накладання штрафу у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Окрім того, встановлена кримінальна відповідальність за не укладання трудових договорів з найманими працівниками та грубе порушення законодавства про працю (ст.172 Кримінального кодексу України) та за умисне ухилення від сплати податків (ст. 212 Кримінального кодексу України).

Звісно, кожен сам повинен вирішувати – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права.

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями pol.dcz.gov.ua та https://www.facebook.com/www.dcz.gov.ua.pol/.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]