Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

аварії пам’яті жертв заходів false представники нагоди хорольського голови ліквідації районної міської хорольської ліквідаторам calibri разом minor-latin техногенної x-none
Час не загоїв чорнобильські рани, але й не стер імена мужніх героїв
2019-04-26

Щорічно 26 квітня українці відзначають День Чорнобильської трагедії, а вся світова спільнота – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Про страшну техногенну катастрофу планетарного масштабу сповістили сьогодні лункі дзвони, які прокотилися Хоролом під час мітингу-реквієму. 26 квітня 2019 року з нагоди 33-ї річниці аварії на ЧАЕС відбулася жалобна хода й покладання квітів до пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС у центральній частині міста. Хорольська громада вшанувала пам'ять загиблих громадян, які рятували нас від радіаційного випромінювання із зловісного четвертого енергоблоку.

Це той день, коли ми всі разом схиляємо в скорботі голови і доземно вклоняємось нашим рятівникам на знак безмежної вдячності за відвернення непоправної біди, за неоціненний подвиг у боротьбі за порятунок людства і всього живого.

Ще й понині багатоголосим ехом відгукуються страшні наслідки атомного лиха. Це найтяжча трагедія ХХ століття, яка вражає кількістю людських жертв і ареалом радіоактивного забруднення, наслідками негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.

У радіоактивне пекло для забезпечення оперативних заходів щодо локалізації аварії зі всієї Полтавської області саме з Хорольського району було відправлено найбільшу кількість ліквідаторів. Усього від аварії на ЧАЕС постраждало 3,2 млн. українців, більше тисячі з яких – хорольці. Занадто дорогою ціною вдалося приборкати вогняну стихію й безконтрольну ядерну реакцію в пошкодженому активному реакторі. Отримуючи нестерпні опіки шкіри, дихальних шляхів, які в більшості випадків були несумісними з життям, ліквідаторам вдалось відвернути страшні  наслідки палаючого ядерного палива загальною вагою близько 200 тонн. Ця аварія має світовий вимір, вона змусила людство зрозуміти, що подібні катастрофи можуть повторитися будь-де на нашій планеті та в будь-який час.

Уряду України й донині доводиться постійно залучати значні матеріальні, фінансові, інтелектуальні та людські ресурси для проведення комплексу робіт і заходів по дезактивації, відродженню й розвитку забруднених територій.

В урочистих і меморіальних заходах з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС взяли участь: керівники районної та міської влади – виконувач обов’язків голови Хорольської районної державної адміністрації Сергій Гаврилович Абрамов, голова районної ради Віра Анатоліївна Мартюк, міський голова Сергій Михайлович Волошин, а також військовий комісар Хорольського районного військового комісаріату Дмитро Валерійович Чернець, представники виконавчого апарату міської ради, представники підприємств, установ та організацій Хорольщини, учнівська та студентська молодь, представники ЗМІ та небайдужі громадяни. Головними учасниками заходу по праву можна вважати представників Громадської організації "Хорольська районна організація ветеранів Чорнобиля "Дзвони" на чолі з Олександром Гуляєвим. Поклали траурні вінки та квіти до дзвіниці меморіальної стели та до підніжжя Пам’ятного знаку «Учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС», на чорному граніті якого викарбувані імена 1033 ліквідаторів Хорольщини. Багато з них, на жаль, назавжди відійшли у вічність. Віддали данину шани й пам’яті землякам, усім співвітчизникам, учасникам ліквідації інших держав хвилиною мовчання. 

Після завершення урочистостей традиційно відбувся екскурс до Хорольського районного краєзнавчого музею, де була представлена тематична експозиція. Символічно значимим для виховання молодого покоління було висадження саджанців дерев. На території Хорольської гімназії ліквідатори разом з дітьми висадили блакитні дерева й звернулися з проханням поливати їх і бережливо ставитися до природи та всього живого.

Усіх присутніх на заході було запрошено на вогник у кафе «Барва», який організовано на виконання Програми масових заходів Хорольської міської ради з метою вшанування пам’яті жертв техногенної катастрофи. За мужність і героїзм, проявлені в екстремальних умовах заради порятунку людства від наслідків техногенної аварії на ЧАЕС, активну громадянську позицію та з нагоди 33-річниці з Дня Чорнобильської трагедії, Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф подяками міського голови нагороджені: Гуляєв Олександр Олександрович, Смокталь Валерій Дем’янович, Рогальський Олександр Григорович, Мураєнко Віктор Григорович, Литовченко Микола Володимирович, Краснощок Володимир Миколайович, Борщенко Василь Іванович та Кандул Володимир Іванович (посмертно).     

Вічна пам'ять й доземний уклін усім тим, хто з гідністю виконав свій громадський обов’язок ціною власного життя! Доброго здоров’я та довголіття тим ліквідаторам, які залишилися живими і врятували нас від ядерної небезпеки. Не втрачайте жагу до життя, будьте сповнені надій та оптимізму.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]