Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

В Україні щепили громадян вакциною від Johnson & Johnson. Але хто може її отримати?
2021-09-19

Уже 7 497 українців отримали щеплення проти коронавірусу однодозною вакциною від американської фармкомпанії Johnson & Johnson. Її зареєстрували в Україні, але не використовують для масового щеплення. Хто ж може її отримати? Уперше в Україну привезли вакцину від Johnson & Johnson наприкінці травня, коли цей препарат ще не був зареєстрований у нас. Однак тоді його дозволили ввезти для приватної компанії, яка хотіла щепити своїх працівників.

Співробітники цієї фірми працюють у сфері рибальства на Алясці. Для в'їзду на територію США їм необхідно було зробити щеплення сертифікованою у США вакциною, а там активно вакцинують препаратом від Johnson & Johnson. Для цього Міністерство охорони здоров'я видало спеціальний дозвіл на ввезення вакцини.

У липні ця вакцина вже офіційно отримала дозвіл для екстреного застосування в Україні. Однак, станом на 12 серпня, щеплення цим препаратом зробили лише 7 497 українцям.

Як розповіли нам у МОЗ, Україна не закупляла цей препарат за кошти державного бюджету та не отримувала препарат як гуманітарну допомогу. Водночас угорський уряд дозволив з липня вакцинувати громадян, які живуть на прикордонних територіях сусідніх країн.

Завдяки цьому Угорщина хоче посилити свій захист від епідемії, поширивши вакцину серед тих, хто проживає безпосередньо вздовж угорського кордону ᅳ незалежно від того, є вони угорцями чи ні.

Право на вакцинацію мають також угорці та негромадяни віком від 18 років, які зможуть в’їхати в країну у визначених пунктах пропуску через кордон та отримати щеплення у визначених пунктах вакцинації. Їх реєстрація відбувається у самому пункті щеплення. Обирати щеплення не вийде ᅳ можна отримати лише вакцини, які пропонують у пункті.

Таким чином майже 7,5 тисяч громадян України отримали щеплення препаратом від Johnson & Johnson. У МОЗ кажуть, що отримані дані про кількість людей, які вакцинувалися на пунктах пропуску через україно-угорський кордон «збираються у міру надходження».

Водночас МОЗ закликає кожного українця вакцинуватися проти COVID-19 наявною вакциною. Наразі в Україні пропонують 4 вакцини проти коронавірусу: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer та Moderna. У міністерстві наголошують, що кожна з цих вакцин ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя.

А що це за вакцина?

Препарат Janssen від фармкомпанії Johnson & Johnson ᅳ так звана «векторна вакцина». «Вектор» ᅳ це вірус, який не шкодить організму людини. Його завдання полягає в тому, щоб доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет.

Для щеплення однієї людини потрібна лише одна доза цього препарату. Ще одна перевага цієї вакцини ᅳ можливість зберігати у звичайному холодильнику. Результати клінічних випробувань у ​​США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що ця вакцина має ефективність у 67%.

У Європейському Союзі цей препарат схвалили 11 березня, однак деякі країни відмовляються від її використання через можливі побічні ефекти.

Так, у квітні Європейське агентство з лікарських засобів рекомендувало додати утворення згустків крові на тлі зниження кількості тромбоцитів до переліку дуже рідкісних побічних реакцій вакцини від компанії Johnson & Johnson. Однак регулятор наголошує, що переваги препарату є більшими, ніж ризики.

Оголошення
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
     
До уваги землекористувачів та землевласників Хорольської міської територіальної громади!

До уваги землекористувачів та землевласників, фізичних та юридичних осіб різних форм власності! До вашої уваги пропонується до розгляду Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Хорольської міської територіальної громади.

     
     
Повідомлення про скликання чергового виконкому

16 липня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте чергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]