Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Шановні жителі міста та району, користуйтеся газом безпечно!
2023-11-07

Порушення   правил    користування    газом   у  побуті  та  відсутність  технічного  обслуговування газових мереж і приладів часто стають причинами аварійних ситуацій та нещасних випадків. З настанням холодів та початком опалювального сезону, як правило, частішають випадки  отруєння  чадним  газом.

Це трапляється  через порушення користувачами  умов безпечної  експлуатації  газових приладів,  несправні  димоходи  та  вентиляційні  канали, порушення тяги в них, а також використання газової плити для обігріву.

Чим небезпечний чадний газ?

Чадний газ утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню і швидко накопичується у приміщенні, де немає достатнього доступу свіжого повітря. Цей газ не має ні кольору, ні запаху, а визначити його вміст у повітрі без спеціальних приладів просто неможливо. Монооксид вуглецю (СО) – дуже небезпечна токсична сполука, яка може призвести навіть до летального результату. Так, при концентрації чадного газу в повітрі 0,32% відзначається порушення рухових функцій та непритомність. Якщо концентрація сягає 1,2% — смерть може настати за кілька хвилин.

Як вберегтися від отруєння чадним газом?
  Достатньо дотримуватися правил безпечного користування газом:
  • обов’язково перед початком опалювального сезону організовуйте перевірку технічного стану газових мереж та приладів, димо-вентиляційних каналів свого домоволодіння, звернувшись до спеціалізованих організацій, що мають дозвіл на надання відповідних послуг;
  • не користуйтеся газовою плитою для обігріву;
  • при користуванні газовими приладами забезпечуйте доступ свіжого повітря: відчиняйте вікно чи кватирку;
  • не використовуйте електровитяжку у приміщеннях, де працюють димохідні газові прилади;
  • не користуйтеся несправними газовими плитами, колонками та котлами;
  • не переміщуйте, не встановлюйте, не замінюйте та не ремонтуйте газові прилади самостійно;
  • не дозволяйте користуватися газом малолітнім дітям та особам, які не контролюють свої дії.

Не допускайте зворотної тяги.

Супутниця осені — дощова та вітряна погода — часто стає причиною порушення тяги в димоходах та вентиляційних каналах. Низький рівень атмосферного тиску, високий рівень вологості і пориви сильного вітру можуть створити навіть зворотну тягу. А це загрожує накопиченням чадного газу в приміщенні.

Як перевірити наявність тяги?

Щоразу перед вмиканням газових приладів, підключених до димоходу, перевіряйте тягу. Робити це слід, підносячи тонкий аркуш паперу до оглядового вікна: чим сильніше папір притягається, тим краще тяга. Якщо смужка залишається нерухомою – тяга відсутня, відхиляється від газового приладу в приміщення – тяга зворотна.

Відкритий вогонь (запалений сірник, запальничку тощо) використовувати при цьому не можна.

Якщо тяга погана, відсутня або зворотна, користуватися газовими приладами з відводом продуктів згорання у димоходи категорично заборонено.

Що робити та куди звертатися, якщо відчули запах газу?
  Якщо відчули запах газу: закрийте крани на газових приладах і газопроводі, відчиніть вікна і двері, не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроосвітлення і електроапаратуру, залиште загазоване приміщення та зателефонуйте в аварійну газову службу за номером “104”.

Про технічне обслуговування газових мереж.  

Кожен власник (балансоутримувач чи орендар) житла відповідальний за стан газових мереж і приладів у своєму будинку чи квартирі та повинен подбати про технічне обслуговування (ТО) внутрішньобудинкової/ внутрішньоквартирної системи газопостачання.  Ця вимога передбачена Законом України “Про житлово-комунальні послуги” та «Порядком технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку», затвердженому наказом Міністерства енергетики України №292 від 29.09.2023р. та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04 жовтня 2023 р. ТО виконується на підставі укладеного двостороннього договору, в якому визначається вартість послуги та перелік робіт.
  Фахівці проведуть:
  – обстеження газової мережі на предмет можливих витоків газу від вводу до будинку (квартири) до газового приладу;
  – приладовий контроль на щільність з’єднань газопроводів;
  – огляд наявності та перевірку герметичності футлярів у місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку;
  – перевірку працездатності і змащування запірних пристроїв;
  – перевірку справності газових приладів тощо.
  Перевіряти справність газової плити потрібно щонайменше один раз на три роки, а газових водонагрівачів та опалювальних приладів  — раз на рік.                                    Вчасно проведене ТО — це не тільки вимога законодавства,  а й запорука вашої безпеки! Забезпечивши технічне обслуговування газових мереж і приладів, ви будете впевнені у їх справності, зможете уникнути наздвичайних ситуацій, пов’язаних з витоками газу.     Бережіть себе та близьких!

Вчасно передані показники – запорука точних нарахувань.

Передати показники лічильника газу потрібно з 1 по 5 число кожного місяця.
  Вчасно передані показники дають змогу зафіксувати реальні обсяги споживання газу та сформувати коректні рахунки за використаний енергоресурс.
  Передавати показник потрібно в Хорольську ДЕГС АТ “Полтавагаз”, вказуючи особовий рахунок споживача газорозподільної компанії (він зазначений у платіжці за послугу розподілу природного газу).

Телефони  для передачі показників

Абонентська служба

тел. 05362-3-32-49

067-612-13-62 київстар (вайбер)

095-260-29-38 МТС

0800 308 104  кол центр АТ «Полтавагаз» (безкоштовно)

0800 501 507  автовідповідач (безкоштовно)

 

Миргородське управління  експлуатації  газорозподільної системи АТ «Полтавагаз»

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]