Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Що треба знати про туберкульоз?
2024-03-15

Хорольський відокремлений підрозділ Державної установи «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з нагоди Всесвітнього і Всеукраїнського дня та місячника по боротьбі з туберкульозом інформує про туберкульоз та що про нього потрібно знати, аби зберегти своє здоров'я.

«Так! Ми можемо подолати туберкульоз!» – під таким гаслом розпочався місячник по боротьбі з туберкульозом. Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом  традиційно проводиться 24 березня.

Найдавніші письмові згадки про туберкульоз були зафіксовані в Індії 3300 років тому та Китаї – 2300 років тому.

Збудник туберкульозу більш знаний як „паличка Коха“. Німецький мікробіолог Роберт  Кох уперше описав таку „знахідку“ у березні 1882року.

Туберкульоз — інфекційне захворювання з аерогенним шляхом передачі. Інфекційні частинки передаються від людини до людини через повітря при кашлі, чханні, розмові чи співі.

Туберкульоз розвивається приблизно у 10% людей, інфікованих згаданими мікобактеріями. У 2022році у всьому світі туберкульоз спричинив приблизно 2,30 мільйона смертей, у тому числі 167000 людей з ВІЛ.

За 2023 рік в Україні захворіло 19852 людей, захворюваність зросла на 7%. Абсолютна кількість випадків туберкульозу у дітей віком 0-14 років зросла з 450 до 639 випадків порівняно з попереднім роком. У 2023 році найвища захворюваність на туберкульоз була у Лубенському районі – 87,9 на 100 тисяч населення, у Полтаві – 70,5, у Полтавському районі – 61,7. Найнижча захворюваність – 31 на 100 тисяч населення – у Миргородському районі.

Сприятливість до туберкульозної інфекції залежить від віку: до прикладу , більші ризики мають малі діти та особи, старші 65 років,а також люди зі зниженим імунітетом. Відомо, що низка хвороб, такі як цукровий діабет, ВІЛ - інфекція, імуносупресивна терапія - можуть послабити імунітет і збільшувати ризики захворіти.

За статистикою, мікобактерією туберкульозу інфіковані 25% населення у світі , але завдяки роботі імунної системи ризик захворіти протягом життя становить 5-15%.

Туберкульоз має властивість повертатись до тих, хто перехворів, але під час лікування не дотримувався режиму та схеми лікування.

Слід також знати, що туберкульоз може бути стійким до найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів. Така форма захворювання називається лікарською стійкістю. Україна є однією з країн із високим рівнем інфікування такою формою туберкульозу.

Найбільш поширеним у світі є туберкульоз легень, адже за статистикою цей показник сягає 90% виявлення захворювання. Також недуга може вражати й інші органи та системи організму.

Інфікування мікобактерією відбувається не так швидко, як прийнято вважати в суспільстві. Статистично, вищі шанси захворіти у тих, хто регулярно перебуває в одному приміщення з людиною з туберкульозом упродовж 3-х місяців, а щоденний контакт становить приблизно 8 годин.

Найпоширеніша помилка людей – нехтування першими симптомами хвороби. Громадяни часто приймають симптоми як звичайну застуду та намагаються лікуватися самостійно.

Основні симптоми захворювання :

  • кашель понад два тижні;
  • підвищення температури тіла більше як сім днів;
  • ускладнене дихання;
  • біль у грудях:
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання.

Якщо ви помітили в себе перелічені вище симптоми, негайно зверніться до лікаря.

Хороші новини: туберкульоз лікується. Цей діагноз давно перестав бути вироком. І хоча це серйозне захворювання, однак цілком піддається лікуванню.

Успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Існують спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від 4-х місяців, а в разі лікарської стійкості - від 6 до 9 місяців.

Лікування протитуберкульозними препаратами в Україні – безоплатне!

Найголовніше під час лікування - суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря. Переривати розпочатий процес лікування у жодному разі не можна, адже тоді його ефективність зводиться нанівець.

Знизити ризики захворювання на туберкульоз допоможе профілактика – це здоровий спосіб життя, відмова від алкоголю і тютюнопаління. Також - здорова збалансована їжа з достатнім вмістом жирів, білків, вітамінів. Зберегти здоров’я допоможуть і спорт або регулярні фізичні вправи, перебування на свіжому повітрі.

Людям з хронічними хворобами регулярно раз на рік необхідно проходити обстеження у сімейного лікаря.

Важливу роль у профілактиці туберкульозу відіграє вакцинація.

БЦЖ – це жива вакцина з ослабленими мікобактеріями , які не здатні викликати захворювання, але можуть натренувати імунну систему на випадок зустрічі з реальним збудником.

Батьки, які відмовляються від вакцинації, ставлять під загрозу здоров’я та життя новонародженого. Тому і дітям , і дорослим важливо дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень.

Туберкульоз виліковний. Так! Ми Можемо Зупинити Туберкульоз.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]