Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Протидія домашньому насильству – важливий засіб для побудови безпечного суспільства
2024-02-08

Організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства, визначені Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству.

Домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь (стаття 1 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству")

 Статтею 126-1 КК України (Домашнє насильство) передбачена кримінальна відповідальність за вчинення умисного систематичного фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя, колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Основним безпосереднім об’єктом даного злочину є здоров’я особи. Додатковим факультативним його об’єктом можуть виступати воля, честь і гідність особи, її психічна недоторканність.

Кримінальні правопорушення, пов’язані із домашнім насильством, відповідно до ст.477 КПК України віднесені до приватного обвинувачення. Проте, з метою  убезпечення потерпілих осіб та покарання кривдників, які в більшості випадків перебувають між собою у сімейних відносинах, можливість закриття кримінального провадження вказаної категорії в зв’язку із відмовою потерпілої особи від обвинувачення виключена.

Протягом 2023 року  по Хорольській територіальній громаді Лубенського району Полтавської області за заявами потерпілих осіб зареєстровано 3 кримінальні провадження по ст.126-1 КК України ( домашнє насильство) та 8 кримінальних правопорушень за фактами нанесення тілесних ушкоджень різних ступенів тяжкості, пов’язаних із домашнім насильством, а саме вчинення кримінально протиправних діянь щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах .

Прокурорами Хорольського відділу Лубенської окружної прокуратури до суду у 2023 році скеровано 11 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях вказаної категорії щодо 11 осіб, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством.

Підтримання державного обвинувачення у даній категорії справ здійснюється із врахуванням норм міжнародного права.

 Мета кримінального судочинства полягає у поновленні прав та інтересів потерпілих осіб, охороні суспільних інтересів.

            Хорольський відділ Лубенської окружної прокуратури

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]