Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Прокуратура застерігає від шахрайства з банківськими картками
2024-04-01

Статистика стану злочинності свідчить, що  в 2023 році та протягом  поточного періоду 2024 року помітно почастішали випадки заволодіння грошовими коштами громадян з банківських карток шляхом шахрайства. Найбільше громадяни страждають від зловмисників, які через телефон або інтернет обманним шляхом отримують доступ до даних банківських карток. Найчастіше шахраї виманюють банківські дані по телефону, використовуючи при цьому методи переконання та інші психологічні прийоми.

Активно використовується розсилка SMS як спосіб почати комунікацію з потенційною жертвою. Також збільшується число крадіжок через фіктивні сайти, використовуючи які, зловмисники отримують на свої рахунки передоплату за неіснуючий товар.

На сьогоднішній день шахраї дуже активно використовують такий простий спосіб отримання даних по картці, як прямий дзвінок. Представляючись співробітниками банку/ працівниками служби безпеки банку невідомі особи входять в довіру або використовують психологічний тиск, і в результаті випитують реквізити картки і персональні дані. Причини можуть бути абсолютно різними, наприклад, вам можуть сказати, що є підозра, що операції по картці пов'язані з шахрайством, або картка блокується. Шахраї також можуть змусити провести операцію з переказу коштів зі своєї картки на їхній рахунок, розповідаючи, що це необхідно для верифікації вашої картки і зняття всіх підозр.

На сьогоднішній день серед шахраїв також користується популярністю й інша схема. На мобільні номери розсилають СМС з інформацією про те, що банківська карта нібито заблокована через підозрілу активність, і, щоб не втратити кошти, треба підтвердити особу за номером телефону.

Виходячи з проведеного аналізу матеріалів кримінальних проваджень, по яких здійснюється досудове розслідування за ст.190 КК України (Шахрайство), на даний час використовуються такі найбільш популярні схеми шахрайства з банківськими картками:

1. Дзвінок від так званого «працівника» банку. Шахраї телефонують, представляються представником банку та під різними приводами просять назвати номер картки та ПІН-код, наприклад, говорять, що картку заблокували або пропонують підвищити кредитний ліміт, або збільшити відсоткову ставку по депозиту, або скасувати відсотки по кредиту. Приводи будуть здаватися раціональними та обґрунтованими, але результат один і той же: людина повідомляє свої дані і через деякий час у неї знімають гроші.

2. Направлення листа на електронну пошту чи смс на номер мобільного телефону  з різними формулюваннями. Часто пишуть, що ви виграли велику суму коштів, автомобіль чи вам призначена соціальна допомога від міжнародних благодійних організацій. Однак для того, щоб отримати бажаний приз, кошти у відповіді просять перейти по фейковій ссилці та вказати багато різних даних, серед яких номер телефону, логін і пароль картки, її номер або CVV-код.

3. Підтвердження платежу за допомогою смс чи коду. Цей спосіб часто застосовують у сфері купівлі-продажу товарів в інтернеті. Наприклад, потенційний покупець повідомляє, що він оплатив вашу послугу, і для підтвердження платежу, потрібно набрати певну комбінацію цифр. Набравши їх зі свого номера, людина таким чином переказує певну суму коштів на картку шахраю.

Спеціалісти закликають українців, особливо похилого віку, не вірити особам, що називають себе «співробітниками» пенсійного чи благодійного фонду,  які  запитують інформацію, що містить персональні дані банківської картки  для зарахування фінансової допомоги, не переходити за сумнівними ссилками та не реєструватися на запропонованих сайтах.

Правова відповідальність за шахрайство передбачена ст.190 Кримінального кодексу України.

Проте, розслідування у таких кримінальних провадженнях утруднюється необхідністю проведення  декількох етапів процесуальних процедур, таких як отримання дозволу від слідчого судді про розкриття банківської таємниці, тимчасовий доступ до інформації з обмеженим доступом, електронних інформаційних систем, а також отримання інформації на підставі таких ухвал суду від її володільців (банківських установ, операторів мобільного зв’язку тощо). Окрім того, зловмисники виводять викрадені кошти на електронні гаманці, зареєстровані за кордоном, і доступ до такої інформації у органів досудового розслідування відсутній, що унеможливлює викриття кінцевого отримувача коштів.

Будьте пильними та не піддавайтеся впливу невідомих осіб у всіх випадках спроб отримати ваші особисті дані, що можуть бути використані для доступу до вашої банківської картки.

Хорольський відділ Лубенської окружної  прокуратури

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]