Провідне місце серед зернових хлібних культур, незважаючи на «кукурудзяно-соєву» лихоманку, посідає озима м’яка пшениця, яка є основною продовольчою культурою в Україні, з виробництва зерна якої країна займає провідне місце в світі, це ми помітили особливо сьогодні, коли були припинилися поставки зерна в країни Африки і світу. Цінність її визначається високою якістю виробленого з неї хліба.
За смаком та поживністю він перевищує хліб із борошна всіх інших зернових культур. Тому, озима пшениця без перебільшення була і є стратегічною культурою. Зараз настають оптимальні строки посіву озимих колосових культур. Щоб отримати наступного року вагомий і головне якісний урожай основної продовольчої культури – озимої пшениці, необхідно саме насіння не лише ретельно очистити і відповідно підготувати до посівних кондицій, але іще і захистити як саме насіння, так і перші сходи від хвороб,які є не лише на самому насінні, а й в грунті. Великої шкоди посівам озимих культур завдають численні хвороби, серед яких найбільшого поширення набули: борошниста роса,кореневі гнилі, септоріоз, бура іржа, фузаріоз колосу,тверда та летюча сажки та інші. Причини їх виникнення різні: сприятливі погодні умови для розвитку хвороб в рік вегетації (як цього року), порушення агротехнічних прийомів (одностороннє внесення мінеральних добрив, монокультура, різке зміщення строків сівби в бік пізніх), вирощування однорідних за біотичним складом сортів,що сприяє швидкому пристосуванню і розмноженню на них патогенів.
Це є одним з аргументів на користь обов’язкового протруєння насіння. Саме тому, першим і одним з найбільш важливих і обов`язкових агротехнічних прийомів в технології вирощування сільськогосподарських культур є обробіток посівного матеріалу захисними та стимулюючими препаратами. На практиці доведено, що навіть неодноразовий обробіток в подальшому сільськогосподарських культур системними фунгіцидами не вирішує ефективно боротьби з хворобами. Тому не варто економити на протруєнні насіння, щоб не отримати інфіковане сміття-взамін вагомого та якісного врожаю, а звідти і прибуток, а не навпаки.
Як свідчить практика, неураженого, навіть елітного насіння просто не буває. Саме тому іще раз наголошую, що протруєння насіння-це захід, який дає змогу знешкодити насіння від збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, захищає насіння і паростки від пліснявіння в ґрунтових умовах, знищує ураження кореневими гнилями, послаблює негативний вплив травмувань та пошкоджень на якість посівного матеріалу, а також поліпшує перезимівлю озимих культур.
Крім того, варто нагадати,що теплі осені в останні роки сприяють розповсюдженню не лише перелічених вище хвороб, а й розповсюдженню як ґрунтових шкідників, так і шкідників сходів озимих культур. До речі, останні ушкоджуючи сходи озимих культур іще й пере заражують вірусними хворобами інші сходи. Тому, під час здійснення протруєння насіння рекомендую обов`язково до фунгіцидних протруйників додавати один з інсектицидів чи застосовувати відповідні інсектицидні протруйники згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».
Останнім часом на ринку України сільськогосподарським товаровиробникам пропонується великий вибір і асортимент хімічних препаратів з високою біологічною ефективністю. З`явилися препарати нової генерації, які складаються з декількох діючих речовин і здатні контролювати більший ареал шкодочинних об`єктів, відповідно є досить універсальні по своїй дії на різні види хвороб. Особливо ефективними є препарати,які включають такі діючі речовини, як тебуконазол, тіабендазол, флутріафол, протіканазол, мефеноксол в різних пропорціях та концентраціях. При використанні протруйників системної дії строки протруєння не впливають на якість обеззараження насіння,так як ефективність препарату проявляється тільки при надходженні діючої речовини всередину зернівки. Тому, можливість протруєння насіння безпосередньо перед посівом або ж за 1-2 тижні до нього ефективності дії не втрачає. Потрібно дотримуватися рекомендованих норм застосування протруйників насіння не допускаючи їх зниження.
Однак критерієм правильного вибору протруйника насіння серед розмаїття,що пропонується зараз товаровиробникам (більше як 200 найменувань) є спектр його активності в відношенні до збудників хвороб,тому він повинен базуватися на даних фіто експертизи самого насіння, яке якісно можуть здійснити лише науково-дослідні установи, чи фітопатологічна лабораторія в області.
За бажанням отримати більш детальну інформацію всім бажаючим слід звертатися в Держпродспоживслужбу Лубенського районного управління Полтавської області до провідного спеціаліста відділу фіто санітарної безпеки, розташовану в приміщенні Хорольської районної державної лікарні ветеринарної медицини м.Хорол, вулиця Небесної Сотні, 122, де як говориться завжди до Ваших послуг.
Державний фітосанітарний інспектор Василь Багно