Фізична особа-підприємець здійснює роздрібну торгівлю глінтвейном на основі столового вина. Чи потрібно у такому випадку отримувати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями? У відповідності до підпункту 3 пункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами та доповненнями) не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
Згідно частини 21 статті 15 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального” (із змінами і доповненнями) роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.
У відповідності до частини 6 статті 153 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР (із змінами і доповненнями) продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування, суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) з універсальним асортиментом товарів.
Відповідно пункту 28 статті 1 Закону України від 16.06.2005 № 2662-IV “Про виноград та виноградне вино” (із змінами і доповненнями) вино столове - вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла.
Залежно від вмісту цукрів, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.
Згідно ДСТУ 4806:2007 “Вина. Загальні технічні умови” під час виробництва вин виноградних заборонено використання цукру, води, ароматизаторів та барвників.
Враховуючи вищезазначене, коктейлі (гаряче вино, глінтвейн) фактично не є столовими винами.
Таким чином, суб’єкт господарської діяльності, що планує здійснювати виготовлення та реалізацію вищевказаних коктейлів, повинен отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Головне управління ДПС у Полтавській області