Хорольським відокремленим підрозділом ДУ "Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" з введенням з 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні, запроваджено: 1) проведення щоденного моніторингу якості та безпечності питної води, яка подається населенню;
2) вимірювання гама-випромінювання в існуючих моніторингових точках не менше ніж 3 рази на добу;
3) здійснення досліджень атмосферного повітря в разі виникнення аварій на об’єктах критичної інфраструктури, що пов’язані з хімічними агентами.
За результатами вимірів гама-фону випромінювання в місті Хорол та Хорольській громаді не перевищує природного рівня і становить 10-15 мР/год.
Відібрано 68 проб питної води з джерел децентралізованого водопостачання. З них не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною“ за мікробіологічними показниками – 7 проб ( містять збудники інфекційних захворювань). Серед них 2 проби відібрані в приватному секторі та 1 – з громадського колодязя по вул. Гастелло, 13. По санітарно-гігієнічним показникам не відповідає 37 проб, а саме по вмісту нітратів та жорсткості. Серед них 3 шахтних колодязі, які не мають власників: вул.Гастелло,13, вул.Гастелло, 25 та вул. Степанівка,9. Про всі випадки відхилень від нормативних показників власники джерел повідомлені. Також проводиться дослідження питної води на вміст нітратів для вагітних та дітей першого року життя. В разі відхилень вручаються рекомендації та пам’ятка щодо попередження метгемоглобінемії у дітей.
За цей період аварійних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури не виникало. Щотижнево проводиться відбір проб атмосферного повітря на вміст діоксину азоту, діоксину сірки та пилу. Перевищень не виявлено.
Станом на 03.05.2022 в Хорольській громаді зареєстровано 3400 випадки гострої респіраторної хвороби, за останній тиждень 6 нових.
З початку реєстрації померло – 77 осіб, одужало – 3315 захворівших, продовжують лікування – 8. За минулий тиждень зареєстровано 1 випадок гострого гастроентероколіту в дорослого.
У весняно - літній період частішають випадки харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування, які виготовляються в спекотний період в домашніх умовах .
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь слід дотримуватися наступних рекомендацій:
- При купівлі продуктів харчування звертати увагу на дату виготовлення, термін їх придатності, умови зберігання і реалізації;
- Готувати салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам’ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі від + 2 ºС до + 6 ºС обмежений час;
- Піддавати повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;
- Дотримуватися технологій приготування страв у домашніх умовах, при цьому виконуючи наступне: ретельно обробляти руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією; використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, обробні доски) для обробки сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивати зелень, овочі та фрукти;
- Розміщувати в холодильнику продукти з умовою дотримання слідуючої вимоги: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності на верхніх полицях, сировина – на нижніх полицях;
- Якщо Ви відчуваєте себе нездоровим (особливо за наявності розладу шлунково - кишкового тракту, нудоти, болі в животі) – не займайтесь приготуванням їжі для сім’ї та гостей;
- У разі захворювання звертайтеся за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням.
Завідувач Лариса КАВАЛЕР