Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

інвалідністю статті відповідно закону частини правової допомоги україни календарних відпустки&rdquo (згідно роботу особам false особи підприємстві центру щорічну передбачених
Хорольське бюро правової допомоги інформує!
2020-05-12

Консультація на тему пільг, що надаються державою особам з інвалідністю

Вказані особи мають ті ж конституційні права і обов’язки, що й інші громадяни України. Але, через певні проблеми зі здоров’ям держава надає їм додаткові права та пільги. Зокрема, зупинимось більш детально на трудових пільгах осіб з інвалідністю. Відповідно до частини 3 статті 26 Кодексу Законів про працю України, при прийомі на роботу не встановлюється випробування для осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк (згідно частини 1 статті 39 КЗпП України).

У випадках, передбачених законодавством, на власника або уповноважений ним орган покладається обов'язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.

Залучення осіб з інвалідністю до надурочних робіт та робіт у нічний час допускається лише за їх згодою, якщо це не суперечить медичним рекомендаціям МСЕК. 

Також, відповідно до статті 170 КЗпП, за бажанням працівника з інвалідністю, роботодавець може перевести його на легшу роботу, з дотриманням рекомендацій МСЕК.

Працівники з числа осіб з інвалідністю, які не відпрацювали перших шість місяців на підприємстві, можуть скористатися своїм правом на щорічну оплачувану відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи на цьому підприємстві (згідно частини 7 статті 10 Закону України “Про відпустки” від 15 листопада 1996 року). А працівники з інвалідністю, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право на щорічну відпустку в зручний для них час (згідно частини 13 статті 10 Закону “Про відпустки”).

Відповідно до статті 6 Закону України “Про відпустки”, тривалість щорічної основної відпустки для працівників з інвалідністю становить:

- для осіб з інвалідністю I і II груп – 30 календарних днів,

- для осіб з інвалідністю III групи – 26 календарних днів.

Згідно пункту 6 та 7 частини першої статті 25 Закону України “Про відпустки”, відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно надається особам з інвалідністю III групи, тривалістю до 60 календарних днів щорічно – особам з інвалідністю I та II груп.

Відповідно до статті 18-1 Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21 березня 1991 року, особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку, не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у державній службі зайнятості як безробітна.

Рішення про визнання особи з інвалідністю безробітною і взяття її на облік для працевлаштування приймається центром зайнятості за місцем проживання особи з інвалідністю на підставі поданих нею рекомендації МСЕК та інших передбачених законодавством документів.

Якщо у Вас виникли запитання з приводу даного роз`яснення, Ви можете зателефонувати до Хорольського бюро правової допомоги за номером тел.: (05362)33-2-20 або на номер телефону Єдиного контактного центру 0(800)21-31-03.

Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!

 

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів ви можете звернутися дистанційно до Лубенського центру безоплатної правової допомоги за поштовою адресою: 37500, м. Лубни, Полтавська обл. вул. Монастирська, 17 або на електронну пошту: [email protected]

У телефонному режимі: (095)253-66-14, (05361)77-4-79 – приймальня.

 

В.о. начальника відділу "Хорольське бюро

правової допомоги" Лубенського місцевого центру   

з надання безоплатної вторинної правової допомоги                                Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
     
До уваги землекористувачів та землевласників Хорольської міської територіальної громади!

До уваги землекористувачів та землевласників, фізичних та юридичних осіб різних форм власності! До вашої уваги пропонується до розгляду Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Хорольської міської територіальної громади.

     
     
Повідомлення про скликання чергового виконкому

16 липня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте чергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]