Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Гриби: це корисно чи смертельно небезпечно?
2022-08-25

Наступив час збирання грибів. Але війна в Україні внесла серйозні корективи в наше життя, тому вирушати в ліс категорично заборонено! При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби корисні. Чим вони корисні? За харчовою цінністю гриби не поступаються м'ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушінні або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.

Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні - це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білку гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.

Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні кожній людині для виконання. Дотримуйтеся їх.

Застерігаємо!

- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках;

 - Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;

 - Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не виглядали;

- Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промис-лових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. Ці дослідження проводяться безкоштовно;

- Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення -“бульба”- оточене оболонкою;

 - Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

 - Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них;

 - Не збирайте печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;

- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках,в вони не завжди відповідають дійсності;

- Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома принесені гриби. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При кулінарній обробці прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин, відвар злийте, після чого гриби можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

 - неправильне приготування умовно їстівних грибів;

 - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; 

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Перша допомога у разі отруєння грибами

терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

промийте шлунок простою водою;

дотримуйтеся постільного режиму;

пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Запам’ятайте:

1. Грибні страви можуть з'являтися на вашому столі не частіше 1-2 разів на місяць.

2. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок.

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]