Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Енергетичний фронт
2022-11-03

Заощадливе енергоспоживання – запорука стабільної роботи енергетичної інфраструктури України

Шановні мешканці та суб’єкти господарської діяльності Хорольської міської територіальної громади! Свідоме зниження енергоспоживання стабілізує постраждалу від масованих ракетних  атак ворога енергосистему України та значно допоможе скоротити тривалість екстрених аварійних відключень.

Закликаємо Вас тотально заощаджувати електроенергію наскільки це можливо. Коли не вистачає добровільного обмеження, то ПрАТ «Національна енергетична компанія „Укренерго“» вимушено застосовує примусове обмеження споживання.

Для того, щоб уникнути аварійних відключень електроенергії, звертаємось із проханням ощадливо споживати електроенергію, особливо в пікові ранкові (8:00 – 11:00 год.) та вечірні (17:00 – 23:00 год.). Також радимо мешканцям громади перенести на нічні години прання, обігрів помешкання, підігрів води тощо, а суб’єктам господарювання скласти добові графіки споживання електричної енергії згідно з обсягами виробництва та максимально обмежити споживання електричних потужностей. Звертаємося до керівників підприємств, установ та організацій з проханням врахувати перехід на зимовий час та скоригувати графіки роботи для максимальної економії енергоресурсів.

Окрім того, надаємо поради населенню щодо того, як найменш затратно і ефективно утеплити свої помешкання на зиму.

 

Як ефективно утеплити свою оселю на зиму? Які методи утеплення найвигідніші та найефективніші?

Житлові будинки втрачають тепло через вікна – 20%, стіни – 30%, дах і фундамент – 30%, двері і димохід – 20%. В 90% квартир, окрім першого та останнього поверхів у багатоповерховому будинку, теплові втрати через дах і фундамент відсутні, проте пропорційно ростуть втрати через вікна – 35% і стіни – 45% (через двері і вентиляцію залишаються по 20%), Пропонуємо вам 10 практичних порад з утеплення житла:

1. Вікна і енергозберігаюча плівка. Встановлення енергоощадних пластикових склопакетів – кращий варіант. Також радять клеїти на скло «енергозберігаючу плівку, яка відштовхує інфрачервоне випромінювання». Проте це обійдеться в таку ж ціну, як і встановлення пластикових вікон.

Квадратний метр плівки з такими характеристиками коштує 500-900 грн. З наклеюванням 1 кв. м плівки обійдеться у 650-1100 грн. При цьому плівка з 40% енергоефективністю пропускає в квартиру лише 50% світла з вулиці. Тобто цілий рік в квартирі буде вдвічі темніше, плівка клеїться на постійно.

Крім того, заявлена виробниками ефективність не відповідає дійсності. Плівка відбиває назад в квартиру переважно інфрачервоне теплове випромінювання від точкових джерел, наприклад, уфо-калорифер. Максимально розігрітий масляний калорифер також є джерелом інфрачервоного випромінювання, проте, би плівка працювала на всі прогнозовані 40%, калорифер має бути скерованим у бік вікна, а радіатор знаходить в межах «видимості» вікна.

Така плівка добре працює в протилежному напрямку  – не пропускає теплові сонячні промені до помешкання.

2. Можна просто покрити вікна одним-двома шарами звичайної пакувальної плівки з пухирцями, що коштує 5-15 грн за 1 кв. м. Двошарове покриття дає додаткові 2-3 градуси в кімнаті.

До речі, закриті жалюзі, що, фактично, є аналогом імпортної тепловідштовхуючої плівки разом з плівкою з пухирцям повністю замінять таку відбиваючу плівку.

3. Пластикові склопакети і ролети. В нашій кліматичній зоні вони виправдовують свою характеристику «енергозберігаючих», якщо мають двокамерні склопакети – три скла, розділені двома вакуумними камерами, і п’ятикамерний профіль рами.

Також сприятимуть теплоізоляції тканинні ролети по ширині віконного прорізу або окремо на кожну шибку – 120-150 грн при розмірі 70х150 см. Вони створюватимуть теплоізолюючий повітряний прошарок.

Якщо у вас традиційні штори, ролети варто використовувати для енергозбереження взимку, а влітку вони будуть непомітні, згорнуті під стелею чи над рамою.

4. Багато людей засклили балкони, однак іноді взимку це не працює. Річ в тому, що основні теплові втрати в багатоповерхівках відбуваються через стіни…

5.  Якщо у вас вже встановлено пластикові вікна і утеплено стіни, то для повної теплоізоляції вам залишається завершити одну деталь: внутрішні відкоси віконних прорізів.

Зсередини відкоси утеплюють тим же, чим і стіни, – наклеюють пінопласт або рулонний пінополіетилен. Однак на відміну від стін їх слід облицьовувати твердим пластиком товщиною 1 мм. На грань стіни і віконного прорізу наклеюють пластикові куточки шириною по товщині утеплювача – 10-30 мм.

При заміні вікон на пластикові багато компаній надають такі послуги. Коштує це 500 грн за вікно, але воно того варте.

6. Ще один з варіантів теплоізоляції – обклеювання відкосів і старого бетонного підвіконня пробковими плитками завтовшки 2,3 мм. Буде затишно.

7. Дехто, не розуміючи суті теплопередачі, йдуть з дому і залишають щілини у вікнах «для провітрювання», а приходячи додому, закривають і включають обігрівачі. Та треба все робити навпаки. Йдучи – щільно закривати вікна, а повертаючись з роботи – провітрювати квартиру, відкривати вікна навстіж, щоб домогтися максимальної зміни застояного повітря за мінімальний час. Тоді стіни за 10-15 хвилин зігріють холодний свіже повітря до кімнатної температури. Залишені у вікнах щілини вихолоджують не тільки повітря, а й стіни, які є основними акумуляторами тепла в квартирі.

8. Для житлових будинків найбільш реальним є варіант утеплення пінопластом, у якого найкраще співвідношення ціна-якість, довговічність-енергоефективність-технологічність порівняно з варіантами утеплення мінераловатними плитами або екструдованим пінопластом.

Найкращі теплоізоляційні властивості – у екструдованого пінопласту, проте він дорожчий від звичайного пінопласту в 1,8 раза – 80 грн за кв м. Крім того, йому необхідна додаткова технологічна обробка – його гладку поверхню треба робити більш жорсткою для кращої взаємодії з клейовим штукатурним розчином.

Звичайний 50-міліметровий пінопласт при ціні 45 грн за кв м теплопровідніший за екструдований всього на 20%, і працює як бетонна стіна товщиною 1 метр. Пінопласт не токсичний і майже не горючий, самозатухає (буква С в маркуванні) завдяки протипожежним додаткам.

9. Є й варіанти утеплення мінераловатними плитами, з базальтової вати і скловати, які порівняно з пінопластом мають теплопровідність більшу на 20% і 40%.

Втім такі плити майже в десять разів більш гігроскопічні за пінопласт в системах штукатурного утеплення – вбирають вологу, що взимку призводить до втрати теплоізоляційних властивостей.

10. Крім теплового заощадження взимку утеплення пінопластом дозволить влітку скоротити витрату електроенергії на кондиціонери, адже виконуватиме протилежну функцію – не впускатиме в квартиру гарячого літнього повітря. Також це чудова звукоізоляція, особливо актуальна у великих містах.

Комплекс описаних заходів дозволить збільшити температуру в квартирі (якщо порівнювати з сусідами, що не проведи утеплення) в середньому на 5-6 градусів. Це без урахування найбільш витратної частини утеплення – установки пластикових вікон. Пластикові вікна додають ще 2-3 градуси.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]