Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

чисте місто
2015-04-23

 «Чисте місто – крок до Європи»

 «Чисте місто – крок до Європи»


            Проблема збирання, накопичення, переробки, утилізації, видалення, знешкодження та захоронення твердих побутових відходів (далі - ТПВ) є однією з гострих проблем функціонування більшості населених пунктів України. Варто також відзначити, що потенціал ринку ТПВ на сьогоднішній день просто величезні. Для порівняння, у розвинених європейських країнах національний рівень переробки ТПВ у вторинну сировину становить від 30- ти до 60- ти відсотків, в той час як ми в Україні маємо трохи більше 2-х відсотків переробки. І при цьому попит на використання вторинної сировини в країні вже перевищує його утворення більш ніж на 20%.

Так, на території міста Хорол, де мешкає 13400 громадян, щорічно утворюється понад 27,9 тис. ТПВ, які є джерелом суттєвої екологічної небезпеки та соціальної напруги. 75% твердих побутових відходів, які утворюються у місті зберігаються на полігоні, загальна площа якого 2,5 га, рік введення в дію 1960 рік. В процесі експлуатації звалища за 55 років Хорольський полігон переповнений на 118 %, під твердими побутовими відходами зайнято 89,7% території. Внаслідок цього значно погіршується екологічна ситуація, полігон переповнюється відходами в тому числі небезпечними.
      Більшу половину відходів складають матеріали, які можна використовувати повторно або переробляти, якщо вилучити відповідні фракції на стадії первинного збору. Враховуючи це одним із ефективних способів вирішення проблеми відходів і є впровадження роздільного збору сміття.
      В місті створені належні умови для роздільного збору сміття через створення мережі спеціалізованих майданчиків та організацію збору, вивозу та накопичення вторинних ресурсів. Проте залучивши фінансові, технічні, юридичні ресурси та важелі, але не подолавши байдужого, а інколи навіть негативного відношення громадян до навколишнього середовища, ситуацію корінним чином змінити не можливо. Так і у нашому випадку лише 2% населення дотримуються роздільного збору сміття. Ми натикаємось на те, що свідомість 40 та 50-літньої людини змінити досить складно – затрачені зусилля, час та ресурси не приносять очікуваних результатів. Досвід інших переконав у тому, що привернути увагу населення міста до проблеми твердих побутових відходів найкраще через виховання дітей та молоді, яка навчається. Тому, враховуючи, що дорослих людей виховувати і перевчати дуже складно, було вирішено впливати на них через виховання і навчання підростаючого покоління, формування у населення екологічно доцільної поведінки через системи дошкільної, шкільної, позашкільної і вузівської освіти – починаючи з дитсадків і закінчуючи коледжем, які функціонують на території нашого міста.

 

Адже відповідальність за чистоту міста несе не тільки влада, а кожен громадянин міста. Якщо кожен з нас не залишиться осторонь цієї проблеми, то всім стане жити чистіше, а отже краще.

Чекаємо розуміння від вас хорольці. Оскільки саме це і є маленьким, але значним кроком до Європи.


  Пам’ятка

Що може зробити кожний щодо покращення стану поводження із відходами у своєму місті.

  • Не змішуймо те, що викидаємо – і сміття не буде!

  • Відходи не має означати – сміття.

  • Змішані відходи – це сміття

  • Роздільно зібрані відходи – це ресурси.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

21 травня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дев'яте засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]