Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

рослин людини здоров’я шкідливих організмів продуктів рослини безпеки карантину захист відповідальністю міжнародний рослинної можуть впливу управління збереження фітосанітарної перевезення продовольчої
12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин
2023-05-12

Збереження здоров’я рослин, захист довкілля – основі пріоритети фітосанітарної безпеки держав!

Саме Міжнародний день здоров’я рослин є приверненням уваги суспільства до важливості рослин у нашому житті та залучення до збереження природи. Вплив рослин на нашу планету й на організм людини загалом важко переоцінити. Вони з усією відповідальністю поглинають вуглекислий газ та різні небезпечні летючі органічні сполуки, а потім виділяють очищений кисень.

Безліч необхідних продуктів виготовляють саме з рослин, без рослинної їжі раціон людини не може бути повноцінним, годі вже й казати про травоїдних тварин. Окрім величезної користі, рослини дарують людству естетичне задоволення від вирощування та милування ними. Адже квіти, дерева, кущі позитивно впливають не тільки на фізичне, а й на психологічне здоров’я. Але ми часто не докладаємо достатніх зусиль щоб зберегти їх здоровими. Це може мати катастрофічні наслідки.

За повідомленнями продовольчої сільськогосподарської організації (ФАО) щорічно внаслідок впливу небезпечних шкідливих організмів рослин втрачається 40% урожаю сільськогосподарських культур. У результаті мільйони людей по всьому світу не мають достатньої кількості продуктів харчування. Серйозної шкоди зазнає сільськогосподарське виробництво як окремих сільських громад так і цілих країн, а сучасне життя створює все більше загроз для здоров’я рослин.

Зміни клімату та діяльність людини змінили екосистеми, стали причиною зменшення біорізноманіття, з’явились нові території, де можуть успішно розвиватись шкідливі організми рослин.

Широка громадськість повинна знати про ризики, пов’язані з міжнародними подорожами та перевезенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки.

Як і у випадку зі здоров’ям людини, захист рослин від шкідливих організмів набагато вигідніший, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. До прикладу, утримуючись від перевезення рослин, насіння, фруктів, овочів та квітів під час міжнародних подорожей, ми допомагаємо суспільству в захисті, а якщо суб’єкт господарювання має наміри імпортувати рослини, садивний чи насіннєвий матеріал, то з допомогою фахівців карантину та захисту рослин зробити все на законних підставах можливо, без ризиків перевезення. Також з особливою увагою і відповідальністю замовляємо рослини і рослинну продукцію в Інтернеті, перевіряємо їх відповідність фітосанітарним вимогам.

Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.

 

Наталія Мазняк, заступник начальника відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]