Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

міста хорол хорола місто кікбоксингу змагання цього заснування спортивні землі різних свято рекорд люблю рідного україни колекцію переможці спадок і
Перлині Хорольського краю 937 років!
2020-09-19

Хорол – одне з найдавніших міст Полтавщини, яке знаходиться у самому її серці. З цим мальовничим містечком у багатьох хорольців склалися найміцніші зв’язки або ж найдорожчі спогади. 19 вересня цього року наш славетний прадавній Хорол став старшим ще на один рік. Хорольці та гості міста відзначили цього дня 937-му річницю його заснування та 77-му річницю визволення Хорольщини від нацистських окупантів. Це особливий день, бо іменини рідного міста – це свято радості та єднання.

Унікальність Хорола – у його давній історії, оповитій легендами і таємничими переказами наших славних пращурів. Його самобутність живиться соками родючої землі, славними хліборобами, життям талановитих, працьовитих людей та особливим подихом історії. У рамках цьогорічних святкувань Дня міста особливу увагу акцентовано на вшанування його історичного минулого. Завдячуючи минулим поколінням, які передали нам у спадок розбудоване місто, було виготовлено і встановлено стаціонарні історико-просвітницькі стенди. Їх тематика охоплює різні епохи й об’єкти архітектурно-містобудівної культурної спадщини місцевого значення: Хорольської земської управи, повітового училища, жіночої гімназії, фортеці та поштово-телеграфної контори.

Принагідно до 937-ої річниці з дня заснування Хорола відкрито пам’ятний знак, на якому вказано першу згадку із духовної Володимира ІІ Мономаха, датованої 1083 роком. Також на схилі при в’їзді у місто встановлено об’ємний напис Хорола і дату його заснування, які стали символічним знаком історичного міста.

Кілька разів за всю свою історію існування Хорол згорав від рук завойовників, але, немов птах Фенікс, знову й знову відроджувався, повставав з попелу й руїн, відновлювався, відбудовувався й заново розквітав. Місто було справжнім форпостом русичів, тому не раз ставало свідком кривавих сутичок слов’ян. Постійні грабіжницькі набіги монголо-татарських кінних військ у ХІІІ-ХІV століттях примусили тодішні поселення будувати підземні ходи, якими й нині пронизане підземелля сучасної території міста Хорола. У різні часи ці землі входили до складу Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Російської імперії. Від козацької доби нам залишилася у спадок основна символіка міста – герб із зображенням перехрещених меча із стрілою золотого кольору на багряному фоні та малиновий стяг.

Історичне минуле і трудове сьогодення Хорола шанує і бере у приклад сучасна молодь. Тому саме для цієї категорії мешканців у рамках святкувань організовано й проведено спортивне свято «У Хоролі можливо все!». На різних локаціях відбулися спортивні змагання із греко-римської боротьби, баскетболу, кікбоксингу, стріт-болу, шахово-шашковий та футбольний турніри. У лісистій місцевості Хорольщини відбувся молодіжний квест «Хорол – моє місто» зі спортивного орієнтування. А найбільш видовищними, енергетично потужними та вражаючими для глядачів запам’яталися змагання із екстремального велоспорту «Khorol dirt jam».

Змагання з кікбоксингу зібрали найбільшу кількість глядачів і вболівальників за бійців різних вікових та вагових категорій. Бійцівський клуб східних єдиноборств об’єднав спортсменів від п’яти років і старше, при чому двобої між дівчатками по бійцівській техніці, емоційній напрузі й спортивному азарту не поступалися двобоям між хлопчиками. За високі спортивні нагороди – золоті «Ніки» та медалі змагалися вихованці Хорольської ДЮСШ (тренер з кікбоксингу – Олександр Савін) та Полтавського клубу тхеквондо «Орел» (тренер – Михайло Коробов).

До Дня міста відбулася ще одна важлива подія, яка прославляє й формує позитивний імідж Хорола. Найбільшу науково-дослідницьку колекцію субтропічних культур відкритого ґрунту Ботанічного саду занесено до Національного Реєстру Рекордів. Експертами перевірено заявлену кількість екзотичних інтродукованих плодових насаджень у науковій зоні ботанічного саду і нараховано 1001 рослину. Трудовим колективом на чолі з директором установи Володимиром Красовським закладено найбільшу колекцію зелених насаджень спеціального призначення в масштабах усієї України. Замовником послуги з реєстрації рекорду виступила Хорольська міська рада в особі міського голови Сергія Волошина. Встановлений рекорд є найвищою нагородою, яка підтверджує важливий вклад місцевих науковців-ботаніків у розвиток об’єкту природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення. Сподіваємося, що це не останній рекорд у нашому місті і далі будуть нові рекордні досягнення хорольців.

За доброю традицією до Дня міста проведено церемонію нагороджень грамотами, подяками кращих трудових колективів та працівників підприємств, установ та організацій міста. Цьогоріч через складну епідемічну ситуацію вона була досить обмеженою і не було змоги провести на головній сцені міста в особливій святковій атмосфері зі всіма почестями. Попри це міський голова Сергій Волошин привітав і нагородив кожного в індивідуальному порядку напередодні свята.

За особливі заслуги перед містом Хоролом нагрудними медалями нагороджено колишніх очільників міста, представників музичного мистецтва, освіти, журналістики й радіомовлення, житлово-комунальної та пожежно-рятувальної служби.

На центральній площі міста нагороди отримали кращі спортсмени року – призери та переможці обласних та загальнонаціональних спортивних змагань. Подарункові сертифікати отримали переможці та учасники конкурсу «Краще ОСББ 2020 року». Цього року перемогу здобуло ОСББ -Затишок-, яке очолює Валентина Гловацька. Золотий кубок за участь у фотомистецькому аматорському конкурсі «Я люблю своє місто, я люблю свій край» здобула 13-річна хорольчанка Тамара Лисенко.

У День народження рідного міста ми з особливою надіями та сподіваннями прагнемо побачити в майбутньому наш Хорол розбудованим, комфортним, із сучасними європейськими рисами цивілізації.

Зі святом, дорогі хорольці! Хай славиться наше рідне місто Хорол в усі часи й усі віки!

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]