Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

афганістану учасників військ бойових території українців війна держав виведення району молоді спілки ветеранів тисячі представники міста пощастило воїнів-інтернаціоналістів керівники
Незагоєна афганська рана...
2019-02-15

Хорольці разом зі всією країною відзначають 15 лютого 2019 року 30-ту річницю виведення військ з Афганістану та День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цього дня, на Стрітення Господнє, в Хоролі по вулиці Небесної Сотні біля пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам, відбувся мітинг-реквієм. Участь в урочистих заходах взяли керівники району й міста, представники Хорольської районної організації української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) під керівництвом Мовсесьян Наталії Вікторівни, представники підприємств, організацій, навчальних установ міста та активісти громади Хорольщини.

Друга половина ХХ століття була пронизана великою кількістю збройних конфліктів, неминуча участь у яких спіткала наших українців. Вони воювали в Угорщині, Чехословачині, Югославії, на Африканському континенті, у країнах Близького і Далекого Сходу. Проте найжорстокішою за своїми наслідками, за тривалістю й кількістю людських жертв стала війна в Афганістані.

І найстрашніше те, що не їхньою була ця війна, не за свою територію, не за свою землю… Але ніхто не мав права на слабкість, бо військовий наказ приймався гідно, як належить справжнім чоловікам. На серцях воїнів-інтернаціоналістів, яким пощастило вижити в горнилі війни, навічно залишаться рани і не вщухне гострий біль від втрати бойових побратимів, товаришів. Від тих часів і донині смутком відгукується і дзвенить тривожно в душах «Афганістан» для матерів, батьків, братів, сестер, коханих, близьких і друзів, до яких поверталися молоді солдати «вантажем 200». Зовсім молодими їх забрала війна на чужині, не давши жодних шансів пізнати смак життя.

Уже 30 років промайнуло з того часу, як було виведено радянські війська з Демократичної республіки Афганістан. Але в пам’яті воїнів-інтернаціоналістів ті моменти згадуються, неначе все було ще вчора. Спливає ще й досі перед очима дорога над стрімкими гірськими урвищами, небезпечними маршрутами безпощадного Афганістану. Із цих гірських долин, омитих людською кров’ю, не всім пощастило повернутися зворотною дорогою до рідного дому. У довготривалій десятирічній війні, із 1979 по 1989 рік, воювало більше 150 тисяч українців, з яких загинуло понад 3 тисячі; понад 8 – повернулося з тяжкими пораненнями; 3,5 – стали інвалідами; близько 60 чоловік потрапили в полон або пропали безвісти. А 4 тисячі – вже повернувшись додому, померли від тяжких каліцтв, хвороб і навіть самогубств.

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який в Україні відмічається на загальнодержавному рівні за Указом Президента України Кучми Л.Д. від 11 лютого 2004 року, були проведені тематичні заходи в Хорольському районному будинку культури. В урочистій атмосфері під оплески глядачів керівники району вручили ветеранам-афганцям ювілейні значки, медалі й посвідчення, а деякі з них мали честь отримати почесні відзнаки Президента України – пам’ятні медалі до ювілейної річниці виведення військ з Афганістану. 

Вшанували хвилиною мовчання загиблих воїнів на чужій землі і провели урочисту церемонію покладання квітів. Зробивши останній подих у далекій країні на півдні Центральної Азії, наші земляки залишаться в пам’яті як мужні воїни, яких ми шануємо й дотепер. Пишаємось і тими, кому вдалося вистояти у двобої зі смертю під пекучим сонцем посеред скелястих гір на «землі об’єднаних племен» – Ісламській Республіці Афганістан. Глибоко вдячні всім тим, хто повернувся додому живим, мужньо і чесно виконавши свій військовий і громадський обов’язок. Усього на сьогоднішній день на Хорольщині налічується 69 ветеранів, які виконали свою інтернаціональну військову місію на території чужих держав, з яких 45 осіб – по району і 24 осіб – у місті.

Найемоційнішою частиною концертної програми був виступ ветерана-афганця Гуцова Євгена Івановича, який підкорив серця глядачів задушевним виконанням пісні «Я вернусь». Публіка аплодувала співаку стоячи в знак глибокої поваги до тих, хто повернувся живим.

Традиційно до річниці виведення військ з Афганістану в Хорольському краєзнавчому музеї організовано тематичні виставки творів мистецтва, фотографій, документів та архівних матеріалів з метою патріотичного виховання дітей та молоді, а також для згадки про тих, хто свого часу став гідним прикладом самовідданого служіння своїй Батьківщині.

Міський голова Волошин Сергій Михайлович завітав на святковий вогник до учасників урочистостей та вручив голові ветеранської спілки афганців символічний подарунок. Поспілкувалися про наявні проблеми, згадали далекі 80-ті на азіатській чужині: солдатську кашу, привали, пісні, тяжкі військові завдання. Побажав ветеранам міцного здоров’я, завзяття, незламного бойового духу й непохитної хоробрості серця, а їхнім родинам – добра, благополуччя й злагоди.

На долю українців у різний час припало чимало воєн, нещасть і випробувань. Зачіпаючи болючу тематику війни хочеться для всіх побажати єдиного – щоб ніколи знов не повторилось…

 

Миру всім нам і добра!

 

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]