Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

частковому безробіттю зайнятості допомоги україни карантину період діяльності допомога зайнятість (скорочення) зупинення протягом центру працівникам закону служби надання законом (крі
Допомога по частковому безробіттю на період карантину
2020-06-05

Поняття часткового безробіття не є новинкою українського законодавства. Надання допомоги по частковому безробіттю було запроваджено Законом України "Про зайнятість населення" ще в 2012 році для подолання наслідків фінансової кризи 2008-2010 років. Саме тоді держава запропонувала такий вид гарантії зайнятості працівникам і водночас – фінансову підтримку роботодавцям, щоб зберегти робочі місця і стабілізувати економіку країни.

Норма закону, що регулює питання надання допомоги по частковому безробіттю, знову набула актуальності на час пандемії короновірусу (COVID-19). Тому наприкінці березня 2020 року Верховною Радою був прийнятий Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540-IX, який доповнив Закон «Про зайнятість населення» ст.47-1 «Допомога по частковому безробіттю на період карантину». З часом до даної статті були внесені зміни Законом України  № 553-IX  і Законом України № 591-IX .

Отже, спробуємо розібрати порядок надання допомоги по частковому безробіттю відповідно до статті 47-1 Закону «Про зайнятість населення», чинний станом на 01.06.2020 р.

  1. За допомогою можуть звернутися суб’єкти господарської діяльності – представники середнього і малого бізнесу, а також фізичні особи-підприємці 1-2 групи. Головна умова – своєчасна сплата ЄСВ за себе та найманих працівників протягом шести місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.
  2.  Роботодавець або фізична особа-підприємець, який є застрахованою особою, може звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.
  3.  Допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівникові (крім сумісників) або фізичній особі-підприємцю було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, з першого дня скорочення робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину.
  4. Допомога призначається з розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові, або з розрахунку 2/3 бази нарахування ЄСВ фізичної особи-підприємця, виходячи з фінансових можливостей Фонду соціального страхування на випадок безробіття, але не більше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.
  5. Для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавець або ФОП (застрахована особа) звертається  до служби зайнятості за місцем реєстрації його як платника ЄСВ (в Полтавській області – до Полтавського обласного центру зайнятості,  Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості або філій обласного центру зайнятості) та подає такі документи:
  • заяву у довільній формі;
  • засвідчену роботодавцем (ФОПом) копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;
  • відомості про працівників та/або фізичну особу-підприємця (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному державному органу і мають відмітку в паспорті), в яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину згідно із ст. 47-1 Закону України “Про зайнятість населення”;
  • довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.
  1. Рішення про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину приймається обласним центром зайнятості  протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем або фізичною особою – підприємцем (застрахованою особою), зазначених вище документів.
  2. Виплата допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється: ФОПам (застрахованим особам) – центрами зайнятості; працівникам (крім сумісників) – роботодавцем.

Важливо пам’ятати і про обов’язки, покладені на роботодавців ст. 47-1 Закону України “Про зайнятість населення”, а саме: у разі порушення гарантій зайнятості осіб, яким виплачувалася допомога по частковому безробіттю на період карантину (розірвання трудового договору протягом шести місяців (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів, - протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги), з дня закінчення виплати допомоги з підстав, передбачених:

  • п.1 ст. 40 КЗпП України (крім повної ліквідації або припинення діяльності роботодавця);
  • п. 1 ст. 36 КЗпП України;
  • ч.3 ст.38 КЗпП України,

кошти повертаються в повному обсязі до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

На рівні держави зі стабілізаційного Фонду виділено 4,3 млрд. грн. на виплату допомоги по частковому безробіттю працівникам внаслідок вимушеного скорочення або припинення діяльності на період карантину (для Полтавської області – 200 млн. грн.).

Наразі станом на 01.06.2020 року на адресу Полтавського обласного центру зайнятості надійшло 788 заяв на допомогу по частковому безробіттю. З них отримали позитивне рішення - 430, що дозволить 4507 особам (найманим працівникам і фізичним особам-підприємцям) здійснити виплати по частковому безробіттю, а роботодавцям – зберегти робочі місця і не припиняти діяльність.

Фахівці обласної служби зайнятості продовжують приймати заяви на отримання допомоги по частковому безробіттю. Тож звертайтесь до Полтавської обласної служби зайнятості, якщо ви чи ваш бізнес на період карантину потребує державної допомоги.

Отримати консультацію, надіслати пакет документів, з’ясувати, чи достатньо їх для прийняття позитивного рішення, ви можете, звернувшись до фахівців філій Полтавського обласної служби зайнятості, а також зателефонувавши за номерами
  (0532) 51-84-23; 518-425, 050-968-11-64.

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями https://pol.dcz.gov.ua/ та /адреса сторінки відповідної філії на Facebook/ .

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]