Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

років) голова бойових учасників хорольської афганістану території ветеранів інших афганістан обласної лютого військ районної спілки організації республіки держав вшанування річниці
До дня вшануванняучасників бойових дій
2014-02-20

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР

з Республіки Афганістан

 

Війна в Афганістані — це збройний конфлікт, у якому брали участь урядові війська Афганістану і Радянського Союзу проти повстанських груп моджахедів. Вона розпочалась у грудні 1979 року нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі і вбивством президента країни Хафізулли Аміна і його оточення та введенням у країну «обмеженого контингенту» Радянської Армії. Війна за офіційними радянськими даними тривала до виводу основної маси радянських військ 15 лютого 1989 року. В результаті цієї війни загинуло (за міжнародними даними, прийнятими також і СРСР) близько 1,5 млн або 10% з числа тодішнього населення країни. Радянські втрати, за офіційними даними СРСР, становили близько 15 тисяч військовослужбовців.

Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 2 378 загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами.

Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу,  є 11 українців.

Будь-яка війна несе смерть, каліцтво, «вдягає» в журбу тисячі материнських сердець. У війни холодні очі, у неї свій рахунок, своя безжальна арифметика. Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 р. до 15 лютого 1989 року, а це 2 238 днів. 

15 лютого 1989 року останній радянський солдат перетнув Хайратонський міст через Аму-Дар’ю і назавжди покінчив з неоголошеною війною в Афганістані.

Ця нікому не потрібна війна не обійшла стороною і наших хорольців, багато з них стали її учасниками. На щастя, усі повернулися додому живими, але за ці 25 років, які минули з моменту виводу наших військ з Афгану, у небуття пішло 13 чоловік. Вічна їм пам'ять та земний уклін!

Міський голова Ігор Свириденко, учасник бойових дій в Афганістані у 1983-1985 роках, уже 8 років є головою Хорольської районної Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

І навіть у цей складний час воїни-інтернаціоналісти не залишаються осторонь суспільних справ. Вони об'єдналися у свій ветеранський союз - УСВА з мирними і добрими намірами допомоги і взаємовиручки. Хорольська районна організація Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) заснована в липні 2000 року. Основа діяльності організації – захист прав і свобод учасників бойових дій та їх сімей а також вирішення соціальних питань. Важлива роль приділяється роботі з молоддю. На сьогодні наша організація налічує 62 чоловік. Переважна більшість з них – „афганці”. Також є і такі, хто приймав участь у бойових діях на території колишніх Югославії та Чехословаччини.

Рішенням голови обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка «Про проведення у 2014 році в області Року учасників бойових дій на території інших держав» та затверджено план заходів. Цілу низку заходів та зустрічей і було проведено у Хоролі.

7 лютого у спортивній залі Хорольської гімназії відбулася військово-спортивна гра, присвячена Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дню Захисника Вітчизни та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Уже втретє традиційно зібралися команди – представники міських шкіл – юнаки, яким протягом 4 годин необхідно було показати свої знання, уміння фізичну підготовку справжніх майбутніх чоловіків.

Саме Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та молодіжна громадська організація «Гвардія» стали організаторами цього спортивного свята.

Присутніми на заході були заступник голови Хорольської РДА Ірина Штейнберг, голова ради районної організації ветеранів України Дмитро Кражан, голова Хорольської районної Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) – міський голова Ігор Свириденко та учасники бойових дій в Афганістані. Також був присутній Андрій Афанасьєв - помічник народного депутата України Володимира Пилипенка.

Судейська колегія повинна була оцінити ряд конкурсів та змагань, серед яких:

  • стройова підготовка;
  • розбирання та збирання автомата Калашникова;
  • стрільба по мішенях на папері з пневматичної зброї;
  • надання першої медичної допомоги;
  • фізична підготовка (підтягування, присідання, віджим лежачи);
  • одягання протигазу;
  • вікторина із запитаннями на історичну тематику.

Перед початком дійства присутнім були продемонстровані відеоролики про події, які відбувалися в Афганістані, що стало лейтмотивом до вдалого старту. Потім після урочистої частини, на якій запрошені гості побажали учасникам впевненості та перемоги, відбулися самі змагання.

Команди Хорольської спеціалізованої школи № 1 (командир підрозділу Тодавчич В’ячеслав), Хорольської гімназії (командир підрозділу Волочай Віктор), Хорольської спеціалізованої школи № 3 (командир підрозділу Крупнов Андрій), Хорольського НВК (командир підрозділу Кіріяченко Владислав) показали справді гарну фізичну підготовку та чудові знання з історії нашої держави.

Також гостями на святі були медики – Сергій Тараненко, лікар-травматолог Хорольської ЦРЛ та Інна Калина, медична сестра, які після конкурсу з надання медичної допомоги розповіли та наочно продемонстрували, як необхідно допомагати травмованим, та які засоби при цьому потрібно застосовувати.

Змагання пройшли цікаво та захоплено, і усі стали переможцями, бо той загальний запал, азарт та бажання бути кращими – найспритнішими, найвлучнішими, найсильнішими, найрозумнішими – це завжди перемога, і в першу чергу, над собою.

Четверте місце дісталося СШ № 1, третє – СШ № 3, друге місце здобули учні НВК, а незаперечна перемога була у юнаків міської гімназії.

Та для усіх було почесно брати участь у цьому заході,бо саме бувші афганці, ті хто не нас ловах пройшов ту страшну, нікому не потрібну війну – Ігор Свириденко, Олександр Любінський, Григорій Решта, Анатолій Пікало були справедливими суддями та вручили переможцям грамоти, Кубки воїнів-інтернаціоналістів та медалі.

11 лютого в Хорольському районному будинку культури відбувся тематичний захід «Без права на забуття» з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Під час нього до присутніх звернулися голова районної державної адміністрації Сергій Полупан, голова районної організації ветеранів Дмитро Кражан, голова районної ради Олександр Хрипко та міський голова, голова спілки воїнів-інтернаціоналістів Хорольщини Ігор Свириденко. В своїх виступах вони закликали пам’ятати свою історію, передавати досвід молодому поколінню та недопущенню війни. Відбулося нагородження грамотами та ювілейними медалями воїнів-інтернаціоналістів Хорольщини. В концертній програмі прозвучали пісні у виконанні артистів районного будинку культури - Тетяни Ненадович, Володимира та  Валентини Олійників, Ігоря Мілевського; Хорольського міжрегіонального центру - Таїсії Повалій; Хорольського агропромислового коледжу - Андрія Гребінника та інших артистів. Як завжди, оваціями зустріли виступ учасника бойових дій в Афганістані Євгена Гуцова. Ведучі програми Оксана Левіна та Віктор Лисенко змістовно висвітлили події тих років. На фінальну пісню концертної програми «Салам, бача» всі воїни-інтернаціоналісти під дружні оплески глядачів піднялися на сцену. І.Свириденко тепло подякував артистам за виступи.

13 лютого у Полтавському міському будинку культури відбулися урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. На ньому була присутня делегація воїнів-інтернаціоналістів Хорольщини на чолі з головою спілки Ігорем Свириденком. До присутніх з нагоди урочистостей звернулися голова обласної державної адміністрації Олекасндр Удовіченко, заступник голови обласної ради Володимир Онищенко та міський голова Олександр Мамай. Вони провели нагородження воїнів-інтернаціоналістів. Обласну премію імені С.А.Ковпака у номінації «Урок мужності» було вручено нашому земляку, старшому учителю фізичного виховання Хорольської гімназії, керівнику молодіжної громадської організації «Клуб юних десантників «Гвардія» Миколі Пономаренку. Також привітав та провів нагородження голова Полтавської обласної організації ветеранів Афганістану Цомартов Юрій Муратович. Далі відбувся концерт артистів Полтавської області. Тепло вітали глядачі виступи заслуженого артиста України Віктора Ландара, Юлії Параскевич, Олександра Короста, КЮД «Гвардія», військово-спортивного клубу «Воїн», та інших учасників. На завершення концерту група «Пам'ять» (керівник заслужений працівник культури України Павло Кравчук – один з перших виконавців відомого «Каскада», який проходив службу в Афганистані в 1982-1984 рр.) виконала ряд улюблених афганських пісень: «Кукушка», «Салам, бача». «Мы уходим» та інші. А завершилися урочистості чудовим феєрверком.

14 лютого в приміщення Полтавської обласної державної адміністрації з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан відбулася зустріч представників обласної влади, органів місцевого самоврядування та учасників бойових дій на території Афганістану. Учасники близько години обговорював проблеми та ті справи, які вдалося спільними зусиллями позитивно вирішити. Голова Полтавської обласної ради Іван Момот від імені депутатів обласної ради подякував воїнам інтернаціоналістам за громадянський подвиг та військово-патріотичне виховання молоді і зазначив, що громадська організація ветеранів Афганістану є найактивнішою в області.

На завершення відбулося традиційне нагородження. Подяку Полтавської обласної ради отримав Мусіївський сільський голова Григорій Решта.

Цього ж дня в Хорольському районному краєзнавчому музеї відкрилася експозиція, присвячена Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25 річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Всі бажаючі можуть переглянути її матеріали.

15 лютого біля пам’ятного знаку воїнам-афганцям відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Він розпочався з покладання квітів до пам’ятника. Мітинг відкрив міський голова, голова районної організації воїнів-інтернаціоналістів Ігор Свириденко. Перед учасниками та воїнами-інтернаціоналістами виступили керівники району та міста. В пам'ять про ті роки було запалено 25 лампадок. Відбулася поминальна панахида по загиблим та померлим воїнам.

Фотозвіти про усі ці події можете переглянути у нашій фотогалереї.

Насамкінець оголошуємо результати конкурсу дитячого малюнку «Афганістан: біль і трагедія», який був оголошений Хорольською районною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) спільно з відділом освіти, молоді та спорту Хорольської РДА серед учнів 4-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів міста та району.

 

Рішенням Правління Хорольської районної організації

Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)

від 07 лютого 2014 року переможцями конкурсу дитячого малюнку

«Афганістан: біль і трагедія» визнати:

 

1 місце:

 

Васецька Богдана (9 років)            (Хорольська спеціалізов. школа №1)

Гридін Дар’я (11 років)                     (Петракіївський НВК)

Дрозд Сергій (5 клас)                       (Штомпелівська ЗОШ)                  

Мироненко Анна (13 років)             (Покровськобагачанська ЗОШ)

Якименко Ніна (11 років)                  (Вергунівська ЗОШ)   (3 роботи)

 

2 місце:

 

Кушніренко Ганна (11 років)                (Вергунівська ЗОШ)     (2 малюнка)

Рибка Дарія (16 років)                           (Петракіївський НВК)

Руденко Юлія (12 років)                        (Шишаківська ЗОШ)

Шабала Вячеслав (12 років)               (Петракіївський НВК)

Шрамко Роман (11 років)                       (Мусіївська ЗОШ)       

 

3 місце:

 

Базіль Арсен (10 років)                          (Хорольська спеціалізов. школа №1)

Барбаш Яна (5 клас)                                (Штомпелівська ЗОШ)                  

Бойко Яна (13 років)                                (Хорольська гімназія)

Бурлака Артем (17 років)                       (Покровськобагачанська ЗОШ)

Гунько Анжеліка (10 років)                   (Хорольський районний  ЦДЮТ)

Кулаковська Мар’яна (11 р)                  (Ялосовецька ЗОШ) (малюнок і вірш)

Манжос Ростислав (11 років)               (Шишаківська ЗОШ)

Микитенко Ростислав (13 р)                  (Хорольська спеціалізов. школа №1)

Новоселецька Олександра (6)            (Вергунівська ЗОШ)

Свічкар Ярослав (14 років)                   (Хорольська гімназія)

Шкрьобка Діана (7 років)                       (Вергунівська ЗОШ)

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]