Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Безоплатна правова допомога
2018-09-04

Відділ "Хорольське бюро правової допомоги" Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» та з метою презентації результатів своєї діяльності звітує перед територіальною громадою про свою роботу за два роки. Також з метою підвищення правової свідомості громадян  відділ інформує населення по питанню спадщини та особливості реалізації даного права.

1 вересня виповнюється два роки, як у Хорольському районі працює бюро правової допомоги.

   В нашому житті нерідко постають правові проблеми, вирішити які може тільки фаховий юрист: оформлення права власності, спадщини, складання договорів, питання податків та інші. Але оплатити послуги адвоката може далеко не кожен – за різними дослідженнями, в Україні за межею бідності перебуває більшість населення країни.

   Забезпечити надання правової допомоги таким людям повинна держава, і саме з цією метою по всій території України були створені центри надання правової допомоги. Не виключенням був і Хорольський район, в якому 01 вересня 2016 року розпочав свою роботу відділ «Хорольське бюро правової допомоги» Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

  За   два роки свого існування до Бюро звернулось та було зареєстровано 2813 осіб.  Із них 228 клієнтів отримали можливість безоплатного складання процесуальних документів та представництва своїх інтересів у судах. У 188 випадках складання документів до суду та  представництво здійснювали адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, у 40 випадках –штатні юристи бюро.

  Також бюро правової допомоги здійснює активне правопросвітництво з метою посилення правової спроможності територіальних громад України. На практиці це означає, що фахівці бюро здійснюють виїзди у громади, планують та беруть участь в реалізації правоосвітніх заходів для молоді, професійних та соціальних груп, консультують у рамках роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.

  Право на безоплатну правову допомогу гарантується Конституцією. І кожен громадянин може скористатись своїм законним правом, звернувшись до Хорольського бюро, яке знаходиться за адресою: м. Хорол, вул. Незалежності 78 А. Для надання юридичної консультації також можна звертатись за телефоном (05362) 33-2-20 або надіслати листа на електронну адресу – [email protected] .

Хорольське бюро правової допомоги – це державна установа, яка уособлює в собі професійних юристів, готових надати БЕЗКОШТОВНУ правову допомогу, захищати Ваші законні права та інтереси.

Обов'язкова частка у спадщині – хто має право та як його реалізувати.

Однією з найпоширеніших категорій питань, з якими громадяни звертаються до Хорольського бюро правової допомоги, є спадкові питання. Зокрема, останнім часом до Хорольського бюро надходили звернення щодо права на обов'язкову частку в спадковому майні.

Тому звертаємо увагу на наступне.

Перелік осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлений статтею 1241 Цивільного кодексу України, є вичерпним і не підлягає розширеному тлумаченню. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини. Малолітніми є особи, які не досягли чотирнадцяти років, неповнолітніми - особи, які не досягли вісімнадцяти років. Непрацездатними вважаються жінки, які досягли 55 років та чоловіки – 60 років; інваліди І, ІІ, ІІІ груп, незалежно від того, чи призначена їм пенсія. Продовження особою трудової діяльності після досягнення загального пенсійного віку не позбавляє права на обов’язкову частку у спадщині. Разом з тим, вихід на пенсію на пільгових підставах права на обов’язкову частку у спадщині не дає.

З огляду на підстави набуття права на спадщину, вищезазначені особи є звичайними спадкоємцями. Спадщина, яка відкрилася на користь обов'язкового спадкоємця, не переходить до нього автоматично. Такий спадкоємець, як і будь-який інший, для придбання права на спадщину зобов'язаний її прийняти відповідно до вимог статтей 1268 - 1270 Цивільного кодексу України.

Обов’язкова частка у спадщині визначається в розмірі половини від тієї частки, яка належала б кожному зі спадкоємців, що мають право на неї, при спадкуванні за законом, незалежно від змісту заповіту.

При вирахуванні розміру обов'язкової частки вважається, що заповіту взагалі немає, а тому враховуються частки усіх без винятку спадкоємців, закликаних до спадкування за законом, які були живими на час відкриття спадщини. При цьому, смерть, відмова від прийняття спадщини спадкоємцями, у разі якщо не вся спадщина була охоплена заповітом, усунення від права на спадкування, неможливість прийняття спадщини у зв'язку з позбавленням права на спадкування, ніяким чином не впливає на порядок вирахування обов'язкової частки. Головне, щоб на час відкриття спадщини ці особи були живими і вони входили до відповідної черги спадкоємців за законом. Так само не впливає на порядок вирахування обов'язкової частки і наступне приєднання до кола спадкоємців за законом інших спадкоємців в разі зміни черговості одержання права на спадкування.

У встановлених законом випадках суд, з урахуванням відносин між спадкоємцями, що мають право на обов’язкову частку, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, може зменшити її розмір.

Наголошуємо на тому, що спадкування обов'язкової частки є правом, а не обов'язком спадкоємця. У зв'язку з цим, такі особи мають реалізувати своє право шляхом прийняття спадщини, а саме, подати до нотаріуса заяву про прийняття спадщини, або можуть відмовитися від нього шляхом подання заяви про відмову від прийняття спадщини.

Разом з тим, малолітні, неповнолітні, недієздатні особи, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не відмовилися від неї, тобто подавати заяву про прийняття спадщини для цієї категорії спадкоємців не потрібно. Проте, при відмові від прийняття спадщини, подання відповідної заяви є необхідним.

Право на обов’язкову частку в спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців на її отримання, а також місця проживання спадкоємця. Проте, якщо інші спадкоємці заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку, то вони вправі звернутися з відповідним позовом до суду.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультацію можна у Хорольському бюро правової допомоги за адресою: місто Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел. (05362) 33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

В.о. начальника відділу «Хорольське

бюро правової допомоги» Н.Г. Тарасенко

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]