Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

війни визволення великої хорольської вітчизняної хорольщини пам’яті голови загарбників хоролу україни марія пам'ять миколи народу українського міста німецько-фашистських вересня жителі
19 вересня 2016 року - 73 річниця визволення Хоролу від німецьких загарбників!
2016-09-20

  У теплий вересневий день календаря 19 числа Хорол відзначив 73 річницю визволення рідної землі від німецько-фашистських загарбників. Вже більш як сім десятків мирних років відділяють нас від тих страшних подій кривавої визвольної війни, яка назавжди закарбувалася у пам’яті ветеранів-очевидців, в сторінках історії. Саме нам потрібно буде передати наступним поколінням глибоку пошану і щиру вдячність всім тим мужнім синам і донькам України, які боролися за наше щасливе майбутнє. Неймовірно тяжких втрат зазнав наш український народ в роки Другої світової війни.

У тій страшній воєнній круговерті розтоптано мільйони людських долей, понівечено і загублено мільйони людських душ. Розтоптані, але незламні, бо саме неймовірна сила волі українського народу розриває будь-які кайдани поневолення.

Не згасає вічний вогонь у підніжжя пам’ятного знаку Невідомому солдату, не тьмяніє вічна пам'ять нащадків про великий подвиг ветеранів-фронтовиків, які відчайдушно боролися в ім’я нашої свободи, жертвуючи самим найдорожчим – власним життям. 19 вересня 2016 року сотні хорольців зібралися біля Меморіального комплексу по вулиці Небесної Сотні, щоб низько вклонитися живим героям-визволителям, вшанувати пам'ять загиблих часів Великої вітчизняної війни і захисників Сходу.

Участь у мітингу, присвяченому Дню визволення Хорольщини від окупантів, взяли представники місцевої влади голова Хорольської райдержадміністрації Лариса Звірко, заступники голови райдержадміністрації Сергій Абрамов та Микола Чишко, заступник голови районної ради Роман Гловацький, заступники міського голови Яна Карманська та Валентин Місніченко, представники навчальних закладів, державних установ і організацій, жителі міста та гості.

Перед початком урочистого відкриття святкування учасники авто-, вело- і легкоатлетичного пробігу пронесли прапор України як знак продовження шляху в щасливе майбутнє нашого краю, нашої Держави. В пробігу по центральній вулиці Хоролу взяли участь вихованці Хорольської дитячо-юнацької спортивної школи під керівництвом Тетяни Гордійченко, представники Хорольської організації Товариства сприяння обороні України, студенти Хорольського агропромислового коледжу та Міжрегіонального центру, а також учнівська молодь загальноосвітніх навчальних закладів Хоролу.

Учасники мітингу поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку Невідомому солдату в знак вшанування пам’яті загиблих солдат-визволителів і подарували квіти ветеранам в знак поваги їх неоціненного подвигу і мужності. Сумно спостерігати, коли сивочолих ветеранів-фронтовиків з кожним роком стає все менше і менше. Але відходячи у вічність, вони залишають не лише пам'ять про себе, а цілу історію непростої боротьби за волю українського народу.

В своїй святковій промові почесний ветеран України, голова ради Хорольської районної Організації ветеранів Полтавської області Кражан Дмитро Андрійович розчулив присутніх промовою, в якій містяться дуже цікаві розповіді про минулі лихоліття війни, про героїчні подвиги земляків.

З кожним днем все далі в глиб історії відходять події Другої світової війни та її складової і вирішальної частини – Великої Вітчизняної війни. Для жителів Хорольщини такою пам’ятною і радісною подією було 19 вересня 1943 року, адже в цей день настало довгоочікуване визволення від німецько-фашистських загарбників. Полтавщину і Хорольщину, як і всю Україну, звільняли від окупантів військові частини і з’єднання Червоної Армії, якими командували генерали – сини українського народу, Батицький П.Ф., Кошовий П.К., Кравченко А.Г., Рибалко П.К., Черняковський І.Д., Малиновський А.Я., Єрьоменко А.І., Москаленко К.С., Жмаченко П.Ф. Всього в боях за визволення Хорольщини у вересні 1943 року загинуло 219 солдат Червоної Армії, в тому числі 13 офіцерів і 28 сержантів. Наше місто звільнили війська 3-го механізованого корпусу під командуванням генерал-майора В.І.Обухова.

Майже за два роки окупації, з жовтня 1941 по вересень 1943 року, та під час відступу німецько-фашистські загарбники вчинили тяжкі злочини: в страшній «Хорольській Ямі» загинуло понад 90 тисяч радянських військовополонених, розстріляно 960 мирних жителів. Були безжально спалені житлові помешкання жителів Хоролу, сел Вербино, Ялосовецького, Бригадирівки, Новоіванівки, Гирино, Петрівки і Куликів.

Ще й сьогодні ветеранам, очевидцям тих минулих подій важко передати словами ту радість зі сльозами на очах, з якою жителі нашого міста і сіл району зустрічали своїх визволителів – воїнів інтернаціональної Червоної Армії, а серед них і своїх земляків.

Нині на Хорольщині проживають два ветерани, які боронили Київ, – це Заволока Поліна Федорівна з Хорола і Савенко Михайло Олексійович з Єньок.  Не забуті дороги до домівок кожного з ветеранів, що проживають в нашому місті, тож керівним складом міської ради за доброю традицією щорічно проводяться вітання з врученням подарункових наборів. Цього року заступник міського голови Яна Карманська разом з головою громадської Ради ветеранів при виконавчому комітеті Хорольської міської ради Галиною Козловою здійснили приємну вітальною місію, завітавши до осель чотирнадцяти інвалідів Великої Вітчизняної війни, зокрема: Горба Володимира Петровича, Остапенка Петра Захаровича, Подрєза Миколи Васильовича, Радченка Костянтина Юхимовича, Шишки Семена Семеновича, Даценко Марії Олександрівни, Заволоки Поліни Федорівни, Гузя Бориса Антоновича, Кражана Дмитра Андрійовича, Гончаренка Миколи Федоровича, Коваленка Олександра Федоровича, Новоселецького Миколи Олексійовича, Давиденко Ганни Федорівни та Кругляка Дмитра Івановича. Окремі вітання отримали довгожителі міста, яким виповнилось більше 95 років, а саме: Бойко Ганна Михайлівна (12.01.1915 р.н.), Пархоменко Ганна Никифорівна(17.03.1919 р.н.), Остапенко Петро Захарович (24.06.1920 р.н.), Юшко Марія Олександрівна (01.05.1920 р.н.), Краснощок Марія Ларіонівна (13.05.1921 р.н.) та Черняк Марія Дем'янівна (13.07.1921 р.н.).

Зичимо міцного здоров’я на довгі літа нашим славним ветеранам Великої вітчизняної війни та воїнам АТО, терпіння, сили духу, оптимізму і мирного неба над головою!

Свято визволення своєї рідної землі від чужоземних загарбників, поряд зі святом Великої Перемоги над нацизмом, – це для нас одне з найбільших свят, яке має назавжди залишатися в нашій пам’яті і в пам’яті наступних поколінь!

 

Фото з урочистого заходу, присвяченому Дню визволення Хорольщини від німецько-фашистських загарбників можна переглянути тут.

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]