Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Вікопомна подія для Хорольщини: 10-річчя Хорольського ботанічного саду від дати офіційного відкриття
2023-10-12

На теренах Хорольського краю відбулася знакова подія 10-річної давнини, яка поклала початок зародження єдиного ботанічного саду загальнодержавного значення у 3-му тисячолітті. З нагоди ювілейної дати відкриття науково-дослідної установи 12 жовтня 2023 року відбулася наукова конференція, яка об’єднала когорту провідних науковців та дотичних до її зародження й становлення осіб. Міський голова Сергій Волошин та представники міської ради були в числі запрошених гостей.

Конференція проходила в читальному залі ВСП «Хорольський агропромисловий коледж Полтавської державної аграрної академії» і директор Микола Чишко на правах господаря навчального закладу тримав вступне слово та привітав усіх учасників, а передусім директора ботсаду Володимира Красовського з ювілейною датою.

Володимир Васильович поринув у спогади і розповів присутнім про історію створення ботанічного саду, яка сягає у 2009 рік. Дорогоцінна перлина Хорольської громади була створена згідно Указу президента України від 11.12.2009 №1041 «Про створення Хорольського ботанічного саду». Об’єкт природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення має на меті ведення наукової, навчально-практичної та освітньої роботи. Працівниками, штатна чисельність яких налічує 15 осіб, на чолі з кандидатом біологічних наук, старшим науковим співробітником Володимиром Красовським проводиться колосальна, копітка і старанна робота по збереженню, вивченню, акліматизації, розмноженню в спеціально створених умовах рідкісних і типових видів місцевої і світової флори. Для збереження і поповнення унікальних ботанічних колекцій на території ботсаду створено 35 ділянок з екзотичними назвами, що мають певне символічне значення. Діють 2 наукові сектори, але в перспективі планується розширити базу природоохоронної установи.

У ході конференції відбулася церемонія вручення грамот та подяк різних рівнів колективу та керівнику ботсаду, а також усім причетним до сприяння розвитку Хорольського ботанічного саду. Володимир Красовський та очолюваний ним колектив удостоєний багатьох офіційних відзнак і нагород, але найтеплішими були численні привітання та символічні подарунки. Першою адресувала вітання радник Міністра Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. До слова була запрошена голова Хорольської районної ради Тетяна Качаненко, яка доклала чимало зусиль для того, щоб Хорольський ботанічний сад набув офіційного статусу, став окрасою та візитівкою рідного краю. Привітали з ювілейною річницею головних науковців-ботаніків Хорольської громади голова Лубенської районної військової адміністрації Сергій Сіряченко, представники наукової спільноти, Луганського національного університету імені тараса Шевченка, Полтавського державного аграрного університету, Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, Національного університету біоресурсів і природокористування, Національної академії аграрних наук України, Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка Національної академії наук України, ПрАТ «Хорольський механічний завод» та ін.

У рамках конференції відбулася екскурсія територією ботанічного саду, яку залюбки провів Володимир Красовський. Він продемонстрував поважним гостям результати багаторічної праці, зокрема найбільшу науково-дослідницьку колекцію субтропічних культур відкритого ґрунту. 19 вересня 2020 року з нагоди відзначення 937-річниці заснування міста Хорола експертами Національного Реєстру Рекордів перевірено заявлену кількість екзотичних інтродукованих плодових насаджень у науковій зоні ботанічного саду і нараховано 1001 рослину. На встановленому рекорді науковці не зупинилися і щодня продовжують працювати над поповненням ботанічних колекцій. У ботсаду на сьогодні закладено найбільшу колекцію зелених насаджень спеціального призначення в масштабах усієї України. Встановлений рекорд підтверджує важливий вклад місцевих науковців-ботаніків у розвиток об’єкту природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення і ми пишаємося високими досягненнями наших земляків.

Як справжній господар, Володимир Васильович провів делегацію по території ботсаду та дозволив скуштувати плоди екзотичних субтропічних культур. Загальна площа ХБС становить 18 га (0,18 км²), що становить 1,64% від площі міста. Його територія сформована навколо глибокої балки, історична назва якої збережена донині – Заярський яр, а також каскаду чотирьох ставків у його днищі.

Від імені всієї Хорольської громади та міського голови вітаємо колектив Хорольського ботанічного саду з 10-річною ювілейною датою. Щиро зичимо, щоб ця подія була продовженням подальшого успішного функціонування науково-дослідної установи. Нехай ця потужна фундаментальна основа для суспільства з високою природничо-екологічною культурою, закладена в наші часи, стане цінним спадком для наступним поколінь.

Миру та процвітання ботсаду, громаді та Україні!

 

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]