Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

лелеки білого лелек гніздування популяції облік україні обліку товариство кількість додатку пташенят лелечих гнізд важливі чисельність міжнародних половині міжнародний облікі
VIII Міжнародний облік лелеки білого з використанням додатку для смартфонів
2024-06-25

У 2024 році в світі проходить VIII Міжнародний облік лелеки білого. В Україні подія відбувається за координаційної підтримки національної громадської організації «Українське товариство охорони птахів» (ТОП), партнера міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International. Облік включає підрахунок кількості гнізд, зайнятих лелеками, кількості пташенят у них, а також кількість лелечих гнізд, у яких пташенята не виросли.

Зібрані дані про чисельність лелеки білого та успіх його гніздування важливі для науковців і необхідні для контролю за станом популяції лелек й розробки заходів зі забезпечення сталого збереження популяції  цього шанованого українцями птаха.

У минулих обліках лелеки білого в Україні брали участь широкі кола громадськості. Тож й нині ТОП сподівається залучити якомога більше волонтерів, які не байдужі до долі лелечих пар, що гніздяться по сусідству. Цьогорічний облік відбувається з використанням нових цифрових технологій, що дає можливість легко приєднатися до участі.
  Товариство розробило модуль для додатку у смартфонах на основі міжнародної природоохоронної програми SMART зі збору даних. Потрібно лише завантажити додаток у смартфон з будь-якою операційною системою, далі відвідати сторінку сайту ТОП, присвячену обліку, де міститься посилання на необхідний модуль для обліку. Все просто: анкета в додатку має декілька ключових запитань про спостереження лелеки, розміщення гнізда, кількість пташенят. Занесені дані зберігаються на смартфоні, що дозволяє передати їх тоді, коли наявна стабільна інтернет-мережа. Всі подробиці про додаток і відео інструкція по користуванню знаходяться на сайті ТОП за посиланням: УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО ОХОРОНИ ПТАХІВ (birdlife.org.ua)
  ТОП планує відмітити найактивніших волонтерів обліку тематичними подарунками.
  До обліків можуть долучатися всі охочі. Перепис лелечих пар на гнізді та успішність їхнього гніздування у своїй місцевості — цікаве й актуальне заняття для кожного. За міжнародною методикою гніздо вважається зайнятим, якщо пара лелек трималася біля нього хоча б із місяць, незалежно від результату гніздування. Кількість пташенят найкраще підраховувати в другій половині червня – першій половині липня, коли вони вже підросли.
  Рахуватимуть чисельність лелеки білого в цьому році не тільки в Україні, але й на всьому ареалі гніздування виду, зокрема в країнах Європи, Близького Сходу та Центральної Азії. Загалом 54 країни. Стан популяції виду в світі відстежують починаючи з 1934 року в ході регулярних міжнародних обліків — однієї з найстаріших міжнародних програм із моніторингу біорізноманіття. Останні такі обліки лелеки білого проходили в 2014-2015 роках.
  Україна має одну з найбільших в Європі популяцій цього виду – орієнтовно 35-45 тис. гніздових пар, тому дані з нашої країни важливі в загальних моніторингових показниках. В Україні моніторинг лелек проводиться з 1993 року.
  Стан популяції лелеки білого часто вказує на проблеми в довкіллі, зокрема, на втрату водно-болотних угідь чи зміни в сільському господарстві. Тому присутність лелек біля наших домівок може свідчити, що навколо нас ще збереглися природні луки, заплави й болота, які є важливими середовищами годівлі лелек, а для нас – людей, окрім усього іншого, слугують пом’якшенню глобального потепління, яке  з кожним роком зростає і уже проявляється масштабними стихійними пожежами, зниженням запасів води, погіршенням стану здоров’я через спеку  та багато інших негараздів.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання сесії

21 червня 2024 року о 10:00 год. відбудеться пленарне засідання 56 сесії Хорольської міської ради восьмого скликання за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
     
Повідомлення про скликання позачергового виконкому

10 червня 2024 року о 10:00 год. відбудеться одинадцяте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

18 червня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]