Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

пенсії пенсійного пенсія призначення досягнення фонду віком пенсію після україни заяви звернення стажу мають допомогою заяву років громадян документів екрані
Відкиньте стереотипи та оформляйте пенсію дистанційно!
2024-09-16

За даними Міжнародної організації з міграції ООН, після повномасштабного вторгнення близько 7 млн українців роз’їхалися по світу як біженці, а понад 4 млн залишаються переміщеними особами в Україні. Чимало з них у цей час досягли пенсійного віку.

До Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області з початку 2024 року і до середини вересня за оформленням пенсії звернулося 20,5 тис. осіб. З них 19 тис. громадян традиційно принесли документи до фахівців сервісних центрів, а трохи більше півтори тисячі скористалися сучасним і зручним способом – подали заяв через веб-портал Пенсійного фонду.

Відповідно до законодавства України існують такі види пенсій: пенсія за віком; пенсія по інвалідності; пенсія у зв’язку з втратою годувальника; пенсія за вислугу років та інші спеціальні пенсії. Кожен з названих видів пенсій передбачає певні вимоги до віку особи, тривалості трудового стажу, особливого статусу.

Найбільш поширеною є пенсія за віком згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, на Полтавщині нині майже 72 % одержувачів такого виду пенсії. Право на неї мають жінки та чоловіки після досягнення пенсійного віку 60 років та за умови наявності необхідного страхового стажу. У 2024 році мінімальний страховий стаж для призначення пенсії становить 31 рік. Разом із тим деякі категорії громадян мають право вийти на пенсію за віком раніше, до досягнення ними 60 років за умови наявності необхідного страхового стажу.

Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. При цьому слід врахувати, що пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, лише в тому випадку, коли звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

На законодавчому рівні з урахуванням реалій сьогодення був зроблений виняток для громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях або в місцях бойових дій. У зв'язку з тим, що  зазначені особи не можуть нормально звернутися до органів Пенсійного фонду для оформлення пенсії, тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія їм призначається незалежно від дати звернення. Тобто, якщо людина звернулася із заявою про призначення пенсії за віком через півроку, рік або навіть більше, пенсія такій особі буде призначена з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

Завдяки електронним сервісам українці можуть оформити пенсію онлайн прямо з дому або навіть з-за кордону. Це звільняє від необхідності йти до держустанови, витрачати час на дорогу і черги.

 

Отже, щоб оформити пенсію дистанційно, необхідно здійснити такі кроки:

  1. На стартовій сторінці вебпорталу електронних послуг ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/) натиснути посилання «Заява про призначення пенсії», ознайомитись з інформацією, яка з’явиться на екрані, і перейти за посиланням «Вхід».
  2. За допомогою  кваліфікованого електронного підпису (КЕП), обравши його надавача, файл і пароль, увійти до особистого кабінету, який є у всіх застрахованих осіб на порталі.
  3. У розділі “Щодо пенсійного забезпечення”(зліва на панелі) обрати вкладку “Заява на призначення пенсії”, надати згоду на дистанційне інформування і, натиснувши “Продовжити”, обрати вид пенсії.
  4. Дати відповіді на питання анкети-опитування для заповнення звернення та надати згоду на передачу й обробку персональних даних (позначка).
  5. Прикріпити сканкопії необхідних документів, підготовлених згідно з вимогами щодо сканованих копій документів за наведеним перед формуванням заяви переліком.
  6. На екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії, яку у разі потреби можна відредагувати.
  7. Підписати заяву за допомогою КЕП та відправити до ПФУ натисканням кнопки «Підписати та відправити до ПФУ».

За результатами опрацювання заяви спеціалістами ПФУ користувач на вебпорталі отримає інформацію щодо стану обробки заяви та рішення щодо призначення пенсії.

Для зручності людей, які бажають подати заяву на призначення пенсії, але не мають можливості отримати КЕП, щоб подати заяву дистанційно, на вебпорталі електронних послуг Фонду реалізовано можливість оформлення пенсії за допомогою Дія.Підпису. Для цього потрібно бути зареєстрованим користувачем мобільного застосунку Дія, активувати Дія.Підпис та підготувати сканкопії необхідних документів.

 

Довідково: отримати КЕП можна онлайн і безкоштовно, виконавши декілька нескладних кроків (bit.ly/3ZX31ne ).

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

Оголошення
     
До уваги жителів Хорольської міської територіальної громади!

30 вересня 2024 року о 10 год. 00 хв. за адресою: м. Хорол центральна площа (поруч з фонтаном) відбудеться прийом побутових відходів, а саме: відпрацьовані батарейки, люмінесцентні лампи та ртутновмісні термометри відповідно до обласної програми «Екологічні ініціативи Полтавської області на 2022-2024 роки» з метою їх вивезенням (екобусом) та подальшою утилізацією.

     
     
Оголошення про кандидатів на заміщення посади

23 вересня 2024 року відбулося І засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Шишаківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області.

     
     
Повідомлення про скликання 2 пленарного засідання 59 сесії

23 вересня 2024 року о 09:00 год. відбудеться друге пленарне засідання 59 сесії Хорольської міської ради восьмого скликання за адресою: м.Хорол, вул.Соборності (колишня 1 Травня), 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.Соборності (колишня 1 Травня), 4, Тел.: (05362)33-3-44 (гаряча лінія),
E-mail: [email protected]