Зберігання зерна. Які небезпеки криються в коморі та методи боротьби зі шкідниками хлібних запасів.
Що ж, виявляється засіяти, обробити та зібрати зернові – це не все. Найбільш важким завданням виявляється зберегти на зерносховищі чи складі вже зібрану продукцію. Адже під час зберігання можна втратити до 30% збіжжя, істотно знижуються харчові, фуражні та посівні якості.
Заходи, що попереджають зараження зернових продуктів, треба проводити не тільки на підприємствах, що зберігають і переробляють зерно, але також у господарствах, у системі торгівлі і суспільного харчування та житловому секторі.
Стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розмноження, шкідливості залежно від умов, способів та режимів зберігання зерна і зернопродукції й поєднує комплекс профілактичних, винищувальних заходів.
Основою комплексу заходів щодо боротьби зі шкідниками хлібних запасів є профілактичні міри, які спрямовані на недопущення комах у складські приміщення, створення умов (контрольована температура, вологість), які погіршують їх розвиток, стримують розмноження. Значно краще і вигідніше не допустити розмноження шкідників, ніж знищувати їх у продуктах.
До профілактичних заходів належать:
- роботи з підготовки зерносховищ та операції, що виконують із зерном;
- дотримання санітарного режиму;
- контроль зараженості зернових продуктів, приміщень та інших об’єктів;
- створення умов, несприятливих для розвитку і життя шкідників.
До винищувальних заходів відносять:
1) фізико-механічні методи:
- очищення зараженого зерна і продуктів його переробки з наступним знищенням виділених комах і кліщів;
- термічна дезінсекція, що включає в себе охолодження заражених продуктів та сушіння зерна, зараженого шкідниками.
2) хімічні методи:
- фумігація;
- обприскування (волога обробка);
- аерозолі;
- отруєні принади;
- волого-газова дезінсекція.
При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі з шкідниками запасів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Для здійснення вказаних заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають відповідні допуски на проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Слід пам’ятати, що обробки необхідно проводити за температури зерна не нижче 10-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. При здійсненні обробок необхідно обов’язково дотримуватись санітарних правил та правил техніки безпеки.
Відділ фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.