Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Ти як?

Відділ фітосанітарної безпеки Лубенського РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує
2022-04-25

Зберігання зерна. Які небезпеки криються в коморі та методи боротьби зі шкідниками хлібних запасів.

Що ж, виявляється засіяти, обробити та зібрати зернові – це не все. Найбільш важким завданням виявляється зберегти на зерносховищі чи складі вже зібрану продукцію. Адже під час зберігання можна втратити до 30% збіжжя, істотно знижуються харчові, фуражні та посівні якості.

Заходи, що попереджають зараження зернових продуктів, треба проводити не тільки на підприємствах, що зберігають і переробляють зерно, але також у господарствах, у системі торгівлі і суспільного харчування та житловому секторі.

Стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розмноження, шкідливості залежно від умов, способів та режимів зберігання зерна і зернопродукції й поєднує комплекс профілактичних, винищувальних заходів.

Основою комплексу заходів щодо боротьби зі шкідниками хлібних запасів є профілактичні міри, які спрямовані на недопущення комах у складські приміщення, створення умов (контрольована температура, вологість), які погіршують їх розвиток, стримують розмноження. Значно краще і вигідніше не допустити розмноження шкідників, ніж знищувати їх у продуктах.

До профілактичних заходів належать:

- роботи з підготовки зерносховищ та операції, що виконують із зерном;

- дотримання санітарного режиму;

- контроль зараженості зернових продуктів, приміщень та інших об’єктів;

- створення умов, несприятливих для розвитку і життя шкідників.

До винищувальних заходів відносять:

1) фізико-механічні методи:

- очищення зараженого зерна і продуктів його переробки з наступним знищенням виділених комах і кліщів;

- термічна дезінсекція, що включає в себе охолодження заражених продуктів та сушіння зерна, зараженого шкідниками.

2) хімічні методи:

- фумігація;

- обприскування (волога обробка);

- аерозолі;

- отруєні принади;

- волого-газова дезінсекція.

При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі з шкідниками запасів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Для здійснення вказаних заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають відповідні допуски на проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Слід пам’ятати, що обробки необхідно проводити  за температури зерна не нижче 10-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. При здійсненні обробок необхідно обов’язково дотримуватись санітарних правил та правил техніки безпеки.

 

Відділ фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Оголошення
     
Громадські обговорення

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Оголошення про відумерлу спадщину

Відділ з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства та благоустрою виконавчого комітету Хорольської міської ради повідомляє про намір визнання відумерлої спадщини у судовому порядку, визначеному чинним законодавством України, з метою подальшої передачі у комунальну власність

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

У понеділок, 09 червня об 11:30 год. відбудеться засідання тринадцятого позачергового засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул. Соборності, 4

     
     
Повідомлення про перенесення пленарного засідання сесії

Через відсутність кворуму третє пленарне засідання сімдесятої сесії переноситься на 10.06.2025 о 09:00 год. за адресою: м.Хорол, вул.Соборності (колишня 1 Травня), 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.Соборності (колишня 1 Травня), 4, Тел.: (05362)33-3-44 (гаряча лінія),
E-mail: [email protected]