Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

В Україні збираються спростити доступ до вакцинації
2021-10-16
В Україні збираються спростити доступ до вакцинації: дозволити медсестрам та медбратам в окремих випадках робити щеплення без залучення лікаря.
Найближчим часом в Україні планують дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», в окремих випадках приймати рішення про щеплення без участі лікаря.

Підготовлено відповідні зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року №595 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1160/19898). Зараз ці зміни оприлюднені для громадського обговорення. 

Запропоновані  зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, що особливо актуально в період пандемії COVID-19 та підйому інших гострих респіраторних інфекцій, зокрема грипу, коли завантаженість медичних працівників дуже висока, покращать доступність до захисту від вакциноконтрольованих інфекцій. 

Здійснення щеплень молодшими спеціалістами з медичною освітою без участі лікаря є стандартною медичною практикою в багатьох країнах світу. Так, у США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право здійснювати вакцинацію мають не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають медичних студентів.

До здійснення щеплень в Україні будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть  спеціальну  підготовку з організації й техніки проведення щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо). 

Також передбачено, що за особою залишається право вибору  –  погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися на консультацію до лікаря перед вакцинацією. Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.  

Свої пропозиції та зауваження до відповідного проєкту наказу можна надсилати до 10 листопада 2021 року до МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, або на e-mail: [email protected]

Оголошення
     
Повідомлення Хорольської міської ТВК

Постановами Хорольської міської територіальної виборчої комісії Лубенського району Полтавської області "Про визначення наступного за черговістю кандидата в депутати у єдиному виборчому списку від ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ЗА МАЙБУТНЄ" визначено обраним депутатом Олексенка В.І., наступним за черговістю кандидата у депутати у єдиному виборчому списку до Хорольської міської ради.

     
     
Повідомлення про результати громадського обговорення про перейменування топонімів

Звіт про результати проведення громадського обговорення щодо перейменування населених пунктів Хорольської міської територіальної громади (село Новоіванівка, село Бригадирівка, село Червоне)

     
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]