Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Стежками історії: відзначення 79-річниці вигнання нацистських окупантів із Хорольщини
2022-09-19

Друга світова війна залишила в історії нашого народу кривавий слід. Ми чітко й особливо гостро усвідомили ціну мирного неба й навіть не припускали повторення кривавої трагедії в XXI столітті. Але колишні союзники через 8 десятиліть перетворилися на кровожерливих катів, повторюючи воєнні злочини нацистів. Щорічно, 19 вересня, Хорольська громада відзначає День вигнання нацистських окупантів з території рідного краю.    

Визволення Хорольщини восени 1943 року стало знаковою подією, яка припинила страждання мирних людей в окупації та розірвала кайдани жорстокої армії Третього Рейху. Нагадуванням про ті жахливі часи на території міста залишилося 7 братських могил, у яких покояться сотні тисяч тіл невідомих солдат, військовополонених, мирних жителі єврейської національності та жертв Другої світової війни, які загинули мученицькою смертю.

Жахливі факти тяжких буремних воєнних часів залишилися у спогадах Миколи Спиридоновича Бондаренка – хорольця, полковника, начальника артилерії 373 стрілецької дивізії. «Фактично місто Хорол остаточно було визволено частинами 78 стрілецького корпусу 21 вересня 1943 року», залишилось в його згадках в історичних друкованих джерелах. 19 вересня у першій половині дня розпочалося визволення Хорола, потім 3-ій гвардійський мехкорпус повернув на захід до села Березняки. У ході запеклих боїв було визволено Новоаврамівку, Ковалі, Мелюшки, Попівку та Малу Попівку. Зранку 21 вересня 373-тя стрілецька дивізія остаточно визволила Хорол і залізнодорожну станцію та вийшла на рубіж: Кутуржиха, Петракіївка, Хвощівка.

З нагоди цієї пам’ятної дати представники місцевої влади, громадськості та відокремленого підрозділу Організації ветеранів України у Хорольській міській територіальній громаді віддати данину пам’яті нашим славним визволителям хвилиною мовчання та покладанням живих квітів до меморіального комплексу «Хорольська яма», пам’ятних знаків та братських могил часів Другої світової війни.

На території старостинських округів старости, працівники старостатів та місцеві жителі також вшанували невмирущу пам'ять загиблих воїнів, військовополонених та мирних мешканців глобального збройного конфлікту 1939-1945 років покладанням квітів та тематичними заходами.

Плинуть роки, але ми не забуваємо подвиг воїнів-визволителів, які визволили рідну землю від нацистів та союзників Гітлерівської Німеччини. Шануймо нашу історію і подвиг нашого сильного, нескореного й незламного Українського народу в минулому і сучасності. Молімося за звільнення від рашистських окупантів, які розтоптали нашу спільну історію своїм підступним широкомасштабним воєнним вторгненням. Вічна пам'ять воїнам-визволителям! Незгасна світла пам'ять Героям минулого і сьогодення!

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

Фото: Тетяна БУЛІНА, Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]