Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Правила поводження на воді
2021-06-10

Найбільш приємний і корисний відпочинок влітку – відпочинок на воді. Плавання зміцнює організм, корисне для опорно-рухового апарату, розвиває силу, спритність, витривалість. Однак, перебуваючи на водних об'єктах, завжди треба пам’ятати про безпеку. Так, серед основних причин загибелі дітей на воді є невміння плавати та купання без нагляду дорослих. Дорослих – плавання у нетверезому стані.

Для того, щоб відпочинок на воді приніс тільки задоволення необхідно:

  • Купатися тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях.
  • Відпочивати на воді у світлу пору доби й у добре знайомих місцях.
  • Купатися краще в спокійну безвітряну погоду при температурі води - не нижче +20°С, а повітря - не нижче +24°С.
  • Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години.
  • У воду заходити слід повільно, дозволяючи тілу пристосуватися до температури води. Особливо, якщо знаєте про свою надчутливість до холоду.
  • У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою. Якщо не вмієте плавати, не заходити у воду глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму чи на сильній течії.
  • У воді варто бути не більше 15 хвилин, активно рухаючись, плаваючи. При переохолодженні у воді наступає різке скорочення м'язів, що несе за собою навіть зупинку дихання. При перших ознаках переохолодження варто негайно вийти з води, переодягнися у сухий одяг, зробити декілька фізичних вправ, простих рухів, присідань.
  • Ніколи не плавайте наодинці. Не запливайте далеко від берега, оскільки можна не розрахувати свої сили. Необхідно навчися відпочивати на воді, плаваючи на спині.
  • Перед тим, як стрибати у воду, переконайтеся, що вода прозора, дно рівне та безпечне, а глибина - достатня.
  • Після купання не рекомендується сидіти на сонці, краще відпочити в тіні.

 

  • Не дозволяйте дітям купатися без дорослих.
  • Заборонено залазити на попереджувальні знаки, буйки, бакени, стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього.
  • Не купайтеся біля крутих і зарослих густою рослинністю берегів.
  • Не використовуйте для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання. Пам’ятайте, що надувні матраци і надувні іграшки вітром або течією може віднести дуже далеко від берега, а хвилею перевернути, з них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.
  • Заборонено у воді грати в небезпечні ігри, а саме: не слід підпливати під тих, хто купається, хапати їх за руки чи ноги, «топити», та подавати «фальшиві» сигнали про допомогу.
  • Не купайтеся у непогоду, при сильному вітрі, великій хвилі.

Оскільки нещасні випадки на воді трапляються доволі часто, слід добре знати, як рятувати потопаючого і надати йому першу допомогу.

Надання першої допомоги при утопленні:

  • Витягнувши потерпілого на берег, не гайте часу. Якщо він при свідомості, його важливо заспокоїти, перевдягнути в сухе, а також розтерти, тепло закутати, зігріти. При непритомності – дати понюхати нашатирний спирт.
  • Якщо потерпілий не дихає, дуже важливо активізувати дихання, якомога швидше очистити рот від мулу, піску чистою носовою хустинкою або марлею.
  • Часто люди тонуть тому, що в них стався спазм голосової щілини: в легені потрапляє не лише повітря, а й вода. У такого потерпілого шкіра бліда, йому одразу ж потрібно зробити штучне дихання, а якщо зупинилося й серце – закритий масаж серця.
  • Якщо під водою людина не лише перестала дихати, а в неї зупинилося й серце, реанімаційні заходи мають кращий результат, коли розпочати їх не пізніше як через 5 хвилин з часу клінічної смерті.
  • Потерпілим, шкіра яких набула синюватого відтінку, слід передусім швидко очистити дихальні шляхи й шлунок. Для цього людину кладуть животом на стегно зігнутої в коліні ноги, щоб звисала голова, і треба ритмічно, кілька разів натиснути між лопаток. Очистивши рот і горло від блювотних мас, води, мулу, слизу, потопельника кладуть горілиць, і, відхиливши голову назад, роблять штучне дихання "ротом в рот" або "ротом до носа" і закритий масаж серця.
  • Потерпілого слід якомога швидше зігріти, енергійно промасажувати руки і ноги, розтерти його сухою тканиною, потім тепло укутати, обкласти грілками.

Та найкраще все ж не допускати до біди, дбати про те, щоб запобігти нещастю. Навчіться плавати самі і навчіть цьому інших, добре вивчіть правила поведінки на воді і дотримуйтесь їх. Ось тоді ріки, озера і моря даруватимуть вам лише радість і здоров’я.

Автор: Ірина ТИТАРЕНКО

Оголошення
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
     
До уваги землекористувачів та землевласників Хорольської міської територіальної громади!

До уваги землекористувачів та землевласників, фізичних та юридичних осіб різних форм власності! До вашої уваги пропонується до розгляду Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Хорольської міської територіальної громади.

     
     
Повідомлення про скликання чергового виконкому

16 липня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте чергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]