Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Правила поводження на воді
2021-06-10

Найбільш приємний і корисний відпочинок влітку – відпочинок на воді. Плавання зміцнює організм, корисне для опорно-рухового апарату, розвиває силу, спритність, витривалість. Однак, перебуваючи на водних об'єктах, завжди треба пам’ятати про безпеку. Так, серед основних причин загибелі дітей на воді є невміння плавати та купання без нагляду дорослих. Дорослих – плавання у нетверезому стані.

Для того, щоб відпочинок на воді приніс тільки задоволення необхідно:

  • Купатися тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях.
  • Відпочивати на воді у світлу пору доби й у добре знайомих місцях.
  • Купатися краще в спокійну безвітряну погоду при температурі води - не нижче +20°С, а повітря - не нижче +24°С.
  • Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години.
  • У воду заходити слід повільно, дозволяючи тілу пристосуватися до температури води. Особливо, якщо знаєте про свою надчутливість до холоду.
  • У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою. Якщо не вмієте плавати, не заходити у воду глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму чи на сильній течії.
  • У воді варто бути не більше 15 хвилин, активно рухаючись, плаваючи. При переохолодженні у воді наступає різке скорочення м'язів, що несе за собою навіть зупинку дихання. При перших ознаках переохолодження варто негайно вийти з води, переодягнися у сухий одяг, зробити декілька фізичних вправ, простих рухів, присідань.
  • Ніколи не плавайте наодинці. Не запливайте далеко від берега, оскільки можна не розрахувати свої сили. Необхідно навчися відпочивати на воді, плаваючи на спині.
  • Перед тим, як стрибати у воду, переконайтеся, що вода прозора, дно рівне та безпечне, а глибина - достатня.
  • Після купання не рекомендується сидіти на сонці, краще відпочити в тіні.

 

  • Не дозволяйте дітям купатися без дорослих.
  • Заборонено залазити на попереджувальні знаки, буйки, бакени, стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього.
  • Не купайтеся біля крутих і зарослих густою рослинністю берегів.
  • Не використовуйте для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання. Пам’ятайте, що надувні матраци і надувні іграшки вітром або течією може віднести дуже далеко від берега, а хвилею перевернути, з них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.
  • Заборонено у воді грати в небезпечні ігри, а саме: не слід підпливати під тих, хто купається, хапати їх за руки чи ноги, «топити», та подавати «фальшиві» сигнали про допомогу.
  • Не купайтеся у непогоду, при сильному вітрі, великій хвилі.

Оскільки нещасні випадки на воді трапляються доволі часто, слід добре знати, як рятувати потопаючого і надати йому першу допомогу.

Надання першої допомоги при утопленні:

  • Витягнувши потерпілого на берег, не гайте часу. Якщо він при свідомості, його важливо заспокоїти, перевдягнути в сухе, а також розтерти, тепло закутати, зігріти. При непритомності – дати понюхати нашатирний спирт.
  • Якщо потерпілий не дихає, дуже важливо активізувати дихання, якомога швидше очистити рот від мулу, піску чистою носовою хустинкою або марлею.
  • Часто люди тонуть тому, що в них стався спазм голосової щілини: в легені потрапляє не лише повітря, а й вода. У такого потерпілого шкіра бліда, йому одразу ж потрібно зробити штучне дихання, а якщо зупинилося й серце – закритий масаж серця.
  • Якщо під водою людина не лише перестала дихати, а в неї зупинилося й серце, реанімаційні заходи мають кращий результат, коли розпочати їх не пізніше як через 5 хвилин з часу клінічної смерті.
  • Потерпілим, шкіра яких набула синюватого відтінку, слід передусім швидко очистити дихальні шляхи й шлунок. Для цього людину кладуть животом на стегно зігнутої в коліні ноги, щоб звисала голова, і треба ритмічно, кілька разів натиснути між лопаток. Очистивши рот і горло від блювотних мас, води, мулу, слизу, потопельника кладуть горілиць, і, відхиливши голову назад, роблять штучне дихання "ротом в рот" або "ротом до носа" і закритий масаж серця.
  • Потерпілого слід якомога швидше зігріти, енергійно промасажувати руки і ноги, розтерти його сухою тканиною, потім тепло укутати, обкласти грілками.

Та найкраще все ж не допускати до біди, дбати про те, щоб запобігти нещастю. Навчіться плавати самі і навчіть цьому інших, добре вивчіть правила поведінки на воді і дотримуйтесь їх. Ось тоді ріки, озера і моря даруватимуть вам лише радість і здоров’я.

Автор: Ірина ТИТАРЕНКО

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]