Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Сайт Президента України

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

&bull україни населених громадян благоустрою карантинних амброзії пунктів доходів відповідальність території зобов’язані мінімумів сфері відповідно неоподатковуваних полинолистої правопорушення виявлення адміністративні
Порядок знищення амброзії полинолистої та інших карантинних бур’янів
2023-07-10

Вже десятки років Україна страждає від поширення карантинних рослин, а саме амброзії полинолистої. Ця північноамериканська гостя швидко довела, що пристосовується до різних умов та здатна пригнічувати як інші рослини, так і людину. Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – бур’ян, що завдає великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини, адже це один із найнебезпечніших в Україні бур’янів-алергенів. 

У період цвітіння амброзії (з середини серпня до жовтня) у багатьох спостерігається алергійне захворювання яке практично не піддається лікуванню – амброзійний поліноз. Саме тому амброзію полинолисту було віднесено до карантинних бур’янів і боротьба з нею має здійснюватися систематично по всій території України.

Заходи боротьби з амброзією полинолистою та іншими карантинними бур’янами в межах населеного пункту

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію.

Контроль, обов’язок та відповідальність щодо боротьби з амброзією полинолистою та іншими карантинними бур’янами в межах населеного пункту

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території відповідно до вимог санітарних норм, таким чином обов’язок щодо знищення карантинних бур’янів у населеному пункті покладається на власника (балансоутримувача) земельної ділянки.

Контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюють:

• Місцеві державні адміністрації;

• Сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи;

• Громадські інспектори благоустрою населених пунктів згідно з положенням, яке затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Відповідальність

За порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, відповідно до ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу:

• на громадян - від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

• на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Моніторинг та знищення карантинних бур’янів в тому числі амброзії полинолистої на землях сільськогосподарського призначення

Для встановлення фітосанітарного стану території України державний фітосанітарний інспектор здійснює нагляд шляхом проведення обстеження та/або моніторингу земельних угідь.

Особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами зобов’язані знищувати карантинні бур’яни (в тому числі амброзію полинолисту) – це прямо передбачено Законом України «Про карантин рослин». Також вони зобов’язані систематично перевіряти свої земельні ділянки з метою своєчасного виявлення регульованих шкідливих організмів в тому числі осередків зростання амброзії полинолистої, а у разі виявлення підозри зараження протягом доби повідомити державного фітосанітарного інспектора. Державний фітосанітарний інспектор здійснює фітосанітарні процедури з метою перевірки підозри зараження та визначає фітосанітарні заходи, спрямовані на запобігання поширення, локалізації та/або ліквідації регульованих шкідливих організмів, які повинні здійснюватися особами.

Відповідальність

За порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів згідно ст.105 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність:

• на громадян - від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

• на посадових осіб - від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нормативна база

• Кодекс України про адміністративні правопорушення

• Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

• Закон України «Про благоустрій населених пунктів»

• Закон України «Про карантин рослин»

• Наказ Міністерства аграрної політики України від 27.01.2005 року № 40 «Про затвердження Інструкції з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ карантинних бур’янів»

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Оголошення
     
Повідомлення про взяття на облік безхазяйного майна

Виконавчий комітет Хорольської міської ради повідомляє про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна , що знаходиться за адресою: вул.Лісна, будинок 18, с.Лісянщина, Лубенського р-ну, Полтавської обл.

     
     
До уваги землекористувачів та землевласників Хорольської міської територіальної громади!

До уваги землекористувачів та землевласників, фізичних та юридичних осіб різних форм власності! До вашої уваги пропонується до розгляду Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Хорольської міської територіальної громади.

     
     
Повідомлення про скликання чергового виконкому

16 липня 2024 року о 14:00 год. відбудеться дванадцяте чергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня, 4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]