Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

&bull україни населених громадян благоустрою карантинних амброзії пунктів доходів відповідальність території зобов’язані мінімумів сфері відповідно неоподатковуваних полинолистої правопорушення виявлення адміністративні
Порядок знищення амброзії полинолистої та інших карантинних бур’янів
2023-07-10

Вже десятки років Україна страждає від поширення карантинних рослин, а саме амброзії полинолистої. Ця північноамериканська гостя швидко довела, що пристосовується до різних умов та здатна пригнічувати як інші рослини, так і людину. Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – бур’ян, що завдає великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини, адже це один із найнебезпечніших в Україні бур’янів-алергенів. 

У період цвітіння амброзії (з середини серпня до жовтня) у багатьох спостерігається алергійне захворювання яке практично не піддається лікуванню – амброзійний поліноз. Саме тому амброзію полинолисту було віднесено до карантинних бур’янів і боротьба з нею має здійснюватися систематично по всій території України.

Заходи боротьби з амброзією полинолистою та іншими карантинними бур’янами в межах населеного пункту

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію.

Контроль, обов’язок та відповідальність щодо боротьби з амброзією полинолистою та іншими карантинними бур’янами в межах населеного пункту

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території відповідно до вимог санітарних норм, таким чином обов’язок щодо знищення карантинних бур’янів у населеному пункті покладається на власника (балансоутримувача) земельної ділянки.

Контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюють:

• Місцеві державні адміністрації;

• Сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи;

• Громадські інспектори благоустрою населених пунктів згідно з положенням, яке затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Відповідальність

За порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, відповідно до ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу:

• на громадян - від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

• на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Моніторинг та знищення карантинних бур’янів в тому числі амброзії полинолистої на землях сільськогосподарського призначення

Для встановлення фітосанітарного стану території України державний фітосанітарний інспектор здійснює нагляд шляхом проведення обстеження та/або моніторингу земельних угідь.

Особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами зобов’язані знищувати карантинні бур’яни (в тому числі амброзію полинолисту) – це прямо передбачено Законом України «Про карантин рослин». Також вони зобов’язані систематично перевіряти свої земельні ділянки з метою своєчасного виявлення регульованих шкідливих організмів в тому числі осередків зростання амброзії полинолистої, а у разі виявлення підозри зараження протягом доби повідомити державного фітосанітарного інспектора. Державний фітосанітарний інспектор здійснює фітосанітарні процедури з метою перевірки підозри зараження та визначає фітосанітарні заходи, спрямовані на запобігання поширення, локалізації та/або ліквідації регульованих шкідливих організмів, які повинні здійснюватися особами.

Відповідальність

За порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів згідно ст.105 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність:

• на громадян - від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

• на посадових осіб - від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нормативна база

• Кодекс України про адміністративні правопорушення

• Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

• Закон України «Про благоустрій населених пунктів»

• Закон України «Про карантин рослин»

• Наказ Міністерства аграрної політики України від 27.01.2005 року № 40 «Про затвердження Інструкції з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ карантинних бур’янів»

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]