Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

оподаткування об’єкта об’єкти об’єкт оподаткування» номер надання повідомлення інформації інформація право зміни значення зазначається реєстраційний графа податків номера графі органі
Особливості функціонування електронних сервісів у період дії правового режиму воєнного стану
2023-01-02

ГУ ДПС у Полтавській області нагадує, що платники податків зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП). 

Це передбачено п.63.3 ст. 63 Податкового кодексу України та розділом VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011р. № 1588.

Відомості про об’єкти оподаткування платника податків (розд. 3) Повідомлення за            формою  № 20-ОПП заповнюються наступним чином:

при першому наданні – зазначаються всі об’єкти оподаткування;

при наступному поданні – зазначається новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування щодо якого відбулися зміни.

Графа 2 «Код ознаки надання інформації» розд. 3 має значення:

1 – первинне надання інформації про об’єкти оподаткування;

3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування;

6 – закриття об’єкта оподаткування.

При поданні інформації про новий об’єкт оподаткування у графу 2 «Код ознаки надання інформації» вноситься значення «1 – первинне надання інформації про об’єкти оподаткування».

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, зазначається оновлена інформація про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, та у графу 2 «Код ознаки надання інформації» вноситься значення «3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування».

У разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками:

в одному – зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється (у графу 2 вноситься значення «6 – закриття об’єкта оподаткування»),

у другому – оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого (у графу 2 вноситься значення «1 – первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»), при цьому ідентифікатор об’єкта оподаткування змінюється.

Графа 3 «Тип об’єкта оподаткування» заповнюється відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному вебпорталі ДПС.

Графа 4 «Найменування об’єкта оподаткування» (зазначити у разі наявності) заповнюється якщо об’єкт обліковується з найменуванням.

Графа 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» – це числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою, що складається з 5-ти знаків.

Наприклад:

для кафе ідентифікатор об’єкта оподаткування може бути 24700001, де 247 – код типу об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування, 00001 – внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою.

Графи 6 – 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» - у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 №290 (у редакції наказу від 12.01.2021 №3) замінено коди території реєстрації суб’єкта господарювання з коду КОАТУУ на код КАТОТТГ (графа 6). Зміни пояснюються адміністративно-територіальною реформою в Україні, яка проведена на підставі постанови ВР «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 р. № 807.

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» зазначається:

1 – будується/готується до введення в експлуатацію;

2 – експлуатується;

3 – тимчасово не експлуатується;

5 – непридатний до експлуатації;

6 – об’єкт відчужений/повернутий власнику;

7 – зміна призначення/перепрофілювання;

8 – орендується;

9 – здається в оренду.

У графі 10 «Вид права на об’єкт» зазначається:

1 – право власності;

2 – право володіння;

3 – право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій);

4 – право господарського відання;

5 – право оперативного управління;

6 – право постійного користування;

7 – право довгострокового користування або оренди;

8 – право короткострокового користування, оренди або найму;

9 – іпотека;

10 – довірче управління майном.

Якщо в графі 11 проставити відповідну позначку, на її підставі здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» заповнюється у разі реєстрації об’єкта оподаткування у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, таким номером є: кадастровий номер – для земельної ділянки; реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна – для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки; номер кузова транспортного засобу – для легкового автомобіля; номер шасі транспортного засобу – для вантажного автомобіля та причепа; бортовий реєстраційний номер – для суден; реєстраційний знак – для повітряних суден тощо).

Під час надання повідомлень за ф. № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні – наприклад, «офіс».

Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за ф. № 20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

У разі якщо у суб’єкта господарювання наявні однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, інформація про них подається одним рядком, при цьому в графі 3 «Тип об’єкта оподаткування» зазначається «автомобільні транспортні засоби» та в графі 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» – кількість таких транспортних засобів.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП з інформацією про об’єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об’єкта нерухомого майна), подаються до контролюючого органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді із доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування в цьому органі. У такому разі графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» повідомлення за ф. № 20-ОПП не заповнюється.

Інформація про об’єкти оподаткування, такі як – товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) – відображається у відповідній податковій звітності платника податків, тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у повідомленні за ф.№ 20-ОПП.

Нагадуємо, що реалізована можливість подачі повідомлення за ф.№20-ОПП з ідентифікатором J/F1312002 засобами електронного зв’язку за умови  дотримання Закону України «Про електронні довірчі послуги» та «Електронний документообіг».

Зауважуємо - щодо поданої раніше інформації про об’єкти – подавати Повідомлення за формою №20-ОПП з позначкою «зміни» необхідно лише у разі виникнення змін у відомостях про об’єкти оподаткування. Якщо зміни у відомостях про сам об’єкт оподаткування відсутні – подавати Повідомлення за формою №20-ОПП з метою зміни значення коду КОАТУУ на новий код КАТОТТГ не потрібно.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

 

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]