Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Хорольський ВП ДУ "Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України": обережно ботулізм!
2022-07-08

У червні цього року в Полтавській  області зареєстровано два випадки захворюваності на ботулізм. Після епідеміологічного розслідування встановлено, що на початку червня у м. Заводське Миргородського району мешканка цього містечка споживала засушену ставкову рибу власного посолу. Після вживання риби у неї проявилися характерні симптоми ботулізму, і вона потрапила до реанімації Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні у важкому стані. 

Другий випадок трапився у середині червня у м. Кобеляки, де мешканець споживав тушковане м’ясо промислового виробництва, яке зберігалася вдома довгий час, невідомо де й коли було придбане. Перебіг хвороби був занадто тяжким, так як хворий знаходився в комі. Завдяки зусиллям медиків обох хворих, на щастя, вдалося врятувати.  

Що ж таке ботулізм? Ботулізм – це тяжке харчове отруєння виникає внаслідок потрапляння з їжею в організм людини токсину бактерій ботулізму. Після вживання забруднених вказаним токсином продуктів настає інкубаційний період (від 2 годин до 10 діб), після якого у людини з’являються нудота, блювання, розлад зору («туман» чи «сітка»), подвоєння зображень (диплопія), забруднення ковтання, загальна слабкість, головний біль, запаморочення тощо. У таких випадках (і це найголовніше) необхідно звернутися до лікувально-профілактичного закладу, тому що єдиним способом лікування хворого є введення розчину анатоксину проти ботулізму. Чим раніше буде введений цей рятівний препарат, тим більше гарантії на одужання. Важливо також промити шлунок і кишківник лужним розчином.

          За 5 місяців цього року в Україні від ботулізму вже постраждало 26 осіб, із яких двоє хворих, на жаль, померло. Летальні випадки були пов’язані із вживанням м’ясного паштету домашнього виготовлення та риби тараньки, придбаної у місцях стихійної торгівлі, яка була виготовлена в домашніх умовах. Основна причина загострення ситуації із захворюваністю на ботулізм криється в недотриманні технології виробництва, санітарно-гігієнічних норм, умов зберігання та реалізації харчових продуктів. Найчастіше таким місцем є місцеві стихійні  ринки, де здійснюється реалізація неякісних рибних та інших консервів, а також в’яленої риби, без відповідної документації, що засвідчує якість та безпечність даної продукції.

          Тому, враховуючи епідеміологічну ситуацію та беручи до уваги, що настав сезон домашнього консервування, наполегливо рекомендуємо дотримуватись суворих правил щодо профілактики харчових отруєнь та дотримання технологічної обробки продуктів харчування, їх зберігання та реалізації. Не вживайте в’яленої, копченої, солоної риби домашнього приготування, не готуйте м’ясних та грибних консервів, а також продуктів щодо яких ви не впевнені в дотриманні належних умов зберігання та/або транспортування. Не споживайте продукти сумнівної якості та відмовтесь від придбання їх на стихійних ринках, а також будьте дуже уважними, купуючи продукти на офіційних ринках. Особливу увагу звертайте на кінцевий термін придатності продуктів харчування, цілісність упаковки. Дбайте про якість і безпеку свого раціону харчування та про своє здоров’я. Будьте здорові!

         

 

Завідувач Хорольським ВП ДУ "Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Лариса КАВАЛЕР                                               

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]