Десикація – незамінний елемент технологій вирощення багатьох сільськогосподарських культур. Передзбиральну десикацію, наприклад сої чи соняшнику проводять для того, щоб прискорити достигання й підсушування рослин та отримати сухе насіння. Ще однією з важливих переваг десикації – цей захід дозволяє почати збирання врожаю щонайменше на 5-10 днів раніше.
Крім того помічено, що за рахунок десикації зменшуються втрати під час збирання врожаю незалежно рік був вологим чи сухим. Завдяки десикації врожай достигає рівномірніше. Це в значній мірі стосується, коли ранні приморозки пошкодили не лише соняшник, а й сою, кукурудзу (окремі рослини місцями навіть повністю загинули). Крім того, тривалі весняні дощі та подальша щорічна посуха, не сприяли рівномірній появі сходів і подальшому їх розвитку. Навіть місяць назад, на окремих полях соняшника спостерігалося його цвітіння, в той час як певний відсоток його вже дозрів і потребує збирання.
Також усі знають, що при збиранні вологого соняшникового насіння втрати неминучі, бо який би не був сучасний комбайн він погано справляється з обмолотом сирої маси. Десикація не лише підсушує соняшник, а й знищує бур`яни, що спрощує збирання, підвищує якість врожаю. Отже, як бачимо, десикація суттєво полегшує збирання обробленої культури та зменшує його втрати від 30 до 50 %.
Відносно соняшника, як основної культури, що піддається десикації, то його насіння, як говориться – наливається протягом 35-45 днів після його масового цвітіння, завершується цей процес фізіологічною стиглістю, коли відносна вологість насіння становить близько 35 %. За сприятливих умов під час дозрівання насіння втрачає близько 1,5 % вологи за день. Накопичення сухої речовини в сім`янці поступово зменшується і повністю припиняється коли його вологість знижується до 18 %. В разі перестою вологість насіння може зменшитися іще до 8 %, але це вже призводить до значних втрат унаслідок обсипання його на корені чи при збиранні врожаю. Слід пам`ятати також, що вологість частини кошика приблизно на 50 % вища ніж насіння,тому при збиранні урожаю воно може знову вбирати вологу. Крім того, кошики з більшим діаметром, або уражені хворобами, особливо загальновідомими сірою та білою гнилями, достигають набагато повільніше, ніж здорові кошики чи кошики меншого розміру.
Десикація також надзвичайно важлива за несприятливих погодних умов восени (як затяжні дощі чи високі агрофони добрив), коли терміни вегетації соняшнику збільшуються.
Оптимальний період для застосування десикантів на соняшнику – це початок побуріння кошиків і повна стиглість за вологості насіння 30-35 %.
В "Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні" для десикації соняшника та інших культур є широкий спектр хімічних препаратів. Це і загальновідомий реглон супер з н/з 2,4-3,0 л/га, який до-речі не впливає на схожість насіннєвого матеріалу, тому зареєстрований на багатьох культурах. І ряд інших препаратів: суховій – 1,5-2,5 л/га, десикант, РК-2,5-3,0 л/га і інші.
Перш ніж здійснювати відповідні заходи по проведенні десикації відповідно до Законів України слід узгодити з відділами Держпродспоживслужби в районах , хто, коли, як і де? буде здійснювати відповідні заходи, навіть якщо це буде так звана "мала авіація" – дельтоплани і інші повітряні судна вони повинні бути зареєстровані, мати відповідні посвідчення і допуски для здійснення робіт, ліцензію і т.д. Територіальні органи Держпродспоживслужби вивчивши детально майбутні площі, що плануються оброблятися чи не порушуються при цьому санітарно-гігієнічні норми та правила, відділ фіто санітарної безпеки перевіряє якими препаратами та з якою нормою застосування будуть здійснювати десикацію з дотриманням регламентів застосування пестицидів та техніки безпеки як самих працюючих так і оточуючих з обов`язковим попередженням населення та виставлення відповідних знаків. Лише виконавши вимоги відповідних територіальних служб можна проводити дані заходи, щоб не нашкодити собі і навколишнім мешканцям.
Збирання врожаю є заключним етапом в вирощенні будь-якої культури. Останні роки погодні умови, що складаються як під час вегетації рослин, так і перед та під час збирання (неоднорідність посівів, прохолодні ночі інше) сприяють збільшенню вологості зерна і неоднорідному дозріванню, розвитку хвороб і пліснявіння, знижуючи при цьому якісні та кількісні показники продукції. Збільшення вологості зерна призводить до додаткових витрат на післязбиральну доробку та сушіння насіння, що зменшує рентабельність вирощуваної культури. Крім того, за наявності середнього і високого ступеня забур`яненості знижується продуктивність роботи зернозбиральної техніки, що подовжує строки та зменшує кількість часу для підготовки ґрунту під наступні культури. Зокрема це стосується пізньостиглих і нерівномірно достигаючих (як в цьому році) культурних рослин-соняшнику, сої і навіть зернової кукурудзи. Щоб досягти високої ефективності, безпеки для довкілля і працівників та економічності десикації десиканти доцільно використовувати на полях з інтенсивними системами землеробства. На полях з загальноприйнятим технологічним циклом ведення рослинництва і особливо на площах з високим ступенем забур`яненості рекомендується застосовувати в якості десиканту один з гербіцидів суцільної дії, той же Гліфосат, РК з н/з – 3,0 л/га, який надійно знищує наявний спектр бур`янів та підсушить насіння культурних рослин. Крім того, як я вже говорив, десикація прискорить строки збирання, що дозволить товаровиробникам отримати більший прибуток, адже завжди на початку збирання ціна на елеваторі вища, ніж при масовому збиранні будь-якої культури.
Тому, зваживши всі приведені мною аргументи і враховуючи реальний стан на Ваших полях та погодніх умовах,що складуються Вам вирішувати проводити десикацію чи ні, а провідний спеціаліст відділу фіто санітарної безпеки Лубенського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області завжди до Ваших послуг.