Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

24 березня – День боротьби з захворюванням на туберкульоз
2023-03-24

Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Туберкульоз (або ТБ – скорочення від туберкульозна бактерія) – хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах. Лікування туберкульозу складне й вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу.

Основними симптомами туберкульозу є:

– нав’язливий кашель, що триває понад 3 тижні;

– у мокротинні є сліди крові;

– біль у грудях;

– відчуття постійної втоми, слабкість;

– втрата апетиту;

– втрата ваги;

– нічний піт (пітливість);

– гарячка 37-38 ?С або знижена температура 35,5 ?С;

– лихоманка;

– відчуття розпирання в шиї.

Туберкульоз залишається одним із найбільш смертоносних інфекційних вбивць у світі. За даними ВООЗ щодня близько 4000 людей втрачають життя від туберкульозу і 28 000 людей інфікуються.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз. За даними ВООЗ, в нашій країні щороку не виявляється близько 24% нових випадків захворювання на туберкульоз. Ймовірними причинами такого великого відсотка не виявлення випадків туберкульозу може бути недостатній рівень діагностики, обмежений доступ до медичної допомоги певних категорій населення та пізнє звернення за медичною допомогою. Україна є однією з десяти країн з найвищим в світі тягарем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз, тобто щонайменше 23% нових випадків туберкульозу, виявлених в Україні, не піддаються лікуванню звичайними протитуберкульозними препаратами, отже є резистентними, а більше 40% таких нових випадків вже мають деструктивну форму.

Більшість наших співгромадян, яких вражає туберкульоз, знаходиться в найбільш продуктивному і працездатному віці.

День боротьби із туберкульозом є важливою подією і має в усьому світі велике значення для підвищення рівня обізнаності людей про симптоми цього захворювання, його діагностику та лікування, а також щодо важливості встановлення ефективного контролю за поширенням туберкульозу.

Основні цілі масової просвітницької протитуберкульозної кампанії в цей день наступні:

– дати інформацію населенню стосовно характерної симптоматики та методів лікування туберкульозу;

– стимулювати людей, що мають симптоми захворювання, підозрілі на туберкульоз, пройти медичне обстеження;

– переконати хворих на туберкульоз дотримуватися всіх рекомендацій в процесі їх лікування.

Своєчасно виявлений туберкульоз – виліковний. Будьте уважними до себе та свого здоров’я!

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]