Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

україни соборності січня голова наших народу президента свободи цього єдності років хорольської державних прагнення українського соборної свята майбутнє великі цілісні
Зі 100-річчям Соборності тебе, наша рідно Україно!
2019-01-22

Мрія кожного українця жити у вільній, незалежній, соборній державі, побудованій на фундаментальних принципах верховенства права та єдності народу зі своїм неповторним колоритом, історією та досягненнями. Нелегкий шлях довжиною в ціле століття був прокладений нашими славними дідами-прадідами до формування обрисів України в її сучасних кордонах із сучасним адміністративно-територіальним устроєм як єдиної і цілісної, унітарної держави.

Цьогоріч, 22 січня, хорольська громада разом з усіма своїми співвітчизниками відзначають знаменну дату в історії України – сторіччя проголошення Акта злуки. Рівно сто років назад у 21-й день січневого місяця 1919 року в запалі революційних подій була створена Українська Народна Республіка, усім відома як УНР. До цього на території Австро-Угорської імперії була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), а в кінці грудня 1918 року у Фастові відбулося підписання лідерами нових державних утворень своєрідного поєднального договору, який увійшов у сучасну історію під назвою «Акт злуки». 22-го січня 1919 року цей договір офіційно було оприлюднено і публічно проголошено в самому серці міста Києва – на Софіївській площі.

На жаль, довгоочікуваний і вистражданий українцями протягом довготривалого періоду акт злуки УНР та ЗУНР так і залишився декларативним документом. Сміливі починання вільного українського народу, великі надії й нестримні прагнення до створення соборної України були зламані. Машина кривавої диктатури більшовиків згодом захопила центральну Україну, а Закарпаття окупувала Чехословаччина, Східну Галичину – Польща.

Найбільш яскравим прикладом відзначення державних свят було святкування Дня Соборності України 22 січня 1990 року, до якого долучилась рекордна кількість українців. Мільйони наших співвітчизників на хвилі піднесеного патріотичного духу і з глибокою повагою до історії становлення української державності провели символічну масову акцію єднання, створивши живий ланцюг протяжністю близько 600 кілометрів від Києва до Львова.

Уперше законодавчо на державному рівні День Соборності був закріплений Указом Президента України (Леонідом Кучмою) від 21 січня 1999 року №42/99. Дванадцять років потому, 30 грудня 2011 року, Указом Президента України (Віктора Януковича) «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят» №1209/2011 День Свободи України, який до цього щорічно відзначався 22 листопада, було об’єднано з Днем Соборності України, тому свято отримало нову назву – «День Соборності та Свободи України».

Після кривавих подій 2013-2014 років: революції Гідності, прояву відкритої агресії сусідньої Росії та незаконних бандитських формувань ЛНР і ДНР, анексії Кримського півострову, Петром Порошенком було прийнято рішення повернути святу попередню назву «День Соборності України». Так, відповідно до Указу Президента України від 13 листопада 2014 року №871/2014, із того часу й понині День Соборності України прийнято відзначати на загальнодержавному рівні щорічно 22 січня.

Морозного ранку, 22 січня 2019 року, на площі Великого Кобзаря громада Хорольщини єдиною родиною відзначила 100-річний День народження Соборної України. По обидві сторони біля пам’ятника Тараса Шевченка учасники урочистого заходу вишикувалися в живий ланцюг, тримаючи в руках живі квіти й державні прапори. Урочисту колону очолили керівники міста, району та області: голова Хорольської РДА Лариса Звірко, голова Хорольської районної ради Віра Мартюк, депутат Полтавської обласної ради Фахраддін Мухтаров, заступник міського голови Валентин Місніченко, голова ради Хорольської районної організації ветеранів Полтавської області Дмитро Кражан, голова громадської організації «Ветеран Хорола» Галина Козлова. В урочистостях взяли участь учнівська та студентська молодь, представники трудових колективів державних установ, підприємств та організацій району, громадські активісти. Після урочистої церемонії покладання квітів до підніжжя пам’ятника генію українського народу пом’янули хвилиною мовчання Героїв небесної Сотні та воїнів АТО (нині ООС), які поклали своє життя на жертовний вівтар за вільну й незалежну Україну.

Традиційно у великі державні свята учнівська молодь поважно проносить містом блакитно-жовте полотнище. Цього дня його переливи були особливо яскравими від сяйва сонячних променів – добре знамення для української землі з неба. Молоде покоління виховується на кращих традиціях і в любові до Батьківщини, тож плекаємо надію на те, що майбутнє нашої держави в надійних руках.
  У цей день міський голова адресував вітання хорольцям як громадян України так і всього українського народу з нагоди величного свята – Дня Соборності!

Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності. Об’єднання українських земель та територіальна цілісність – це наша найбільша цінність і найвища мета. Останні три роки тисячі наших співвітчизників мужньо відстоюють територіальну цілісність України. Тому День Соборності сьогодні набуває для всіх нас особливого значення, вселяючи віру в наше світле майбутнє.

Ми маємо берегти в наших серцях прагнення до єдності, порозуміння й свободи, які роблять нас гідними нащадками наших мудрих пращурів. Будемо дбайливо зберігати цей безцінний скарб, який передався нам через роки й через віки.

Нехай береже усіх нас Господь і розквітає наша славна соборна Україна як цивілізована європейська держава під мирним небом на благодатній землі!

 

Нехай квітне Україна:

вільна, сильна і єдина,

Стихне гуркіт злої зброї,

Всі повернуться Герої.

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]