Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

відходи
2014-04-09

Давайте жити, як в Європі, вже сьогодні

Однією з найбільших проблем людства є проблема відходів.

Слід зазначити, що у природи немає відходів! Усе легко розкладається та повертається у природний кругообіг. Люди ж навпаки, лише використовують природні ресурси: беремо, використовуємо, викидаємо. Таким чином, ми, люди, не тільки не вписуємося у природну систему, від якої залежимо, – ми її руйнуємо. Кажуть, що там, де немає людей, немає і сміття. У найвіддаленіших, глухих куточках лісів немає сміття, тому що звірі не їдять нічого, що має обгортку та упаковку.

Значну частину всіх відходів складають побутові відходи – це відходи, які утворюються в результаті життєдіяльності людини. За даними досліджень, практично кожен українець  виробляє на рік більше 300 кг сміття або 2 дворових контейнерів сміття. Помножте на кількість українців. Все це вивозиться на сміттєзвалища, загальна площа яких в Україні більша за площу Кіпра. Наш хорольський полігон займає 2,5 га. Багато це чи мало родючого чорнозему? Скільки городини можна було б виростити на цій площі! І це ще не саме страшне.

Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – грунт, повітря, воду, – залишаючись там від декількох до сотень років, тому що природа не може їх дуже швидко самостійно переробити: папір переробляється 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – більше 1000 років. В першу чергу, довкілля забруднює фільтрат – це отруйна рідина, яка  проходить через усе звалище та несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання у людей. І саме страшне, що ця вода потрапляє до нас через колодязі, продукти рослинного і тваринного походження.

Часто сміття просто спалюють. І при цьому виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Це той самий сміттєспалювальний завод. Спалювання відходів у дворах розглядається нашими законами як правопорушення та передбачає штрафи.

Бездумно викидаючи відходи або спалюючи їх, ми наносимо шкоду навколишньому середовищу, тобто собі і своїм дітям.

Що ж робити, щоб вберегти нашу природу і себе, в тому числі, від сміття? Цю проблему можна вирішити, якщо кожна окрема людина братиме у цьому участь! Вона вже давно вирішується в Європі і ряді українських міст і селищ за допомогою системи роздільного збирання сміття. Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за якими ресурсоцінні компоненти побутових відходів – папір, скло, пластик, метал – збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на перероблення чи повторне використання.

Головне правило, яке треба запам’ятати: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.

З цього року Хорольська міська рада, комунальне підпрємство «Комунсервіс» та Хорольский районний осередок Всеукраїнської екологічної ліги запроваджують проект по роздільному збору, вивозу та переробці твердих побутових відходів. На контейнерних майданчиках будуть встановлені євроконтейнери для роздільного збирання побутових відходів. Вони мають кришки різного кольору – жовтого, зеленого, синього і звичайного сірого. А ще вони мають спеціальні отвори. Контейнери з кришками різних кольорів мають різне призначення.

Контейнер з жовтою кришкою призначений для поліетиленової тари. Контейнер з синьою кришкою призначений для паперу та картону. Контейнер з зеленою кришкою призначений для скла. Ці відходи відвозитимуть на сортувальний комплекс, а після сортування на перероблення. Пластикові пляшки, банки, пакети та коробки у контейнерах займають дуже багато місця. Тому перед тим, як покласти їх до контейнера, обов’язково треба скласти пакети, зім’яти пляшку або коробку. Об’єм відходів зменшиться втричі, якщо просто випустити з них повітря.У контейнери із сірими кришками збирають всі інші невідсортовані відходи. Це – залишки їжі, розбитий керамічний посуд, забруднена волога упаковка та інше. Звертайте увагу на наклейки, які є на контейнерах, вони підкажуть, які ресурсоцінні складові відходів необхідно у них складати.

Роздільне збирання відходів зовсім не означає, що у вас дома стоятиме чотири відра для сміття. Адже зовсім нескладно відразу винести до контейнера пусту пляшку чи кілька старих газет в руках, коли ви просто виходите на вулицю у своїх справах. Зате екологічна ситуація у нашому місті покращиться. І всім, в тому числі і вам, буде від цього тільки користь.

І пора вже усвідомити: відповідальність за чистоту міста несе не тільки влада, а кожен громадянин міста. Якщо кожен з нас не залишиться осторонь цієї проблеми, то всім стане жити чистіше, а отже, краще.

 

Олена Свириденко,

голова Хорольського районного осередку ВЕЛ,

викладач Хорольського агропромколеджу ПДАА

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]