Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

тільки вишні безпеки обпалені абрикоси шкідниками дерева області необхідно лубенського управління фітосанітарної хорольської районного вогнем розпускання нових також дотриманням пі
Відділ фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує!
2022-05-20

Обпалені  абрикоси!

Нинішнього року, як і минулого рясно абрикоси, та похолодало, пішли дощі і листя та квіти на окремих деревах швидко побуріли і засохли і вишні зразу мають такий вигляд, ніби вони обпалені вогнем. Більшість людей думають, що вишневе листя і квіти побив мороз. Але уважно придивившись помітно, що справа не в морозі.

Абрикоси дійсно обпалені, тільки не вогнем, не морозом, не «кислотними дощами», як вважають інші, а моніліозом – небезпечним грибковим захворюванням, яке вражає кісточкові, не тільки абрикоси, а й вишні,черешні, сливи, персики та може призвести до загибелі всього дерева.

До сприятливих для інфекції умов вона може зберігатися у формі міцелію у вражених пагонах, гілках, сухих муміфікованих плодах, які опали на землю, або висять на дереві. Саме на весні всі вони вкриваються численними подушечками конідій і є джерелом зараження нових і нових ділянок.

Перші ознаки моніліального опіку з’являються в період цвітіння і особливо на персиках.

Щоденні навіть невеличкі дощі і тумани більше сприяють розвитку захворювання ніж один рясний дощ.

Однак особливо цього року мною було помічено, моніліозний опік уразив не всі сорти вишень. Шпанку, наприклад, біда обминула стороною і вони на відміну від своїх сестер стоять зелені і незабаром радуватимуть смачними ягодами. Тут спрацювала імунна система дерев.

Моніліозні опіки – це тільки передвісники моніліозу, який ще називають сірою плодовою гниллю. Нажаль про неї згадують тільки тоді коли дозріли вишні.

Інфекція ж потрапляє в плоди через механічні пошкодження викликані насамперед шкідниками: казаркою, буравкою, вишневою мухою.

Так, сама казарка розриває шкірку плода, відкладаючи яйця, разом з ними заносячи і спори гриба. Заражаються також і здорові плоди від контакту з хворими.

Так що, дрібні біленькі черв’ячки, які часто зустрічаються в дозрілих плодах не такі вже й безневинні. Вони наносять подвійну шкоду-не тільки плодам, а й рослині в цілому. Муміфіковані вишні, що залишаються висіти на деревах, опалі але не прикопані з осені в пристовбурних кругах є джерелом інфекції наступного року, тому наступного року дерева можуть бути вражені моніліозним опіком.

         Що ж робити?

Кращі строки для боротьбі з моніліозними опіками вже втрачено, бо їх треба було починати ще до розпускання бруньок, одночасно використовуючи пестициди для боротьби з листогризучими шкідниками і грибними захворюваннями. Через кожні 7-12 після попередньої обробки необхідно проводити знову, а на середніх пізніх строках необхідні навіть після збирання врожаю.

А зараз залишається тільки залишається вирізати та спалювати гілки уражені моніліозним опіком, розпушувати грунт у міжряддях і при штамбових смугах щоб зменшити кількість вишневої мухи.

Спеціалісти із захисту рослин державної фітосанітарної служби Полтавської області пропонують у присадибних садах до розпускання бруньок обприскувати дерева мідьовмістними препаратами: Хорус, Скор, Топсин, а також 1% Бордоською рідиною та Хлорокисом міді в суміші з інсектицидами: Карате, Деціс, Конфідор максі.

І останнє на чому хотілося б наголосити – це безпека. Безпека під час застосування пестицидів з дотриманням елементарних правил техніки безпеки, санітарії та особистої гігієни.

Препарати необхідно брати у спеціалізованих магазинах і перевірених роками ваших продавців, не соромлячись запитати сертифікатна відповідну хімічну продукцію та ліцензію на торгівлю. Якщо користуватися пестицидами в межах дозволеного, своєчасно з дотриманням вище сказаного, – ніякої шкоди не буде.

Просто необхідно контролювати розвиток хвороб і чисельність шкідників і відповідно обробляти рослини в міру необхідності. За більш детальними рекомендаціями по боротьбі зі шкідниками, хворобами, бур’янами звертайтеся в Держпродспоживслужбу відділ фіто санітарної  безпеки Хорольської  міської  ОТГ Лубенського району, яка знаходиться в приміщенні  Хорольської державної районної лікарні ветеринарної медицини-вулиця Небесної Сотні 122.

Щедрих Вам врожаїв, здоров’я, успіхів!

 

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки Лубенського  районного  управління Головного управління Держпродспоживслужби в  Полтавській  області        Василь БАГНО 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]