Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

концтаборів в’язнів фашистських хорольська яма» понад районної голови людей міста визволення братських території смерті таборів абрама голова мільйони мільйонів
Усім смертям на зло...
2017-04-11

Хорол разом з Україною та усім світом відзначив 11 квітня 2017 року Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів, який ініційований Організацією Об’єднаних Націй. Представники районної влади і міста біля Меморіального комплексу «Хорольська яма» разом з громадою вшанували світлу пам'ять людей, життя яких в страшенних муках обірвалося за колючим дротом фашистських таборів смерті.

З нагоди відзначення визволення в’язнів таборів смерті квіти до Пам’ятного знаку поклали голова Хорольської районної ради Віра Мартюк та її заступник Роман Гловацький, виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Сергій Абрамов, заступник міського голови Яна Карманська, голова ради районної Організації ветеранів України Дмитро Кражан, ветерани військової служби, керівники та колективи державних установ, підприємств і організацій, учнівська та студентська молодь, представники громадськості та засобів масової інформації.

У храмах Хорольщини цього дня відбулися поминальні молебні за померлими в’язнями нацистських концтаборів. В районному краєзнавчому музеї організовано тематичну виставку фотоматеріалів та ілюстрацій, присвячену в’язням концтабору «Хорольська яма» Євгена Кобєтєва та Абрама Рєзніченка, а також виставку картин під символічними заголовками: «Люди, будьте  пильні!»  та «До останнього подиху». По ескізу картини Абрама Рєзніченка до Дня в’язнів фашистських концтаборів створено унікальну діараму «Хорольська яма», яка наочно й переконливо демонструє страшні епізоди минулих лихоліть.

В роки Другої світової війни фашистськими катами створено понад 14 тисяч концтаборів, ґетто, тюрем, таборів для військовополонених. В цих нацистських катівнях фашисти насильно утримували і знущались над мільйонами людей – чисельність в’язнів перевищує 20 мільйонів людей із 30 країн світу, з них 12 мільйонів загинуло, в тому числі 2 мільйони дітей і понад 2 мільйони радянських військовополонених.   

День визволення в’язнів фашистських концтаборів для хорольців особливо актуальний, адже на території міста в роки фашистської окупації діяв табір смерті, який залишив страшний слід в історії Хорола під назвою «Хорольська яма». За той час загинуло понад дев’яносто тисяч полонених, прах яких нині покоїться в братських могилах. Відомо шість братських могил по території міста, найбільша з яких знаходиться на території цегельного заводу.

В цей день учасники заходу схилили голови в хвилині мовчання і з запаленими свічками пам’яті в знак скорботної жалоби за тими, хто пережив страшенні нелюдські муки у фашистських концтаборах, хто навіки безіменним залишився у сирій землі серед співвітчизників у братських могилах, хто був спалений полум’ям крематоріїв.

Будемо жити і пам’ятати жахіття минулих років, щоб ніколи не допустити для себе і наступних поколінь подібні катування і тортури, свавілля і знущання, цинізм і звірячу агресію!

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]